Auguszta
-3 °C
2 °C

Közháló: apróbb szabálytalanság

2003.11.18. 18:43
A legalacsonyabb összegű egymilliós bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot a Közháló eszközbeszerzésére kiírt közbeszerzési pályázata miatt - közölte a tárca helyettes főosztályvezetője. Dancsa István a parlament informatikai bizottságának ülésén igyekezett cáfolni, hogy a közbeszerzési pályázaton csak a Cisco termékek forgalmazóinak lett volna esélye.
Több jel utal arra, hogy a Cisco Systems termékeire igazította közbeszerzési eljárását az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Közháló programjának eszközbeszerzésének pályáztatása során - adta hírül korábban az Index. A program keretében több mint 7300 közintézményt juttatnának szélessávú internetkapcsolathoz. A közbeszerzési döntőbizottsághoz benyújtott kifogás szerint ugyanis a pályázaton csak olyan cégek szerepelhettek, amelyek legalább összességében nyolcszázmillió forintos referenciával rendelkeznek. Az ajánlati dokumentáció lábjegyzetében ezt a kiíró úgy módosította, hogy a megajánlott hálózati eszközök nem származhatnak más cégtől, mint amelyiktől a referencia.

Az IHM közbeszerzési eljárása volt a téma hétfőn a parlament plenáris ülésén és kedden az informatikai bizottság ülésén is. "A legenyhébb, egymillió forintos büntetést szabta ki a Közbeszerzési Döntőbizottság az informatikai tárcára" - közölte bizottsági meghallgatásán Dancsa István, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Dancsa jelezte: a büntetést azért szabták ki, mert volt egy apró eltérés a kiírás, illetve a pályázati dokumentáció lábjegyzete között.

Azokra az ellenzéki felvetésekre, hogy egyedül a Ciscónak volt esélye a pályázaton, a szakember úgy nyilatkozott: a tárgyban kiírt nyílt közbeszerzési eljárás pályázati dokumentációit tizenegy vállalkozás vette meg a megadott határidőn belül. Jelezte, hogy ő nem vett részt a pályázati kiírás előkészítésében, mert csak szeptember elseje óta dolgozik a tárcánál, a felhívás pedig két nappal munkába állása után jelent meg. Dancsa István, az IHM főosztályvezető-helyettese kifejtette: a pályázatot nem a Cisco eszközeire írták ki, hiszen a szakértők álláspontja is az volt, a feltételeknek megfelelnek 3Com Huawei eszközei is. Aláhúzta: a pályázaton induló cégek önszántukból is Cisco eszközöket ajánlottak, mivel ezek a legalkalmasabbak arra, hogy egy országos méretű hálózatot, illetve annak végpontjait a védettség és a megbízhatóság szempontjából is a legjobban kiszolgáljanak.

A főosztályvezető-helyettes nem értett egyet azzal a megállapítással sem, hogy drága volna a végpontonkénti 616 000 forint, mert ez nem csak a szélessávú internetkapcsolatot foglalja magában, hanem az országos "magánhálózat" karbantartását és működtetését is, egészen 2006. december 31-éig. A bizottság ellenzéki tagjai nem voltak elégedettek a helyettes-főosztályvezető meghallgatásával, szégyennek nevezték, hogy az ülés elől megfutamodtak a politikai vezetők, s kezdeményezték Kovács Kálmán informatikai miniszter meghallgatását az ügyben.

Több milliárdos Synergon megbízás
(Napi Online) A Synergon Informatikai Rt. és az LNX Hálózatintegrációs Rt. alkotta konzorcium nyerte a Informatikai és Hírközlési minisztérium által 7300 hálózati végpont telepítésére kiírt Közháló névre hallgató pályázatot. A két társaság a konzorciumban egyenrangú félként vesz részt. A 4,5 milliárd forint (bruttó) értéket megközelítő ajánlatú projektet a két cég 2005 szeptember végéig fogja megvalósítani.

A megbízással kapcsolatos részleteket egyelőre nem árultak el a Synergonnal, az LNX Rt.-vel ugyanis abban állapodott meg a tőzsdei társaság, a szerződés aláírásáig az ügyben bővebben nem nyilatkoznak. A szerződés aláírása a jövő hétre várható. A pályázat több részfeladatból állt. Ezek alapján a Hewlett-Packard Magyarország Kft. végezheti a teljes közháló-beruházás koordinálását, illetve a már megvalósult, működő végpontok üzemeltetésének irányítását és felügyeletét nettó 730 millió forintért. Tegnap hirdették ki a hálózatfelügyelet megvalósítására kiírt pályázat eredményét is, amelynek nyertese a Netvisor Informatikai és Kommunikációs Szolgáltató Kft. lett.

Az úgynevezett VSAT-elérések biztosítására kiírt tendert a Hungaro Digitel Kft., az adatkommunikációs végponti berendezések beszerzésére és telepítésére kiírt pályázatot pedig a Lias-Networx Hálózatintegrációs Rt. és a Synergon Informatika Rt. konzorciuma nyerte el. A közháló megvalósításához hét közbeszerzési eljárást indított az IHM.

Az egyes részfeladatokra beadható ajánlatokat is figyelembe véve ebből 6 eljárásnak összesen kilenc győztese lehet, míg a legnagyobb értékű, a földfelszíni elérési szolgáltatás biztosítására kiírt közbeszerzési eljárás esetében 68 részteljesítés lehetséges.