Viola
-6 °C
-2 °C

Házkutatás a Brittonnál, Rejtőt őrizetbe vették

2003.09.06. 10:27
Kihallgatta, majd sikkasztásban való bűnrészesség alapos gyanbújával őrizetbe vette a rendőrség Rejtő E. Tibort, a K&H Bank korábbi vezérigazgatóját. A bankvezért péntek délelőtt fogtak el Hegyeshalomnál. A Britton Jászai Mari térnél lévő irodáiban tartott házkutatást a rendőrség ugyanezen a napon. Az ORFK szóvivője megerősítette, hogy a nyomozók átvizsgálták a Pannonplast-ügy óta közismert offshore cég iratait. Az elmúlt napokban több sajtóértesülés jelent meg arról, hogy a cégnek jelentős politikai kapcsolatai voltak. A házkutatás péntek délután 2 órakor véget ért, a nyomozók három nejlonzsáknyi iratot és néhány számítógépet vittek el. Medgyessy Péter kormányfő beperelné a Szász Károlyt egy mai lapnyilatkozat miatt.
Mészáros János
Mészáros János
"A K&H-ügy kapcsán vittek el iratokat a Brittontól" - nyilatkozta Mészáros János, a Britton ügyvezető igazgatója a helyszínen. Az újpesti rakparti irodában a házkutatás 10 órától délután 2-ig tartott, az épület előtt két rendőrautó állt, a három nejlonzsáknyi iratot és a néhány számítógépet egy furgonnal szállították el.

Mészáros elmondása szerint a lefoglalt dokumentumok között voltak a romániai Lotus Pláza iratai. Elmondása szerint ez volt az első házkutatás az irodában, ám a szomszédos lakók szerint már több is volt. Úgy emlékeznek, hogy az elsőre azután került sor, hogy Rogán Antal sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Mészáros ugyanakkor reméli, hogy nincs összefüggés a mai házkutatás és Kerék Csaba vezérigazgató tegnapi nyilatkozata között, amelyben azt mondta: nem volt még házkutatás a cégnél.

Kerék a céget ért vádakra korábban elismerte, hogy üzleti kapcsolatban állt a sikasztással gyanúsított Kulcsár Attilával. Közös üzletük volt a nagyváradi Lotus Plaza, amelyben a Britton Magyarország 50 százalékos tulajdonosként is közreműködött Alexandru Mudura oldalán. Kulcsár pedig felügyelőbizottsági tagja volt a kivitelező román cégnek.

Kerék Csaba
Kerék Csaba
A Britton ügyvédet nem kért, remélik, hogy minél hamarabb végére járnak az ügynek a hatóságok. Ehhez minden segítséget megadnak. Mészáros szerint újabb politikus neve nem merülhet fel a céggel kapcsolatban, ám azt maga is meglepetéssel fogadta, hogy Horváth Csaba II. kerületi polgármester reklámgrafikai cége szerződést kötött a Brittonnal.

Az elmúlt hetekben olyan sajtóhírek is napvilágot láttak, melyek szerint a Britton számláin is átvándoroltak azok a milliárdok, amelyek végül más offshore cégek érintésével két szír állampolgárnál landoltak. A Britton első botránya a Pannonplast feletti irányítás megszerzése érdekében tett részvényvásárlás volt, amely Szász Károly, PSZÁF-elnök megverése miatt került nyilvánosságra.

Medgyessy beperelné Szászt
Medgyessy Péter miniszterelnök a szocialisták tapolcai frakcióülésén elhangzott beszédében érintette a K&H-ügyet: "Nincs az, aki megállít az igazság kiderítésében" - mondta, majd hozzátette, a kormány egyetlen tagja sem érintett az ügyben. "Az igazság kiderítése az ügyészség dolga." Arra az újságírói kérdésre, hogy a Népszabadság pénteki számában Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke felvetette Medgyessy Péter érintettségét a K and H ügyben, a kormányfő azt válaszolta: nem ismeri a PSZÁF elnökének nyilatkozatát, de ha valóban azt mondta, kénytelen lesz beperelni Szász Károlyt. (A Népszabadság pénteki interjújában Szász valóban a kormányfő, szakmai és jogi értelemben vett "érintettségéről" beszél.)
A PSZÁF célvizsgálata megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K and H Equities állandó és megkülönböztetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető összesen 1,2 milliárd forint értékben több mint 950 ezer darab Pannonplast-részvényt vásárolt a tőzsdén.

