Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megszűnnek a kedvezményes betárcsázós csomagok

2004.06.29. 16:46
Az informatikai tárca január elseje óta nem támogatja a telefon és internetszolgáltatás árát egyaránt tartalmazó modemes díjcsomagokat, de néhány nagyobb távközlési cég, mint például a GTS Datanet és a Matáv július elsejéig fenntartotta a kedvezményt. Az utóbbinál a június 30-án megrendelt előfizetés még fél évig érvényes.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium azért nem támogatja a telefonálás és internetelérés költségét egyaránt tartalmazó kedvezményes díjcsomagokat, mert az Európai Unióban nem alkalmazható efféle közvetlen hozzájárulás, és a tárca amúgy is azt szeretné elérni, hogy inkább az új hírközlési törvény hatására felerősödő verseny miatt csökkenjenek az árak a távközlési piacon.

Az IHM-támogatásra kialakított díjcsomagokkal mostanáig kitartó GTS Datanet július elsején megszünteti ezeket a konstrukciókat, de a vállalat szóvivője szerint már jelentősen csökkentették betárcsázós csomagok árait, így az előfizetőik könnyen találhatnak maguknak megfelelő megoldást. A Matáv július elsejétől nem köt új kedvezményes szerződéseket a havi 15, 40, és 100 órás díjcsomagokra, de a korábban megkötött előfizetések 2004. december 31-ig érvényesek, tehát a június 30-án regisztrálók még fél évig a jelenlegi díjszabással netezhetnek. A cégek többsége már januárban megszüntette ezeket a díjcsomagokat, és új konstrukciókat alakított ki.

Népszerű volt
A tavaly őszi adatok szerint 61,7 ezer támogatott előfizetés volt használatban, ami az összes betárcsázós internetelérés 16,4 százalékát tette ki. A KSH szerint 2002 harmadik negyedévében - amikor az állam már támogatta a világhálóhoz kapcsolódó telefondíjat - 308,3 ezer előfizető érte el a világhálót kapcsolt vonalon, modemen keresztül, 2003 ugyanezen időszakában ez a szám 363 ezer volt.
Persze az ingyenes elérést kínáló szolgáltatók továbbra is működnek. A freestart, a freeweb és az index.hu konstrukciójában a felhasználónak csak a telefondíjat kell kifizetni. Tavaly év végén még félő volt, hogy megszűnik Magyarországon az ingyenes internetszolgáltatás, de mivel a cégek a telefontársaságoktól továbbra is megkapják a világháló eléréséhez kapcsolódó telefontarifa egy részét, a több mint kétszázezer "ingyen" netező ügyfelük fellélegezhet.