Piroska
-1 °C
5 °C

Elfogták a milliárdos betárcsázós csalókat

2004.06.24. 08:49
A spanyol rendőrség valószínűleg a világ legnagyobb internetes csalásának szervezőit tartóztatta le. Spanyol lapértesülések szerint az öt letartóztatott férfi több mint negyvenötezer áldozattól körülbelül harmincötmillió eurót, azaz majdnem kilencmilliárd forintot csalt ki.
A leleményes bűnözők természetesen azt a jól bevált trükköt alkalmazták, amelyről már az Index hasábjain is írtunk: ingyenes tartalommal csalogatták oldalaikra a naiv internetezőknek. Az öt spanyol férfi több mint százötven weboldalt hozott létre e célból, amelyeken például zenét és pornót kínáltak a látogatóknak, írta a Register.

Emelt díj

Amikor az áldozatok betöltötték ezeket a szájtokat, a számítógépükre titokban tárcsázó program települt, amely a háttérben felhívta a csalók által megadott emelt díjas telefonszámokat. A legszerencsétlenebb áldozat körülbelül nyolcszázezer forintos telefonszámlát kapott kézhez.

Persze a hatalmas számlát mindenképpen ki kell fizetnie az áldozatnak, hiszen a hívás megtörtént, viszont a csalás könnyen elkerülhető. A modem például úgy is beprogramozható, hogy csak egyedi előhívószám beütése után lehessen hívást indítani. Ha a letöltött szoftver nem ismeri ezt a számot, az általa indított hívások eredménytelenek lesznek. Ráadásul hazánkban is számos telefontársaság nyújt olyan szolgáltatást, amely csak jelszó megadása után engedélyezi a külföldre irányuló hívásokat.

Európai szokás?

A most elkapott csalók Madridból és a galíciai Pontevedrából irányította az eseményeket. A bűnbanda tagjai harminc-negyven éves férfiak voltak. Olaszországban tavaly kaptak el egy haminckilenc éves férfit, aki vírus segítségével telepített tárcsázókat az internetezők gépére.