Napirend előtt: Strasbourg, kocsma, állatok

2003.10.06. 13:51
A strasbourgi Európa Parlament múlt heti üléséről, a jövő évi gazdasági kilátásokról és az állatvédelmi törvényről esett szó a parlament hétfői ülésén, napirend előtt. A külügyminiszter rendreutasította a bekiabáló Deutsch Tamást.
"Felmerült bennem egy kérdés: Merjünk kicsik lenni?" - hangzott el az MDF-es Ékes József felszólalásában, amelyben a strasbourgi Európa Parlament múlt heti ülésére emlékezett. Míg Magyarország igyekszik betartani a nemzetközi szerződéseket, addig a határon túliak visszaélnek Budapest bizalmával. Medgyessy Péter strasbourgi beszédével kapcsolatban, amelyen a fideszes magyar képviselők nem vettek részt, megjegyezte: Csillag István minisztert ugyanott csak néppárti képviselők hallgatták. Kovács László válaszában megdicsérte Ékest, amiért meghallgatta a kormányfő előadását. "Jó lenne, ha ezt a magatartást minden képviselő magáévá tenné" - mondta a külügyminiszter, aki szerint az autonómiáról és a kettős állampolgárságról négy párti konzultációt kellene tartani.

Megütközést keltett a dolog

Az SZDSZ-es Eörsi Mátyás, folytatva az előző témát, kijelentette: Medgyessy strasbourgi beszéde jól sikerült, még az ellenzékiek is jól fogadták javaslatát, hogy Budapesten kisebbségi központ alakuljon. "Első alkalommal fordult elő, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem talált módot arra, hogy legalább egy képviselő részt vegyen a miniszterelnök előadásán." Eörsi felvetette, hogyha Orbán Viktor tartott volna beszédet, hány fideszes képviselő "vette volna erre a bátorságot" a távolmaradásra. A szabad demokrata honatya szerint még polgárháborús országok képviselői is meg szokták hallgatni az ellentétes ország kormányfőjét. Kovács reagálásában kijelentette: "megütközést keltett a dolog", a képviselők "nem tudták hová tenni" ezt a cselekedetet. A külügyminiszter sajnálta, hogy a fideszes képviselők "a bűnbánat minimális jelét sem mutatják".

A külügyminiszter hozzászólása közben a közbekiabáló fideszes Deutsch Tamást rendreutasította: "Kérem fogja vissza magát, mert nem kocsmában van, hanem a Magyar Köztársaság parlamentjében."

Fele sem igaz

"Az adózók lassan összerakják a sötét képet" - mondta a fideszes Varga Mihály, aki szerint a megszorítások éve lesz a 2004-es. Felsorolásában szólt a családok, a kisvállalkozók, az autósok, az illetékfizetők terheiről. Varga szembesítette az MSZP tavalyi választási jelszavával, amelyben több pénzt kért az önkormányzatoknak. A volt pénzügyminiszter szerint a kormány túlélőtúrára kényszeríti az embereket. "Amit Ön elmondott, az a fele sem igaz kategóriába tartozik" - jelentette ki válaszában Veres János, a Pénzügyminisztérium államtitkára, aki cáfolta Varga szavait, szerinte bizonyos területeken csökkennek a kiadások.

Hegyi Gyula szocialista képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy négyszázezer aláírást gyűjtöttek össze az állatkínzás büntethetőségéért. A rendszerváltozás óta soha, semmilyen ügyben nem sikerült ennyi támogatót szerezni. Bárándy Péter hozzászólásában igazságügy miniszter egyebek között megjegyezte: a négyszázezer aláírás egyike az övé.