Aliz
6 °C
14 °C

'Azt kérték Attilától, hogy egyedül vigye el a balhét'

2003.09.06. 11:02
Listát kellett készítenie kiemelt ügyfeleiről Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár kérésére Kulcsár Attilának - vallotta a K&H bank belső vizsgálatában P. H., Kulcsár Attila személyi asszisztense és legközelebbi bizalmasa. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban több kormánytag neve is szerepel, igaz, csak indirekt módon.
Kulcsár asszisztense, P. H. utoljára június 28-án találkozott személyesen a brókerrel, hogy az államtitkár kérésére összeírják a listát. "Attila azt mondta, hogy erről a dologról csak hárman tudhatunk: ő, a titkosszolgálati miniszter és én" - idéz részleteket a bank belső vizsgálatának jegyzőkönyvéből a napilap. A lista összeírása közben Kulcsárt telefonon keresték, a bróker állítása szerint Kovács László külügyminiszter "barátnője hívta, hogy ne izguljon, kihúzzák a sz*rból". "Ezt is Attilától hallottam" - vallotta a kiemelt ügyfelek - gyakorta hamis - személyi kimutatásait is készítő P.

Ibizára száműzték volna

Kulcsár azt is elmondta asszisztensének, hogy azt "kérték tőle, vigye el egyedül a balhét". A bróker szerint azt mondták neki, hogy "a politikusok majd kihúzzák, mert ők sem akarják, hogy nyilvánosságra kerüljön a dolog".

P. azt is csak Kulcsártól hallotta, hogy a bróker megegyezett a meg nem nevezett harmadik féllel: Magyarországon körözést adnak ki ellene mint egyszemélyi elkövető ellen, míg ő kiszökhet Ibizára, "és öt évig nem jön haza".

"Ezt csak Attila mondta"

A bizalmas szerint Kulcsár "elég magas körökben mozgott, sok politikus nevét említette barátjaként, segítőjeként". Az asszisztens szerint a bróker a Lotus Plaza beruházása kapcsán a Brittonon keresztül "kapcsolata volt Medgyessy Péterrel". P. arról nem tud, hogy a kormányfőnek részesedése lenne az offshore-cégben.

A banki vizsgáló kérdésére, hogy P fültanúja volt-e, amikor Kulcsár "Lamperthtal vagy férjével vagy más politikusokkal beszél", az asszisztens elismerte, hogy "ezt csak Attila mondta, például a beszélgetések végén".

P. szerint Kulcsár jó viszonyban volt a bank pénteken őrizetbe vett volt vezérigazgatójával. Rejtő és a bróker magánéletükben is tartotta a kapcsolatot, "összejártak". Ezt a bankvezér korábban, a Népszabadságnak adott interjújában tagadta.

Lamperth: nem beszéltem telefonon Kulcsárral
"Soha nem beszéltem telefonon Kulcsár Attilával" - mondta Lamperth Mónika belügyminiszter a Magyar Nemzet szombati írására reagálva. Lamperth Mónika elmegy a rendészeti bizottság ülésére, ahol a Fidesz a brókerbotrány ügyében akarja meghallgatni. "Jogkövető állampolgár, az alkotmányos szabályokat betartó politikus vagyok. Ha meghív a bizottság, akkor el fogok menni, és minden ellenzéki kérdésre válaszolni fogok" - mondta. A Fidesz pénteken jelentette be, hogy arra várnak választ Lamperth Mónikától, hogy miként hagyhatta el az országot Kulcsár Attila, illetve arra, hogy kik a tulajdonosai a brókerbotránnyal kapcsolatba hozható off-shore cégeknek. A belügyminiszter nem akarta megelőlegezni, mit válaszol majd a bizottság ülésén ezekre a kérdésekre, de emlékeztetett: azonnal nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, amikor Kulcsár Attila nem jelent meg a gyanúsítotti meghallgatáson, és Bécsben el is fogták őt. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a Magyar Nemzetben megjelent információról, amely szerint Kulcsár Attilának védelmet ígértek egyes szocialista politikusok, ha egyedül vállalja az ügyet, Lamperth Mónika közölte: erről semmit nem hallott. "Egyről tudok, hogy Kulcsár Attila Áder Jánoshoz ment védelemért" - tette hozzá. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?