Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hatvankilenc országot érinthet a Kulcsár-ügy

2003.08.26. 13:32
A rendőrség szerint ma nincs olyan magyarországi bank, ahol főosztályvezetői szintnél feljebb jelentenék be a pénzmosási ügyeket, így a menedzsmentek "ártatlanok". Az eljárás során eddig hatvankilenc országot keresett meg a rendőrség.
Az Országos Rendőr-főkapitányság rendszeressé kívánja tenni Kulcsár-ügyben sajtótájékoztatóit, hogy mederben tartsa a témában megjelent híreket, amelyeket egyes sajtótermékek feltételezésekből gyártanak - jelenteték be az ORFK keddi sajtóértekezletén, amelynek azonban már az elején közölték: konkrétumokra hiába is várnak az újságírók.

Hatvankét károsult

A K&H brókerbotrány Gera Antal és Molnár Csaba rendőrtisztek által ismertetett verziója szerint jelenleg 62 károsultja van az ügynek. A rendőrség számos magánszemélyt, magyar és külföldi bejegyzésű céget vizsgál. Az is kiderült, hogy Kulcsár Attilának 141 ügyfele volt, és a rendőrség 200 ügyféldossziét vizsgál.

A rendőrség verziójában piramis-játékhoz hasonlítható ügy tízmilliárd forintnyi elsikkasztott pénzről szól, amelyből mintegy hatmilliárd utolsó állomása ismert: két szír férfi vette fel négy év alatt tíz- és százmillió forintonként. Róluk a rendőrök annyit mondanak: Magyarországon tartózkodnak. A maradék pénz zöme külföldre került.

Már tudják, kik AZOK

A rendőrség azt is elmondta, hogy a pénz tisztára mosására létrehozott, illetve a pénzmosásban résztvevő cégek 90 százalékáról már tudják, kik alapították őket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a múlt héten feljelentést tett három banknál történtekkel kapcsolatban, amire Molnár Csaba azt mondta: a jelenlegi adatok szerint a Volksbank nem érintett a pénzmosási folyamatban. A másik két megnevezett pénzintézettel, az OTP-vel és az Inter-Európa Bankkal kapcsolatban a rendőröknek is vannak feltevéseik, ám azok sem kerültek nyilvánosságra.

A kormányfő barátja

Medgyessy Péter kormányfő, aki az Inter-Európa Bank elnöke volt akkoriban amikor a pénzmosás-gyanús ügyletek történtek, hétfőn azt mondta, hogy neki nem kellett tudnia a pénzmosásokról. Ezt megerősítve a Molnár úgy fogalmazott: "Ma Magyarországon nincs olyan bank, amely főosztályvezetői szintnél magasabb szinten kezelné a pénzmosás-gyanús ügyek bejelentési kötelezettségét". Vizsgálni kell az ügyfelesek, a pénztárosok felelősségét - tette hozzá.

A PSZÁF feljelentésében név szerint megemlítette kormányfő barátját, Mudura Sándort, akiről a rendőrök azt mondták: nagy összegű hitelt vett fel, a tranzakciót azonban a mai állás szerint nem lehet összefüggésbe hozni a pénzmosással.

Ha megverik, ha nem

Gera Antal úgy véli, a K&H-nál a belső ellenőrzés nem állt a helyzet magaslatán, ám a PSZÁF és más intézmények esetében nem akarnak felelőst megnevezni. Újságírói kérdésre a vizsgálati osztályvezető azt mondta: szerinte akkor is kiderült volna a sikkasztásos, pénzmosásos K&H brókerügy, ha nem verik meg Szász Károlyt.