Huszonhárom milliárdos óvadék Kulcsárnak

2003.07.28. 16:47
Legfeljebb 88,13 millió eurós (több mint 23 milliárd forintos) óvadék befizetése után védekezhet szabadlábon Kulcsár Attila - döntött a bécsi tartományi bíróság. A brókerbotrány egyetlen gyanúsítottja nem járult hozzá kiadatásához, a tárgyalások hónapokig is elhúzódhatnak.
Nem járult hozzá a gyorsított kiadatáshoz Kulcsár Attila - nyilatkozta az MTI-nek Friedrich Forsthuber, az ügyben eljáró bécsi tartományi büntetőbíróság szóvivője. Kulcsár óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, ennek összegét azonban 88,13 millió euróban - több mint 23 milliárd forintban - határozta meg a bíróság.

A legmagasabb kárértékből indultak ki

Két évig nyomozhatnak
A büntetőeljárásról szóló törvény júliusi módosítása szerint a rendőrségnek a gyanúsítástól számított két éven belül le kell zárnia a nyomozást. Azzal, hogy Kulcsár megtagadta a gyorsított kiadatást, akár még segítheti is a rendőrség munkáját. A bróker ugyanis hivatalosan még nem gyanúsított, azt csak első - magyarországi - gyanúsítotti kihallgatásától számítják.
Kulcsár ötvenezer eurós óvadékot ajánlott fel, a bíróság azonban a lehetséges legmagasabb kárösszeget vette figyelembe. Az óvadék összege "jelképes2 - nyilatkozta az Indexnek Bánáti János. Kulcsár védője elmondta, hogy az osztrák bíróságok minden esetben kötelesek óvadékot kiszabni, annak mértéke azonban jelzi, mennyira "gondolják komolyan", hogy szabadlábra helyezzenek egy gyanúsítottat.

Előzetes letartóztatásban

Kulcsár ahhoz is ragaszkodott, hogy kiadatási tárgyalása nyitott legyen, és erre őt is idézzék be. A bíróság emellett döntött az eddig kiadatási őrizetben tartott bróker előzetes letartóztatásáról is.

Hónapokig húzhatják

A bécsi hatóságokhoz egyébként már megérkezett a magyar külügyminisztérium hivatalos kiadatási kérelme. A normális eljárási ügymenet azonban hónapokig is eltarthat, mivel a bíróság köteles áttekinteni az ügy dokumentumait. A kiadatást a gyanúsított és ügyvédje is lassíthatja különböző jogi lépésekkel.

Például legvégül, amikor a legfelső tartományi bíróság döntése megszületett, s azt továbbítanák az engedélyezésre jogosult igazságügyi minisztériumnak, a gyanúsított még ez ellen is fellebbezhet a legfelső törvényszékhez - így egyáltalán nem lehet jelen pillanatban jóslásokba bocsátkozni, mikorra kerülhet Magyarországra Kulcsár Attila - írja az MTI.

Demeter vádol

"Kulcsár Attila kicsúszott a magyar igazságszolgáltatás gyűrűjéből, és ez további időhúzást eredményez" - nyilatkozta a gyorsított kiadatás elutasítása kapcsán Demeter Ervin. "Ebben a helyzetben különösen nagy azok felelőssége, akik nem tettek meg mindent annak idején azért, hogy a magyar bűnüldöző szervek gyors és eredményes munkát tudjanak elvégezni" - közölte a fideszes képviselő, aki maga kereste meg az MTI-t.  • Hírek
  • Bankszámla