Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Rejtő elveszett cirkálója a K&H-ügyfelek között

2003.08.28. 11:26
A Nevedában bejegyzett Balmoral Group Llc., amely Rejtő Jenő egyik regényében szereplő cirkálóról kapta a nevét, és az írországi bejegyzésű Montrade Establishment Ltd. tulajdonosi hátterét vizsgálta legutóbbi számában a Figyelő. A lap szerint Schönthal Henrik, a Montrade magyarországi megbízottja, valamint több, a Kulcsár-ügyben felbukkanó cég képviselője jónéhány korábbi "életrajzi elemben" köthető Rejtő E. Tiborhoz, a K&H Bank lemondott vezetőjéhez.
A budapesti I. kerületi Pálya utca 4-6. szám alatti címre jegyezték be azokat az offshore cégeket, a Balmoralt és a Montrade-t, amelyeken keresztül rövid pihenővel 6,2 milliárd érkezett két szír állampolgár, Abdo Mahmoud és El Abed Hasan számláira. A Figyelő cikke szerint két vállalkozás neve ugyan rendszeresen felbukkan az eltűnt pénzek utáni nyomozásban, a rendőrség azonban még nem kereste meg Schönthal Henriket, a Montrade Establishment Ltd. hazai képviseletének vezetőjét.

Schönthal, a volt londoni ibuszos

Rejtők
A K&H Bank lemondott vezérigazgatója, Rejtő E. Tibor nem rokona a regényírónak. A Figyelő kutatásai szerint Rejtő Jenő műveinek jogutódjai semmilyen módon nem kötődnek a Kulcsár-ügy miatt visszavonult bankvezérhez.
A lap információi szerint a Pálya utcában számos más olyan vállalkozás is fellelhető, amelyek Schönthalhoz kötődnek. A K&H-botrányban szintén rendszeresen feltűnő Britton milliárdjait mozgató cégek mellett több olyan vállalkozás is felbukkan, amelyek Rejtő E. Tibor, a K&H lemondott vezetőjének korábbi munkahelyével, az ING Bank központjával azonos címen voltak bejelentve. A Figyelő vizsgálódásai alapján azt is kiderítette Schönthalról, hogy a rendszerváltás előtt az Ibusz londoni irodáját vezette, vagyis pontosan abban az időszakban, amikor Rejtő E. Tibor is a brit fővárosban bankárkodott, egy kanadai tulajdonú pénzintézetnél. Kulcsár Attila ügyfelei között egyébként még egy Pálya utcai vállalkozás van. Az 1992-1993-ban még Leasehold Hungary Kft. néven működő cégnél szintén Schönthal Henrik volt az ügyvezető.

Befejezés előtt a volt bankvezér villája

A Blikk szerint előreláthatólag szeptember 11-én veheti birtokba Rejtő E. Tibor új, rózsadombi otthonát. A pazarul felújított, körülbelül 350-400 négyzetméteres villára az újság információi szerint eddig 80-100 milliót költött a K&H Bank lemondott vezérigazgatója. A CD Hungarytól vásárolt korábbi nagykövetségi épület a Blikk által felkért ingatlanszakértők becslései szerint 200 millió forintot érhet az ingatlanpiacon.