Tekla
5 °C
19 °C

A K&H-jegyzőkönyv megnevezi a Britton 'nagypolitikusát'

2003.09.03. 12:52
A Britton mögött álló "nagypolitika" szerepéről is beszélt Kulcsár Attila egyik közvetlen beosztottja a K&H Banknál lefolytatott belső vizsgálat során. A Figyelő szerint az offshore cég tulajdonosi hátterét részletező jegyzőkönyvben felmerül egy kormányzati politikus neve is, akinek ugyan nincs részesedése a vállalkozásban, de több tranzakciót is kapcsolatba hoznak vele.
Egy vezető kormányzati politikus neve is felmerült a K&H Bank belső ellenőrzése során, amikor Kulcsár Attila egyik közvetlen munkatársa beszélt a sikkasztással gyanúsított bróker kapcsolatairól. "Attila elég magas körökben forgott. Mivel a Brittonnak is dolgozott, így kapcsolata volt [vele] is." - idézi a Figyelő legújabb száma a pénzintézetben lefolyt vizsgálat jegyzőkönyvét, hozzátéve, hogy a K&H Equities alkalmazottja meg is nevezi a politikust. A lap szerint a Britton hátterét firtató kérdésekre adott válaszokból az is kiderül, hogy Kulcsár munkatársa szerint a kormányzati vezetőnek nincs ugyan közvetlen részesedése a Pannonplast-ügyben közismertté vált offshore cégben, ám több konkrét utalás is történik a vele kapcsolatba hozható üzleti tranzakciókra.

Közbeiktatott számlán

Mint arról az Index elsőként beszámolt, augusztus 18-án Szász Károly PSZÁF-elnök pénzmosásgyanús ügyekben feljelentés tett az ORFK-n. A dokumentum szerint a Balmoral és a Montrade nevű offshore cégek 6,2 milliárd forintot utaltak át két szír állampolgárnak. Egyikük, az előzetes letartóztatásban lévő El Abed Hasan ügyvédje szerint a rendőrségen azt állította, hogy román és kínai ügyfelek közötti áruvásárlás ellenértékét közvetítette. Rendőrségi források alapján azonban korábban az is megjelent a sajtóban, hogy a Britton számláját is közbeiktatták a milliárdok vándorlásába.

Műanyagháló

A Figyelő kutatásai szerint a Britton szocialista kötödését ugyan cáfolta a cégcsoport két magyarországi vezetője, Kerék Csaba és Mészáros János, ám pályafutásuk során mégis olyan bankok, cégek és vállalkozások élén tűntek fel, amelyek erős kapcsolatokat ápoltak az MSZP-vel. Kerék Csaba többek között az állami kézben lévő Ipari Fejlesztési Bank (IFB) Rt. tulajdonában lévő Infobridge Vállalkozásszervező Kft.-nél volt ügyvezető, de ugyanitt 1991 és 1995 között szerepelt a tulajdonosok között is. Az Infobridge fő részvényese, a 1997-ben a Konzumbankba beolvadó IFB, amelynek vezetőségében ­ Kerék Csaba kinevezésekor ­ számos jól ismert név olvasható.

A bank vezérigazgatója például Pázmándi Gyula vegyészmérnök, mérnök-közgazdász, aki jelenleg is tagja ­ a Britton-érdekeltségből adódóan Kerék és Mészáros mellett ­ a Pannonplast igazgatóságának. Az IFB irányításában részt vett még a műanyagipari cég jelenlegi elnöke, Fehér Erzsébet; az erős szocialista kapcsolatairól ismert jelenlegi Malév-elnök, Huszty András; továbbá a Horn kormány későbbi ipari minisztere, majd a Mol elnöke, az MVM jelenlegi vezérigazgatója, Pál László. A felügyelő bizottságban pedig 1994 és 1996 között az MSZP egykori vállalkozói tagozatát vezető Hujber Ottó is helyet foglalt.

Kiteljesedés Erdélyben

Az Orbán-kormány idején "visszahúzódó" Kerék Csaba 2000-tôl ismét számos vállalkozásban megjelenik: ekkortól fb-tag a Kulcsár Attila által alapított, a K&H Bankhoz csak a nevében kapcsolható KH Invest Kft.-ben (amely később a Forró Tamás újságíró által ügyvezetőként és tagként is jegyzett, 2001 és 2003 nyara között a Britton többségi tulajdonában lévő Tízezer Kft. érdekeltségébe került), de szintén fb-tagként lelhető föl 2001 áprilisától a Synergon Számítástechnikai Rt.-ben is. Az igazi ugrás azonban a homályos hátterű Britton Kft. megalakulásával, 2001 júliusában kezdődik.

A társaságot 2003 februárjáig az Egyesült Államokban bejegyzett Britton Interinvest Llc. jegyezte fő tulajdonosként, ezután Kerék Csaba és társa, Mészáros János is tulajdonosként szerepel. A tanácsadói üzletágból érkező, 2000­-2001-ben a K&H Bank corporate finance igazgatójaként működő Mészáros János, a Britton tulajdonában álló Kartonpack elnöke, szintén nem ismeretlen a politika világában: korábban a BKV Rt. felügyelő bizottsági tagja volt, SZDSZ-delegáltként. A Britton 2001 nyarától kezdett lázas terjeszkedésbe, ekkortól datálódik a kapcsolat a Betonút Rt.-vel, s az végül a nagyváradi Lotus Plaza építésével ért be.