Taksony
-2 °C
3 °C

Szász szerint a Pannonplast-ügy miatt verhették meg

2003.06.17. 10:44
A Pannonplast-ügyben zajlott PSZÁF-vizsgálat és a hétfőn született felügyeleti határozat állhat a hétfői támadás mögött, állítja a PSZÁF-elnök. Szász hétfőn azt nyilatkozta, hogy olyan konkrét üggyel kapcsolatban kapott fenyegetéseket, amelyikről a kollégái még aznap határoznak. A Pannonplast meglepetéssel fogadta a határozatot és sajnálatát fejezte ki a támadás miatt. A Britton bírósági úton támadja meg a PSZÁF döntését. A gazdasági tárca a PSZÁF-et állításainak pontosítására kérte.
A Pannonplast Rt.-ben történt szabálysértő befolyásszerzés miatt két céget bírságolt meg hétfői határozatában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), olvasható a keddi Magyar Tőkepiacban. A felügyelet szerint a Pevdi Kft., a Britton Kft. és a Kartonpack Rt. együttműködve szerezte meg a Pannonplast Rt. feletti ellenőrzést.

Verés néhány milliós bírság miatt?

Mint ismeretes, a hétfőn reggel uszodába menet megtámadott és brutálisan megvert Szász Károly, a PSZÁF elnöke, műtétje után azt nyilatkozta, hogy egy olyan üggyel kapcsolatban kaptak konkrét fenyegetéseket, amelyikről a kollégái még aznap határoznak. A PSZÁF a Pannonplast tulajdonviszonyaival foglalkozó vizsgálatot zárta le hétfői határozatával.

A felügyelet a határozatában a Britton Kft-t hat-, a Pevdit ötmillió forintra bírságolta. Emellett felszólította a megbírságolt cégeket hogy két napon belül jelentsék be befolyásuk mértékét a Pannonplast igazgatóságának, illetve kezdeményezzék annak közzétételét. A Britton és a Kartonpack együtt 12,12 százalékos, a PEVDI Kft. 11,16 százalékos befolyással rendelkezik a cégben.

Különös tőzsdei részvényvásárlás

A felügyeleti határozatnak a portfolio.hu-n olvasható indoklásából kiderül, hogy a Pannonplast egyik részvényese kérte a PSZÁF-vizsgálatot. A rendelkezésére álló információk alapján arra következtetett, hogy a Pevdi befolyásszerzése mögött olyan részvényes áll, amely a Pevdivel együtt bejelentett mértéknél jóval jelentősebb befolyással rendelkezik.

A határozat leszögezi, január 30. és február 5. között több, a K&H Equities Rt. ügyfélkörébe tartozó befektető vásárolt jelentős mennyiségű - összesen 950 ezer, 22,56 százalékos részesedést megtestesítő - Pannonplast-részvényt a tőzsdén. A tranzakció árfolyamértéken összesen 1,2 milliárd forint volt. Ezeknek a részvényeknek a túlnyomó többségét a vevők március 10-én továbbadták.

465 milliós részvényvásárlás állami pénzből

A PSZÁF-vizsgálat szerint a Britton és a Kartonpack március 10-én 754,8 millió forintért vásárolt részesedést a Pannonplastban, kilenc nappal később, március 19-én a Pevdi vásárolt 468,6 millió forint értékű részvényt. A Britton vásárlását döntő részben (665 millió forintot) egy külföldi bejegyzésű társaság magyarországi kereskedelmi képviseletének átutalása finanszírozta.

A fennmaradó, mintegy kilencvenmilliós összeg fedezetét közvetett módon egy, a Britton LLC-vel rendszeres és jelentős mértékű pénzügyi kapcsolatot fenntartó, állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságtól származó átutalás biztosította. Ugyanez a társaság finanszírozta a Pevdi részvényvásárlásának túlnyomó részét, a 468,6-ból 375 millió forintot.

A PSZÁF nem jelenthet, a KEHI nem tud semmit

A felügyelet jelentésében nem nevezte meg ezt az állami vállalatot. A PSZÁF sajtóosztályán arról tájékoztattak, hogy az állami cég nevének a közlésével túllépnék a hatáskörüket, hiszen a PSZÁF nem az állami szektor felügyeleti szerve. Az sem tudható, hogy ki teszi meg ezt helyette.

A tranzakciók finanszírozásának további részletei ugyanis nem nyilvánosak. Az állami szervezetek felügyeletét folytató Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnöki titkárságán pedig arról sem tudtak, hogy a felügyeleti jelentés szerint részben állami tulajdonban lévő vállalat pénzéből vettek magáncégek részvényeket. A KEHI-nél elmondták: előre elkészített munkaterv alapján ellenőriznek, és ettől csak különleges felhatalmazás alapján térnek el.

