Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Újabb gyanúsítottak a K&H-ügyben

2003.08.12. 10:47
Az ORFK nyomozói már nem magányos elkövetőként gondolnak Kulcsár Attilára, és sajtóhírek szerint újabb gyanúsítottak kihallgatását tervezik. Közöttük lehet néhány banki felsővezető és ügyfél is. A K&H-nál eddig tizenegy alkalmazott és vezető munkaviszonyát függesztették fel végleg vagy időlegesen.
A Magyar Nemzet összeállítása szerint eddig tizenegy munkatársat kényszerszabadságoltak, mentettek fel a munkavégzés alól vagy bocsátottak el a K&H brókercégénél illetve az anyacégnél.

A nyomozók gyanúja kiterjedt

A Népszabadság szerint a nyomozók már nem magányos elkövetőként gondolkodnak Kulcsár Attiláról. Számítógépen modellezik, ki vagy kik lehettek segítői Kulcsárnak a tizenkét milliárd forint eltüntetésében. Továbbá arra is kíváncsiak, hogy Kulcsár ügyfelei és felettesei közül kik lehettek bűntársai, kik adhattak közvetlen megbízásokat a pénzmosásgyanús ügyletekre.

Egyelőre ugyan még csak Kulcsárt nevezték meg gyanúsítottként, ám a lap informátorokra hivatkozva állítja, nyilvánvaló, hogy nem egyedül a brókert terheli a felelősség a történtekért. Társai között magas beosztású "volt és jelenlegi banki tisztviselők lesznek". A rendőrök már sejtik, kik lehetnek még gyanúsítottak, de a bűncselekmények pontos meghatározásához meg kell várnia a rendőrségnek Kulcsár hazatértét. A lap szerint a "sejtelmes jóslat" a K&H Bank egyes vezetőire vonatkozhat, továbbá ügyfélkörének egyes tagjaira.

Hosszabb ideje szabadságon

Távozott a banktól Rejtő E. Tibor vezérigazgató és Ludo Jacobs belső biztonságért felelős vezérigazgató-helyettes, akik még az elsők között, július 10-én adták be lemondásukat, amit a múlt héten elfogadott a K&H Bank Rt.

Hosszabb ideje szabadságon van Csuka László, a brókercég vezérigazgatója, akinek beszámolási kötelezettséggel tartozott a milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila. Augusztus 6-án távozott Zarnóczi Tibor vezérigazgató-helyettes, aki a vállalati és befektetési banki üzletág vezetője volt, az indoklás szerint elképzelési már nem voltak összeegyeztethetők a pénzintézet stratégiájával. Zarnócky egyébiránt felügyelte a brókercég tevékenységét is.

Vígh Szabolcs felügyelőbizottsági taggal július 15-én bontott szerződést a bank. A lap szerint a jogász gépén kötöttek bizonyos szerződéseket, többek között azt, amely az Állami Autópálya-kezelő Rt. és az Autó-Danubia Kft. között készült, mint később kiderült visszadátumozva. Visszahívták a testületből a felügyelőbizottság elnökét, Orosz Andrást, felmentették Tóth Róbertet, az értékesítési és kereskedési üzletág vezetőjét, Tóth Évát a bankcsoport központi fiókvezetőjét és Balassa Katalint, Kulcsár asszisztensét.