Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Az Inter-Európa már a PSZÁF előtt bejelentett

2003.08.26. 15:04
Az Inter-Európa Bank banktitoksértés miatt tesz feljelentést a napokban Szász Károly PSZÁF-elnök rendőrségi feljelentésében kiszivárgott adatok miatt. A bank közleménye hangsúlyozza, hogy a felügyelet elnöke által kiemelt ügyekben, amelyek a PSZÁF dokumentuma szerint saját vizsgálatuk eredményeként bukkantak fel, az Inter-Európa már korábban bejelentést tett, ám akkor a válasz minden esetben az volt, hogy "nincs bűncselekményre utaló jel".
Az Inter-Európa Bank Rt. menedzsmentje sajnálattal és megdöbbenéssel tapasztalja, hogy napról napra téves és torzított információk jelennek meg a sajtóban az IEB-ben lezajlott banki tranzakciókról - áll a pénzintézet első részletes közleményében, amely több tekintetben reagál Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendőrségi feljelentésére. Mint emlékezetes, Szász az ORFK-nak augusztus 18-án elküldött dokumentumban az IEB egyik ügyvezető elnökét, Giuseppe Pinit is pénzmosással vádolta. Az IEB viszont banktitoksértés miatt ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést.

Nem a bank ellen nyomoznak

Az IEB közleménye leszögezi: nem igaz az, hogy Szász Károly, a PSZÁF vezetője feljelentéssel élt az IEB vagy annak bármely munkatársa ellen. Ezzel szemben az igazság a következő: a rendőrség ismeretlen tettesek ellen nyomoz. A bank hangsúlyozza azt is, hogy semmilyen módon nem vett részt a K&H-csoportnál gyanított visszaélésekben.

Minden esetben értesítették a PSZÁF-ot

A pénzintézet a PSZÁF feljelentésében leírt esetekről azt állítja, hogy azokban már korábban bejelentést tett az "illetékes hatóságoknak", azaz a rendőrségnek, ám a válasz minden esetben az volt, hogy "nincs bűncselekményre utaló jel". Ismeretes, a Szász által szignált dokumentumban az szerepelt, hogy a nagyösszegű pénzmosásgyanús ügyeket a Pannonplast feletti ellenőrzés megszerzése kapcsán a K&H-ügyben "látókörbe került" cégek és magánszemélyek számláin elvégzett célvizsgálat mutatta ki. Az IEB közleménye szerint "bank semmilyen formában nincs felhatalmazva arra, hogy gyanúsnak tűnő, bejelentett tranzakciók végrehajtását véglegesen felfüggessze. Erre csak a nyomozóhatóságoknak van joguk az ott felhalmozott információk alapján. Amennyiben a bank nem kap utasítást a hatóságoktól az érintett tranzakció felfüggesztésére, akkor a tranzakciót végre kell hajtani."

Mennyi 6,2 milliárd?

A bank kitér Medgyessy Péter miniszterelnök korábban az Inter-Európánál betöltött szerepére is. A kormányfővel kapcsolatban "a menedzsment kijelenti, hogy - a bank alapszabálya szerint - az Igazgatóság elnökének sem feladata, sem jogköre nem volt a bank operatív ügyeinek intézése. Medgyessy Péter 1998. októberétől 2001. szeptember 30-ig volt az igazgatóság elnöke, pozíciója megújítását éppen politikai szerepvállalása miatt hárította el". A cáfolatok ellenére a Fidesz kedden délután az IEB épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol Répássy Róbert és Szijjártó Péter papírpénzekkel mutatták be, mennyi a IEB-nél két szír férfi által felvett 6,2 milliárd. A Fidesz Medgyessy rádióinterjújára "reagált", amelyben a miniszterelnök azt mondta: "nem voltam ott, hogy megszámoljam az összeget".