Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Románok pénzét kezelte a K&H-ügyben letartóztatott szír

2003.09.02. 19:08
Román üzletfelek átutalásait közvetítette kínai eladóknak a K&H-ügyben gyanúsított szír állampolgár - nyilatkozta El Abed Hasan védője. Retteghy István szerint valós árumozgások fedezetét közvetítette a pénzmosással gyanúsított szíriai, mivel a két fél nem bízott egymásban. Kínai cégeknek küldött utalások már a PSZÁF-elnök feljelentésében is megjelentek.
Elismerte a rendőrségnek a sajtóban feltárt számlamozgásokat a brókerbotrány szír gyanúsítottja a rendőrségnek, azt azonban tagadta, hogy pénzmosás történt volna. Retteghy István, a szír gyanúsított ügyvédje szerint védence azt mondta a nyomozóknak, hogy kínai és román üzletemberek tranzakciója áll a pénzmozgás mögött, amiben ő közvetítőként vett részt.

Romániába ment az áru

Retteghy szerint ez tényszerűen beismerése annak, hogy a számlamozgások megtörténtek, azt azonban nem ismerte el a gyanúsított, hogy pénzmosásban közreműködött volna. Az ügyvéd az Index kérdésére elmondta, hogy El Abed Hasanon keresztül a román fél küldte a pénzt a kínai üzletembereknek, akik Retteghy tudomása szerint Magyarországot nem érintve egyenesen Romániába küldték az üzletkötésekben szereplő árut. A szír ügyvédje kijelentette, védence azzal magyarázta az átutalásokban való szerepét, hogy az általa összehozott felek nem bíztak egymásban, ezért közreműködött az ügyletben.

Nagy mennyiségű valuta

Mint emlékezetes, Szász Károly tett ismeretlen tettesek ellen feljelentést augusztus közepén pénzmosásgyanús ügyekben. A Pannonplast-üggyel szoros összefüggésben levő gyanús ügyletek között a PSZÁF-elnök már több kínai cég és magánszemély számára indított utalást is felsorol. A felügyelet vizsgálata szerint a szírekhez egyébként nem köthető cég, a Suszi Kft., Abdellah Abdelrahman nevű vezetője mozgatott nagy mennyiségű valutát a kínaiak felé.

Nem azt kérdezték

A rendőrség valóban kihallgatta az augusztus 27-én őrizetbe vett Hasant - erősítette meg Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója, aki néhány médium szerint korábban cáfolta, hogy történt volna ilyen. Garamvölgyi szerint jogilag kizárt, hogy gyanúsítottként jegyzőkönyv nélkül tartóztassanak le valakit, eztért ezt természetesen megtették a szír esetében is. A sajtóban kialakult félreértés azért történt, mert az újságírók nem azt kérdezték tőle, hogy egyáltalán kihallgatták-e Hasant, hanem csak az adott napra vonatkozott a kérdés. A kommunikációs igazgató leszögezte, a védővel ellenétben a rendőrség nem nyilatkozhat érdemben a kihallgatásról.