Klaudia
-4 °C
2 °C

A Britton és társai beperelik a PSZÁF-ot

2003.07.24. 15:29
A Pannonplast ügyben elhíresült, részben egy offshore-cég tulajdonában lévő cég, és a vele szoros személyi-tulajdonosi kapcsolatban lévő társaságok a június 16-i határozat miatt támadják a felügyeletet. Az kimondta: a fenti három cég összehangolt befolyással rendelkezik a Pannonplast Rt.-ben.
Pert indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSzÁF) határozatai miatt a Britton Capital and Consultung Kft., a Kartonpack Dobozipari Rt. és a Pevdi Kft., mondta el az Econews-nak Kerék Csaba, a Britton Kft. ügyvezetője. A három cég külön-külön eljárás keretében indította meg a jogi eljárást.

Összehangolt befolyásról szólt a határozat

A PSzÁF június 16-án hozott határozatában azt állapította meg, hogy a fenti három cég összehangolt befolyással rendelkezik a Pannonplast Rt.-ben. Ekkor a Pevdi Kft. 11,16 százaléknyi, a Britton és a Kartonpack pedig összesen 12,12 százaléknyi Pannonplast részvényt birtokolt.

Mivel a Pannonplast alapszabálya szerint egy tulajdonos, vagy tulajdonosi csoport maximum 12,5 százaléknyi szavazati jogot gyakorolhat, a PSzÁF határozata felszólította a tulajdonosokat, hogy jelentsék be együttes tulajdoni hányadukat a Pannonplastnak és hozzák nyilvánosságra azt. Emellett a PSzÁF a Britton Kft.-t 6 millió Ft, a Pevdi Kft-t pedig 5,5 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte.

Tovább húzódhat a közgyűlési határozatok bejegyzése

A második, a június 25-én született határozat a bejelentés megtételére szólította fel ismét a három céget, és a bejelentésig, illetve a közzétetelig felfüggesztette mindhárom cég tulajdonosi jogait a Pannonplastban. A bejelentés megtörtént és a felügyelet a tulajdonosi jogok felfüggesztését megszüntette.

A Kartonpack időközben eladta 215 000 darab, az összes részvény 5,1 százalékát kitevő Pannonplast részvénycsomatját a többségi tulajdonosának, a Britton Kft-nek. A mostani jogi eljárás megindítása szakértők szerint egyúttal azt is jelenti, hogy elhúzódik a Pannonplast Rt. április 30-i közgyűlési határozatainak cégbírósági bejegyzése.