Donát
-4 °C
2 °C

Kulcsárt még kitiltása után is beengedték a K&H-ba

2003.08.13. 16:30
Még a K&H-ból való kitiltása után is készíthetett hamis ügyfélkimutatásokat a bank gépein Kulcsár Attila. A Figyelő információi szerint a K&H Bankban és brókercégénél jelenleg is folyó vizsgálat egyre inkább azt igazolja, hogy éveken keresztül legalább 10-12 alkalmazott segítette rendszeresen. A lap úgy tudja, Kulcsár üzleteibe néha maga a lemondott vezérigazgató, Rejtő E. Tibor is beszállt.
A belga-holland tulajdonú bank belső vizsgálata a rendőrség és az ügyészség mellett szintén azt vizsgálja, hogy voltak-e segítői a K&H önkormányzati, uniós ügyekkel és a pénzintézet közkapcsolataival foglalkozó ügyvezetô igazgatójának, aki egyben a K&H Equities befektetési tanácsadója is volt.

Valaki beengedte

Szász a BRFK-n
Meghallgatták szerdán Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét a két hónappal ezelőtti megveretése ügyében - mondta az Indexnek Kormos Endre, a BRFK munkatársa. A meghallgatás tartalmáról a rendőrség nem kívánt felvilágosítással szolgálni, annyit azonban elmondtak, hogy nincs gyanúsítottjuk, és még mindig ismeretlen tettes ellen nyomoznak.
A Figyelő információi szerint a kifele még mindig a magányos elkövető elméletet erősítő bankban is egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Kulcsár nem egyedül tevékenykedett évekig. A belső ellenőrzés alapján ugyanis biztosra vehető, hogy 10-12 alkalmazott rendszeresen közreműködött a bróker ügyleteiben: a vezérigazgatótól fiókvezetőn át adminisztrátorig, különböző mértékben tudtak tevékenységéről, munkáját a legfelsô szintrôl érkező jóváhagyás kísérte. Sőt mint kiderült, segítői még akkor is hozzáférést engedtek Kulcsárnak a banki számítógépes rendszerhez, amikor már kitiltották a bank és leányvállalatainak területéről, elvették belépőjét. Kulcsárt ugyanis három nappal Szász Károly megverése után nemkívánatos személlyé nyílvánították, ám külföldre menekülése előtt valaki mégis beengedte a K&H Medicina Egészségpénztár irodáiba, hogy ott hamis ügyfélkimutatásokat készíthessen.

Közös ügyek

A K&H-nál folyó vizsgálatok kiterjednek olyan tranzakciókra is, amelyek a jelek szerint a lemondott vezérigazgató, Rejtő E. Tibor személyes vagyonát gyarapították a bank ellenében. A Figyelő csütörtöki száma szerint egyébként Rejtő Kulcsár tevékenységébe is belefolyhatott. Számos jel utal arra, hogy Rejtő nem csupán részletesen ismerte beosztottja üzleti tranzakcióit, nem csak jóváhagyólag vette azokat tudomásul, hanem több esetben maga is kezdeményezője volt ezeknek. Az már korábban is ismert volt, hogy a bankvezér írásba adta: az alkalmazottaknak támogatniuk kell Kulcsár informális hatalmát. Sőt a lap szerint "az elsô szakértôi vélemények szerint eredetinek látszó" - kézjeggyel ellátott e-mailben arra is felhatalmazást adott a brókernek, hogy saját ügyfeleinek kizárólag ô készíthessen kimutatásokat, amivel maga "rombolta le" a kereskedést végzô úgynevezett "front office" és az adminisztrációval, nyilvántartással, kockázati kimutatások elvégzésével megbízott "back office" elkülönülését.