Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Brókerbotrány napirend előtt is

2003.09.08. 14:55
Medgyessy Péter kormányfő a napirend előtti parlamenti felszólalásában az ellenzéket sportszerűségre szólította fel. Válaszában Áder János, a Fidesz frakcióvezetője az évszázad korrupciós botrányaként emlegette a K&H-ügyet, összefüggésbe hozva vele a miniszterelnököt, a titkosszolgálatokat felügyelő minisztert és két MSZP-s polgármestert.
"A nyár a nagy viták jegyében telt el" - kezdte napirend előtti felszólalását a parlament őszi ülésszakának nyitányán Medgyessy Péter miniszterelnök, aki így folytatta: az rendben van, ha a választópolgárok javára válik a versengés, a személyeskedés, a lejáratás, a bemocskolás, a felelőtlen követelések viszont lejáratják a politikát. "Szóljon a politikai vita a polgárokról, a kisemberekről, térjünk vissza arra, amiért megválasztottak minket" - szólította fel a képviselőket Medgyessy.

Kuncze Gábor, Medgyessy Péter, Orbán Viktor, Áder János

A világgazdasági helyzetről szólva a kormányfő elmondta, hogy a nehézségek Magyarországot is érintik. Az Európai Unióban nem nő a gazdaság teljesítménye, ez alól hazánk sem vonhatja ki magát. A kormány szeretné az életszínvonalat megőrizni, a legszegényebbeknél szerény javulást elérni. A kormányfő fontosnak nevezte az sztrádaépítést, a négyes metró építésének elkezdését, a budapesti szennyvíztisztító átadását, a Vásárhelyi-terv folytatását. Medgyessy beszéde végén az ellenzéket sportszerűségre szólította fel.

Miért Máté Dánielt hibáztatják?

"Mi folyik itt, mi lesz 2004-ben?" - kérdezte Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a kormányfőtől. "Miniszterelnök Úr! Az emberek azt kérdezik, hogy miért vesznek el tőlük 550 milliárd forintot, ha tavaly jóléti rendszerváltást ígért?" - folytatta az ellenzéki vezető. Áder szerint a választási ígéretek között nagyobb adócsökkentés szerepelt, és amit egyik kezével ad a kormány, azt két-háromszorosan veszik vissza. "Miért Máté Dánielt hibáztatják? A megszorító csomagot a pénzügyminiszter jelentette be. Kormánydöntésről, nem kiszivárogtatásról volt szó" - mondta a fideszes politikus.

Áder kérdésekkel folytatta: miért a nyugdíjasok zsebében kotorászik a kormány, miért nő a munkanélküliség, miért nő az államadósság, miért nő az infláció? A frakcióvezető az általa az "évszázad korrupciós botrányaként emlegetett" K&H-ügyről elmondta: az ügyben MSZP-s polgármesterek érintettek, a kormányfő volt bankjában mostak tisztára milliárdokat, Kulcsár Attilát a titkosszolgálatokért felelős miniszter hagyta futni.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a minden eddiginél alacsonyabb gazdasági növekedést, az áremelkedést, a rossz közhangulatot emelte ki. A politikus szerint nem a lendülettel van baj, hanem az iránnyal. Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető szerint válaszút előtt áll az ország; sikerül-e folytatni az elért eredményeket. "Sokan állítottak meg az utcán: láttam-e már olyan Fidesz-politikust, akibe egy kis gátlás is szorult?" - kérdezte Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi helyzetért az előző kormánynak is vállalnia kell a felelősséget, majd így folytatta: "Miért gondolja úgy minden fideszes, hogy ők nyalták hegyesre a piramisokat?"

Medgyessy Péter Áder Jánosnak adott válaszában kijelentette: A K&H-ügyben minden választ meg fog kapni, ugyanakkor azt is kérdezte: mit keresett Ádernél Kulcsár Attila.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?