Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A K&H-jegyzőkönyv megnevezi a Britton 'nagypolitikusát'

2003.09.03. 12:52
A Britton mögött álló "nagypolitika" szerepéről is beszélt Kulcsár Attila egyik közvetlen beosztottja a K&H Banknál lefolytatott belső vizsgálat során. A Figyelő szerint az offshore cég tulajdonosi hátterét részletező jegyzőkönyvben felmerül egy kormányzati politikus neve is, akinek ugyan nincs részesedése a vállalkozásban, de több tranzakciót is kapcsolatba hoznak vele.
Egy vezető kormányzati politikus neve is felmerült a K&H Bank belső ellenőrzése során, amikor Kulcsár Attila egyik közvetlen munkatársa beszélt a sikkasztással gyanúsított bróker kapcsolatairól. "Attila elég magas körökben forgott. Mivel a Brittonnak is dolgozott, így kapcsolata volt [vele] is." - idézi a Figyelő legújabb száma a pénzintézetben lefolyt vizsgálat jegyzőkönyvét, hozzátéve, hogy a K&H Equities alkalmazottja meg is nevezi a politikust. A lap szerint a Britton hátterét firtató kérdésekre adott válaszokból az is kiderül, hogy Kulcsár munkatársa szerint a kormányzati vezetőnek nincs ugyan közvetlen részesedése a Pannonplast-ügyben közismertté vált offshore cégben, ám több konkrét utalás is történik a vele kapcsolatba hozható üzleti tranzakciókra.

Közbeiktatott számlán

Mint arról az Index elsőként beszámolt, augusztus 18-án Szász Károly PSZÁF-elnök pénzmosásgyanús ügyekben feljelentés tett az ORFK-n. A dokumentum szerint a Balmoral és a Montrade nevű offshore cégek 6,2 milliárd forintot utaltak át két szír állampolgárnak. Egyikük, az előzetes letartóztatásban lévő El Abed Hasan ügyvédje szerint a rendőrségen azt állította, hogy román és kínai ügyfelek közötti áruvásárlás ellenértékét közvetítette. Rendőrségi források alapján azonban korábban az is megjelent a sajtóban, hogy a Britton számláját is közbeiktatták a milliárdok vándorlásába.

Műanyagháló

A Figyelő kutatásai szerint a Britton szocialista kötödését ugyan cáfolta a cégcsoport két magyarországi vezetője, Kerék Csaba és Mészáros János, ám pályafutásuk során mégis olyan bankok, cégek és vállalkozások élén tűntek fel, amelyek erős kapcsolatokat ápoltak az MSZP-vel. Kerék Csaba többek között az állami kézben lévő Ipari Fejlesztési Bank (IFB) Rt. tulajdonában lévő Infobridge Vállalkozásszervező Kft.-nél volt ügyvezető, de ugyanitt 1991 és 1995 között szerepelt a tulajdonosok között is. Az Infobridge fő részvényese, a 1997-ben a Konzumbankba beolvadó IFB, amelynek vezetőségében ­ Kerék Csaba kinevezésekor ­ számos jól ismert név olvasható.

A bank vezérigazgatója például Pázmándi Gyula vegyészmérnök, mérnök-közgazdász, aki jelenleg is tagja ­ a Britton-érdekeltségből adódóan Kerék és Mészáros mellett ­ a Pannonplast igazgatóságának. Az IFB irányításában részt vett még a műanyagipari cég jelenlegi elnöke, Fehér Erzsébet; az erős szocialista kapcsolatairól ismert jelenlegi Malév-elnök, Huszty András; továbbá a Horn kormány későbbi ipari minisztere, majd a Mol elnöke, az MVM jelenlegi vezérigazgatója, Pál László. A felügyelő bizottságban pedig 1994 és 1996 között az MSZP egykori vállalkozói tagozatát vezető Hujber Ottó is helyet foglalt.

Kiteljesedés Erdélyben

Az Orbán-kormány idején "visszahúzódó" Kerék Csaba 2000-tôl ismét számos vállalkozásban megjelenik: ekkortól fb-tag a Kulcsár Attila által alapított, a K&H Bankhoz csak a nevében kapcsolható KH Invest Kft.-ben (amely később a Forró Tamás újságíró által ügyvezetőként és tagként is jegyzett, 2001 és 2003 nyara között a Britton többségi tulajdonában lévő Tízezer Kft. érdekeltségébe került), de szintén fb-tagként lelhető föl 2001 áprilisától a Synergon Számítástechnikai Rt.-ben is. Az igazi ugrás azonban a homályos hátterű Britton Kft. megalakulásával, 2001 júliusában kezdődik.

A társaságot 2003 februárjáig az Egyesült Államokban bejegyzett Britton Interinvest Llc. jegyezte fő tulajdonosként, ezután Kerék Csaba és társa, Mészáros János is tulajdonosként szerepel. A tanácsadói üzletágból érkező, 2000­-2001-ben a K&H Bank corporate finance igazgatójaként működő Mészáros János, a Britton tulajdonában álló Kartonpack elnöke, szintén nem ismeretlen a politika világában: korábban a BKV Rt. felügyelő bizottsági tagja volt, SZDSZ-delegáltként. A Britton 2001 nyarától kezdett lázas terjeszkedésbe, ekkortól datálódik a kapcsolat a Betonút Rt.-vel, s az végül a nagyváradi Lotus Plaza építésével ért be.