Rejtőt Hegyeshalomnál lekapcsolták

A házkutatással egyidőben derült ki, hogy a K&H Bank lemondott vezérigazgatóját, Rejtő E. Tibort és feleségét a hegyeshalmi határátkelőnél feltartóztatták. Garamvölgyi az Indexnek azt mondta, a volt bankvezért visszaszállították Budapestre.

Rejtőnél a rendőrség reggel akart házkutatást tartani, ám a bankvezért nem találták otthon. Ezután adták ki ellene a körözési parancsot. A volt vezérigazgatót gyanúsítotti kihallgatása pénteken délután elkezdődött. A rendőrség javasolhatja a kihallgatást után Rejtő előzetes letartóztatását. Ennek elrendeléséről három napon belül kell döntenie a bíróságnak. Tart Rejtő E. Tibor, a K and H bank lemondott vezérigazgatójának kihallgatása - közölte a rendőrség pénteken este az MTI-vel. Rejtő E. Tibort sikkasztásban való bűnrészességgel gyanúsítja a rendőrség - mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója.

Folyamatosan figyelték a bankvezért
Már a K&H brókercégénél megkezdett nyomozás elején megkérték a rendőrök Rejtő E. Tibort, hogy a vizsgálat idejére ne hagyja el az országot - értesükt a Magyar Hírlap. A napilap úgy tudja, hogy a rendőrség vezetői ennek ellenére tartottak a bankvezér szökésétől. A Hírlap meg nem erősített információi szerint a polgári titkosszolgálatok folyamatosan figyelték Rejtőt, telefonját lehallgatták. A rendőrség így tudhatta meg, hogy a volt vezérigazgató összepakolt, és feleségével együtt az osztrák határ felé indult.

A férfi érkezéséről a rendőrök telefonon is értesítették a hegyeshalmi határátkelőt. A bankár neve két perccel azelőtt jelent meg a határőrség körözési listáján, minthogy kilépésre jelentkezett.

Rejtőt az éjszaka folyamán kihallgatták, majd sikkasztásban való bűnrészesség alapos gyanújával őrizetbe is vették - mondta el az Indexnek Garamvölgyi. A szóvivő nem kívánt részleteket közölni a kihallgatáson elhangzottakról.

A Pannonplast-ügy kirobbanása után azonnal leköszönő Rejtő korábban a Népszabadságnak azt nyilatkozta: lemondása erkölcsi és nem büntetőjogi felelősségvállalás volt, őt személyesen nem terheli felelősség amiatt, hogy a bank belső ellenőrzése nem derítette fel korábban a visszaéléseket a K&H Equitiesnél.


Kulcsár Attila balra, Rejtő. E. Tibor középen
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által 1998-ban és 2000-ben készített jelentések több szempontból elmarasztalták a K&H Bankot. A volt vezérigazgató rámutatott, hogy bár ismerte a PSZÁF-jelentéseket (1998-ban még nem volt a banknál), a hibák helyrehozásával nem ő, hanem a szakterületek vezetői foglalkoztak, ugyanakkor hozzátette, a legutolsó, 2002-es PSZÁF-jelentés már elismerőleg szólt a bank működéséről, és egyáltalán nem kötelezte pénzbírság fizetésére, ami ritkaságszámba megy ekkora pénzintézeteknél.

Kordont vonnak a Britton köré
Kordont vonnak a Britton köré
Kulcsár Attilával ápolt kapcsolatáról Rejtő úgy nyilatkozott, nem igaz, hogy korábban is ismerte volna a nagykanizsai férfit, és nem volt bizalmi embere a Bécsben előzetes letartóztatásba helyezett bróker. Rejtő elmondta, nem alá tartozott a bróker, Kulcsárért az Equities vezérigazgatója Csuka László, valamint az önkormányzati osztály vezetőjeként Zarnóczy Tibor feleltek. Rejtő Kulcsárt jó munkaerőnek tartotta, kitűnő érzékéről beszélt.

Rejtő E. Tibor volt vezérigazgató mellett, Zarnóczy Tibor volt vezérigazgató-helyettes, Csuka László brókerház-igazgató - illetve a VIP-ügyfelek egy részének műveleteire is kíváncsi a rendőrség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!