Valér
-1 °C
0 °C

Kétszer egymilliós bírság az IHM-nek

2004.07.01. 14:57
Bírsággal sújtotta az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot a Közbeszerzési Döntőbizottság, a tárca ugyanis fél éves késéssel tette közzé a Közháló programmal kapcsolatos közbeszerzési eljárásainak eredményeit tartalmazó hirdetményt.
Novemberben hirdettek eredményt számos, a Közháló programmal kapcsolatban lebonyolított közbeszerzési eljárásban. A Közháló program keretében több mint hétezer oktatási intézményt látnak el szélessávú internettel. A közbeszerzési törvény szerint a beszerzések eredményeit az eredményhirdetéstől számított tizenöt napon belül kell eljuttatni a Közbeszerzési Értesítő szerkesztőségének.

Az informatikai tárca tavaly novemberben hirdetett eredményt hét, a Közháló projekttel kapcsolatos közbeszerzési eljárásban, az erről szóló hirdetményeket azonban csupán május elején kezdte közzétenni.

A Közbeszerzési Döntőbizottság Posán László fideszes képviselő kezdeményezése alapján vizsgált meg eddig a hétből két ügyet, s mindkét esetben a bírság legalacsonyabb összegét, egy-egy millió forintot szabott ki. A testület határozataiból kiderül, hogy az IHM elismerte a jogsértést, ugyanakkor kérte annak figyelembevételét, hogy a közbeszerzés közvetlen érintettjeit időben és maradéktalanul tájékoztatták.

A tárca azt is enyhítő körülményként kérte figyelembe venni, hogy nem indult még ilyen ügyben eljárás ellenük, egyszerre hét közbeszerzési eljárást folytattak, illetve, hogy önként pótolták a hiányosságokat.

A döntőbizottság az IHM kérését mind két esetben elfogadta az ugyanazon a napon meghozott határozataiban, amelyek szó szerint ugyanazokat a kifogásokat és enyhítő körülményeket említik meg.

Az IHM az üggyel kapcsolatban nyilatkozatot juttatott el az Indexhez, melyben prózai okokra hivatkozik: ha a Közbeszerzési Értesítő például nem küld számlát, akkor biztos, hogy késni fog a hirdetmény, mert a tárcánál nem észlelik, hogy fizetni kéne, így az eredményhirdetésről szóló hirdetményt sem küldik el automatikusan.

Az is gondot okoz, ha a pénzt átutalják, de nem értesítik erről a kiadót, a szerkesztőség ugyanis nem észleli a befizetést. A Közbeszerzési Értesítő felelős-szerkesztője szerint az ajánlatkérő feladata a hirdetmény időbeni közzététele, abban semmilyen módon nincsen felelőssége a lap szerkesztőségének. Nagyházi Gyula úgy véli, az sem az ő feladatuk, hogy értesítsék a tárcát, ha megérkezett a pénz.

Az IHM közbeszerzésekért felelős főosztályának válasza az Index megkeresésére
Köszönjük, hogy Ön figyelemmel kíséri az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tevékenységi körében végzett közbeszerzési tevékenységet és olvassa a Közbeszerzési Értesítőben megjelenő hirdetményeinket, és kérdésével bizonyos hiányosságokra is felhívta figyelmünket.

Megállapítottuk, hogy a tájékoztatók megjelenésének késése elsősorban a hiánypótlások késedelmes teljesítéséből ered: előfordul, hogy a Közbeszerzési Értesítő nem küld számlát a hirdetmény díjának átutalása érdekében, és előfordul az is, hogy a díj átutalása megtörténik, de erről a Közbeszerzési Értesítőt nem tájékoztatjuk, magától pedig ezt nem érzékeli. Mindkét eset azt eredményezi, hogy a tájékoztató hirdetmény az eljárás eredményéről nem jelenik meg időben az Értesítőben. Az eljárások eredményhirdetései természetesen a meghirdetett időben és nyilvánosan történtek.

A hiányosságok kivizsgálásáról és megszüntetéséről intézkedtem és elrendeltem, hogy a hirdetmények megjelenésének figyelése folyamatos feladatként fogalmazódjék meg a közbeszerzési tevékenységet végző és felügyelő szervezeti egységek számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!