Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az IHM leállíthatta volna a kakaóbiztos gépek beszerzését

2004.07.30. 12:14
Az Index információi szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak érvénytelenítenie kellett volna a kakaóbiztos számítógépekre kiírt pályázatot, miután a pályázatban "400 db +50%" gép beszerzését irányozták elő, a végül 1077000 Ft-os darabáron szállító vállalkozás viszont csak 269 darab óvodai PC-t biztosított a Brunszvik Teréz Program számára. A minisztérium érdemben nem cáfolta az információt, csupán azt közölte, hogy a lebonyolítás a MeH Központi Szolgáltatási Főigazgatóság feladata volt, a főigazgatóság vezetője viszont azt állítja, ők csak a kiírás törvényességéért feleltek.
A kakaóbiztosként elhíresült óvodai számítógépekről az Országgyűlés informatikai bizottsága előtt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium képviselője azt állította, hogy a tárca örült volna egy olcsóbb ajánlatnak, de a pályázatban egyedül maradt cégtől végül mégis több mint egy millió forintért vásárolták meg a Brunszvik Teréz óvodai számítógépes program számára az IBM Kidsmart számítógépek darabját. Az Index információi szerint az IHM érvényteleníthette volna a pályázatot, miután a cég nem tett eleget a kiírás egyik feltételének.

Az IHM 2003. december 17-én kiírt közbeszerzési pályázata "400 db +50% mennyiségben" történő szállítást irányzott elő "az óvodai használatra alkalmas számítógéprendszerekből". A pályázatban végül egyedül érvényes ajánlattal részvevő Haitec Kft. végül 269 darab IBM Kidsmart gépet ajánlott 1077000 Ft-os darabáron. Az IBM egyébként a típusból Magyarországon 130-at már ingyen is ajándékozott óvodáknak.

Az Indexnek nyilatkozó, ám neve elhallgatását kérő közbeszerzési szekértők szerint az IHM-nek lehetősége lett volna a drága gyerekgépek beszerzésének leállítására. A nyertes cég ugyanis nem teljesítette a közbeszerzési pályázat egyik feltételét, vagyis nem tudott megfelelni a leszállítandó számítógépek mennyiségére szóló előírásnak.

Az IHM Kommunikációs és PR Irodáján kérdésünkre elmondták, hogy az eljárás során a bírálóbizottság egyhangúlag megállapította, hogy a Haitech Magyarország Kft. ajánlata megfelel az ajánlati felhívásban és a dokumentációban meghatározott feltételeknek, a közbeszerzési eljárással szemben kifogással nem élt senki, az eredményt és az eljárást senki nem támadta meg. A minisztérium érdemben nem reagált az Index felvetésére, csupán azt közölte, hogy a pályázati kiírás szerint a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága bonyolította le.

Az időközben nevét MeH Központi Szolgáltatási Főigazgatóságra változtató szervezet vezetője, Schäffer István viszont azt állította, hogy az irányítása alatt álló szervezetnek semmi köze a beszerzés darabszámaihoz. A főigazgató elismerte ugyan, hogy a közbeszerzés lebonyolítása a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság feladata volt, ám mint mondta, ez a megbízás kizárólag a kiírás technikai lebonyolítására vonatkozott, valamint arra, hogy a pályázat megfelel-e a törvényi előírásoknak.