Oszkár
20 °C
29 °C

A Fidesz szerint Kulcsár nem volt magányos

2003.08.05. 16:39
Megdőlni látszik a magányos elkövető elmélete - vélekedik Demeter Ervin fideszes képviselő a brókerbotránnyal kapcsolatban. Szerinte a K&H botrány elérte a kormányt. Közben a Miniszterelnöki Hivatalban végignyálazták az elmúlt négy évben kiadott állandó belépőket, mint amilyen Kulcsár Attilának is van.
Demeter Ervin a milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila ügyében aképpen vélekedik, hogy "megdőlt a magányos elkövető elmélete", miszerint Kulcsár Attila egyedül végzett minden olyan tevékenységet, amivel a több tízmilliárd forintos kárt okozott.

A hamisítás szálai

Szigorított belépés
Azonnali hatállyal visszavonta Kulcsár Attila belépőjét a MeH közigazgatási államtitkára" - tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodája kedden az MTI-t. "Megszigorítják a Miniszterelnöki Hivatalba szóló belépők kiadását szeptembertől; az új szabályozás visszamenőleg érvényes, így felülvizsgálják a dokumentummal rendelkezők jogosultságát" - tartalmazza a sajtóiroda közleménye. Szeptember 1-jétől "állandó belépőt csak helyettes államtitkári rangú vezető igényelhet, kizárólag írásos indoklás alapján, csak a hivatallal rendszeres munkakapcsolatban lévő személyek számára" - rendelkezett Pulay Gyula közigazgatási államtitkár. Kulcsár fényképes belépőjét egyébként a 2001-ben született szabályozás szerint adták ki. Mágneskártyát azonban nem kapott.

Forrás: MTI

Az ellenzéki politikus hétvégi sajtóinformációkra hivatkozva elmondta: Kulcsár Attila szakmai bizonyítványa hamisításának szálai elvezetnek a Pénzügyminiszter kabinetfőnökéig és kiderült az is, hogy a kormányváltás óta a már sikkasztással gyanúsított brókernek állandó belépője volt a Miniszterelnöki Hivatalba. "A K&H botrány elérte a kormányt" - fogalmazott a politikus

A pénzügyminiszter kabinetfőnökével szerinte az a kapocs, hogy a Budapesti Értéktőzsde és a Közép-európai Brókerképző Alapítvány nevében hamis szakképesítési bizonyítványt állítottak ki Kulcsár Attilának egy bizonyos Csuka László bizonyítványának a felhasználásával. "Az ő oldalbordája pedig nem más, mint László Csaba pénzügyminiszter kabinetfőnöke" - tette hozzá Demeter Ervin.

László Csaba pénzügyminiszter mindenben visszautasította Demeter vádjait. "Ez a kijelentés erős politikai csúsztatás, és egyszerre vet teljesen megalapozatlanul rossz fényt mind a Pénzügyminisztérium munkatársaira, mind rám. Emellett visszautasítom az intézmény és nevem összefüggésbe hozását egy büntetőeljárás alá vont személlyel" - áll László az MTI-hez eljuttatott közleményében. A PM azt is közölte, hogy a miniszter kabinetfőnökének Demeter talányos megfogalmazásával ellentétben hajadon, azaz nincs házastársa, sőt élettársi viszonyban sem él senkivel.

Itt az idő

"Itt az ideje, hogy érdemi válaszokat kapjunk arra, mit keresett Kulcsár Attila a MeH-ben, miért vált 2002 nyarától olyan fontos személlyé, hogy a MeH-ben kellett folytatnia tárgyalásait" - tette fel kérdéseit a fideszes politikus. A Kormányszóvivői irodában ma délutánra ígérik a válaszokat.

Továbbá "várjuk a belügyminiszter válaszát, hogy milyen kapcsolatban áll, vagy állt ő maga, a férje, vagy más közeli hozzátartozója a K&H bankcsoporttal, vagy Kulcsár Attilával" - szólt Demeter Ervin.

A MeH-ben jelenleg az elmúlt négy évben kiadott állandó belépőket ellenőrzik, tájékoztatást csak ezt követően ígértek az Indexnek.

Csuka feljelent
Ismeretlen tettes ellen büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a BRFK-nál Csuka László, a K and H brókercégének felfüggesztett vezetője miután arról értesült, hogy Kulcsár Attila az ő szakképesítési bizonyítványának sorszámával megegyező közokirattal igazolta végzettségét a K and H brókercégénél. A brókercég volt vezetője hangsúlyozta, hogy 1998-tól a K and H bankcsoport humánpolitikai részlegénél bizonyítványának hiteles másolata elérhető volt.

MTI