Összefonódások a háttérben

A három érintett cég több szálon is összekapcsolódik egymással. A Kartonpack 61,77 százalékos tulajdonosa a Britton Kft., a cégben 29,58 százalékkal részesedik a Britton LLC., amely a Britton Kft. kizárólagos tulajdonosa volt. Február 5. óta (ekkor fejeződtek be a tőzsdén a Pannonplast-vásárlások) azonban 37-37 százalékos tulajdonrésze van Mészáros Jánosnak és Kerék Csabának, akik a cég ügyvezetői (Mészáros egyben a Kartonpack vezérigazgatója).

Mészáros János a kapocs a Britton és a Pevdi között. Ő ugyanis a Britton Kft.-vel közösen megalapította a BR Office Rent Kft.-t, amely jelenleg Juhász Attila és Juhász Bertalan ötven-ötven százalékos tulajdonában van. Juhász Bertalannak még egy ötvenszázalékos tulajdonrésze van (a másik ötven százalék Juhász Bertalannéé), méghozzá abban a Benji Kft.-ben, amelyik a Pevdi kizárólagos tulajdonosa.

A szavazást befolyásoló manipuláció?

A Pannonplast alapszabálya szerint egy cég vagy cégcsoport maximum 12,5 százaléknyi részvénycsomaggal szavazhat, írja az MTI. Csakhogy a Britton-Kartonpack-Pevdi trió összesen 23,28 százalékkal rendelkezik, és - eltitkolva, hogy egy érdekcsoporthoz tartoznak - eszerint szavaztak is a Pannonplast április 30-i közgyűlésén. Holott a PSZÁF álláspontja szerint "amennyiben befolyásukat mindannyian bejelentették volna, úgy az alapszabály hatályos rendelkezései szerint együttesen a 23,28 százalékos szavazati arány helyett csupán 12,5 százalékos befolyás alapján gyakorolhatták volna közgyűlési jogaikat a Pannonplast Rt-vel szemben".

Ezen a közgyűlésen a Britton akaratával leváltották az igazgatóságot, és azóta átszervezték a cég vezetését. A közgyűlésen az új igazgatóság tagja maradt Fehér Erzsébet, a cég elnök-vezérigazgatója. Mellette megválasztották igazgatósági tagnak Illésy Jánost, aki július 1-jétől lesz a cég vezérigazgatója, Pázmándy Gyulát, továbbá Mészáros Jánost és Kerék Csabát. Fehér Erzsébet az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy bár korábban a Pannonplast igazgatósága ellenségesnek ítélte a Britton csoport részvényvásárlását, tárgyalásaik során megbizonyosodtak arról, hogy a Britton csoport nagy pénzügyi befektető. Hozzátette, hogy a Pannonplastnak eddig is pénzügyi befektetők voltak a tulajdonosai, és az együttműködés kiváló volt velük.

A PSZÁF határozata alapján más részvényesek megtámadhatják a fenti három cég Pannonplast-részvényszerzését, és így, ha sikerrel járnak, akár a közgyűlési határozatokat is. A portfolio.hu szerint azonban a bírósági ügyet nem lehet előre lefutottnak tekinteni. A Pannonplast alapszabálya ugyanis több cégjogi kérdésben nem törvényszerűen fogalmaz.

A Pannonplast meglepődött, a Britton bírósághoz fordul

A Pannonplast Rt. vezetése meglepetéssel értesült a PSZÁF határozatáról, amely egyes tulajdonosai befolyásszerzése kapcsán összehangolt magatartást állapított meg - közölte a cég igazgatóságának elnöke. A felügyelet az április 30-i közgyűlést megelőzően szóban közölte a Pannonplast vezetésével, hogy a cégadatok alapján összefonódást nem állapított meg - áll Fehér Erzsébet közleményében. A vegyipari cég egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a társaság nevét összefüggésbe hozták a PSZÁF elnökét ért felháborító támadással.

A Britton Capital & Consulting kedd délután kiadott közleménye szerint a PSZÁF határozatából is kitűnik, hogy semmilyen tulajdonosi összefonódás nincs az említett cégek között, így nem sértették a felvásárlási szabályokat. Ezért a cég a határozatot bírósági úton megtámadja. A Britton azt is közölte: megmagyarázhatatlannak tartja, miért hozták összefüggésbe a PSZÁF-jelentést a Szász Károly elleni támadással.

A GM elvárja, hogy a PSZÁF pontosítsa állításait
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott arra vonatkozóan, hogy a felügyelete alá tartozó állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságokat, illetve azok bármely pénzügyi tranzakcióját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálta volna. Ennek megfelelően nem áll rendelkezésére semmilyen hivatalos információ, amely a média által felvetett találgatásokra okot adna - áll a minisztérium közleményben, amelyet kedden juttattak el az MTI-nek.

A minisztérium vezetősége megütközéssel tapasztalja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ahelyett, hogy törvényi kötelezettségének megfelelően a hatáskörrel rendelkező szerveknél eljárást kezdeményezett volna, homályos állításokkal a nyilvánosság elé lépett. A GKM elvárja, hogy a PSZÁF pontosítsa állításait, és az esetleges bizonyítékokat az illetékes szervek elé tárja - áll a gazdasági tárca közleményében.