Az IHM leállíthatta volna a kakaóbiztos gépek beszerzését

2004.07.30. 12:14
Az Index információi szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak érvénytelenítenie kellett volna a kakaóbiztos számítógépekre kiírt pályázatot, miután a pályázatban "400 db +50%" gép beszerzését irányozták elő, a végül 1077000 Ft-os darabáron szállító vállalkozás viszont csak 269 darab óvodai PC-t biztosított a Brunszvik Teréz Program számára. A minisztérium érdemben nem cáfolta az információt, csupán azt közölte, hogy a lebonyolítás a MeH Központi Szolgáltatási Főigazgatóság feladata volt, a főigazgatóság vezetője viszont azt állítja, ők csak a kiírás törvényességéért feleltek.
A kakaóbiztosként elhíresült óvodai számítógépekről az Országgyűlés informatikai bizottsága előtt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium képviselője azt állította, hogy a tárca örült volna egy olcsóbb ajánlatnak, de a pályázatban egyedül maradt cégtől végül mégis több mint egy millió forintért vásárolták meg a Brunszvik Teréz óvodai számítógépes program számára az IBM Kidsmart számítógépek darabját. Az Index információi szerint az IHM érvényteleníthette volna a pályázatot, miután a cég nem tett eleget a kiírás egyik feltételének.

Az IHM 2003. december 17-én kiírt közbeszerzési pályázata "400 db +50% mennyiségben" történő szállítást irányzott elő "az óvodai használatra alkalmas számítógéprendszerekből". A pályázatban végül egyedül érvényes ajánlattal részvevő Haitec Kft. végül 269 darab IBM Kidsmart gépet ajánlott 1077000 Ft-os darabáron. Az IBM egyébként a típusból Magyarországon 130-at már ingyen is ajándékozott óvodáknak.

Az Indexnek nyilatkozó, ám neve elhallgatását kérő közbeszerzési szekértők szerint az IHM-nek lehetősége lett volna a drága gyerekgépek beszerzésének leállítására. A nyertes cég ugyanis nem teljesítette a közbeszerzési pályázat egyik feltételét, vagyis nem tudott megfelelni a leszállítandó számítógépek mennyiségére szóló előírásnak.

Az IHM Kommunikációs és PR Irodáján kérdésünkre elmondták, hogy az eljárás során a bírálóbizottság egyhangúlag megállapította, hogy a Haitech Magyarország Kft. ajánlata megfelel az ajánlati felhívásban és a dokumentációban meghatározott feltételeknek, a közbeszerzési eljárással szemben kifogással nem élt senki, az eredményt és az eljárást senki nem támadta meg. A minisztérium érdemben nem reagált az Index felvetésére, csupán azt közölte, hogy a pályázati kiírás szerint a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága bonyolította le.

Az időközben nevét MeH Központi Szolgáltatási Főigazgatóságra változtató szervezet vezetője, Schäffer István viszont azt állította, hogy az irányítása alatt álló szervezetnek semmi köze a beszerzés darabszámaihoz. A főigazgató elismerte ugyan, hogy a közbeszerzés lebonyolítása a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság feladata volt, ám mint mondta, ez a megbízás kizárólag a kiírás technikai lebonyolítására vonatkozott, valamint arra, hogy a pályázat megfelel-e a törvényi előírásoknak.