Kornélia
-1 °C
15 °C

Kulcsár nemet mond a gyorsított kiadatásra

2003.07.24. 17:43
Korábbi nyilatkozata ellenére mégsem járul hozzá gyorsított kiadatásához Kulcsár Attila - jelentették be az osztrák hatóságok. A magyar hatóságok abban bíztak, hogy a bróker már negyven napon belül hazatérhet. Így azonban hónapokig elhúzódhat az eljárás.
"Nem szándékozik hozzájárulni" a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához, így akár hónapokig Bécsben maradhat az Ausztriában elfogott Kulcsár Attila - jelentette be Friedrich Forsthuber, a bécsi Tartományi Büntetőbíróság szóvivője. A magyar külügyminisztérium csütörtökön küldte meg a normális kiadatási eljáráshoz szükséges kérelmét az osztrák hatóságoknak.

A magyar hatóságok bíztak benne, hogy a brókerbotrány pillanatnyilag egyetlen gyanúsítottja hozzájárul a hazatérését akár már negyven napon belül lehetővé tevő gyorsított eljáráshoz. Forsthuber szerint azonban a bróker "áthúzta a magyar igazságszolgáltatás számításait".

A kiadatási eljárás normális ügymenete szerint az osztrák hatóságoknak be kell kérni minden lényeges aktát a magyar partnerszervektől. Ezeket egy vizsgálóbíró tanulmányozza át, majd a legfelsőbb tartományi bíróság elé utalja. A végleges jóváhagyást az osztrák igazságügyi minisztérium adja meg.

A hosszadalmas eljárás hetekig, akár hónapokig is eltarthat.

Kulcsár korábban magyar újságíróknak azt nyilatkozta, hozzájárul a gyorsított kiadatáshoz.