Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Brókerbotrány: SMS-ben hív kihallgatásra a rendőrség

2003.08.18. 08:11
Egyelőre nem lesz "társa" Kulcsár Attilának, a K&H Equities sikkasztással gyanúsított volt brókerének, ugyanis a nyomozást felügyelő vádhatóság csak akkor enged megnevezni újabb gyanúsítottat, ha a most Bécsben fogva tartott Kulcsár újra Magyarországon lesz.
A Népszabadság értesülése szerint a brókerház nyilvántartásában 3500 aktív ügyfél szerepel, közülük 200-an számítottak VIP-nek, 141-en Kulcsár Attila partnereként. Kulcsár azonban csak 62 személy nevét említi abban a vallomásában, amelyet ügyvédjének átadott. Utóbb ennek alapján jelentette föl őt a K&H Bank. A fiatalember ismerősei szerint - akik közül többet az elmúlt napokban sms-üzenetben hívott kihallgatásra a vizsgáló hatóság - Kulcsár már hónapokkal a botrány kirobbanása előtt arról panaszkodott, hogy nem látja át a K&H Equities ügyeit.

Feltérképezték az off-shore cégeket

Titkosszolgálati eszközök felhasználásával a rendőrség gyakorlatilag teljes egészében feltérképezte a K&H Equities-botrányban érintett off-shore és más cégek tényleges tulajdonosi körét - tudta meg a napilap. Befejezéséhez közeledik a brókercég értékpapír-eladásainak és más pénzügyi műveleteinek vizsgálata is.

Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságán évekre visszamenően vizsgálták a K&H Equities tranzakcióit, a kapott megbízások teljesítését, ezen belül azt, hogy az ügyfeleket pontosan tájékoztatták-e számlaegyenlegükről, s tudtak, tudhattak-e arról, hogy nevükben milyen műveleteket hajtanak végre Kulcsár Attila és munkatársai. A vizsgálatokra azért volt szükség, hogy egyértelműen kiderüljön: Kulcsár személyes ügyfélköréből és a brókercég, valamint a bank munkatársai és vezetői közül kiket terhelhet felelősség a törvénytelen ügyletek miatt. A kár legalább tízmilliárd forint.

Kulcsár és munkatársai

A rendőrség szerint a bróker 2001 nyarától játszott saját szakállára egyes ügyfelei pénzével - írja a Népszabadság. Az azóta eltelt két évben három különböző módszerrel dolgozott. Kezdetben Kulcsár több részletben értékesítette a Betonút Rt. értékpapírjainak egy tekintélyes hányadát a K&H Equities ügyfélköréhez tartozó cégek és magánszemélyek részére - G. Gábort, a Betonút Rt. illetékesét megtévesztette, vagy az ő aláírását meghamisította - hogy melyik feltételezés az igaz, még vizsgálja az ORFK.

Még nem sikerült tisztázni, hogy azok, akiknek eladták a Betonút tulajdonában álló értékpapírokat, az érintett cégek illetékes vezetői, illetve tulajdonosai, tudtak-e a nevükben végrehajtott részvényvásárlásokról. Kulcsár és munkatársai hamis számlaegyenleg-jelentésekkel VIP-ügyfeleiket is megtévesztették. Sokan még ma sem tudják, hogy pénzük gyarapodott-e vagy elveszett - véli a napilap. Bűnrészesség vagy pénzmosás gyanúja miatt azonban a rendőrség csak azokkal szemben indíthat eljárást, akikről be tudja bizonyítani, hogy pénzért vagy más juttatásért cégük nevét és számláját adták Kulcsár törvénytelen tranzakcióihoz.

Miért nem tűnt fel a Betonút Rt.-nek?

Ami bizonyíthatónak látszik, hogy míg az eladott értékpapírokat minden esetben szabályosan kivezették a Betonút Rt. számlájáról, az ellenértéket a társaság nem kapta meg. Ily módon egyetlen év alatt mintegy 2,5 milliárd forint kárt szenvedett a Betonút Rt. Ebben az időszakban Kulcsár a The Mondtrade Ltd., a Magyar Játékkaszinó Kft., a Zöldújság Rt., az Inter Capital Ltd., a Séd-coop Rt., a Slágerrádió Rt., valamint Nagy Károly magánszemély nevét és számlaadatait használta fel a tranzakciók lebonyolításához. A Népszabadság rendőrséghez közel álló forrásai nem kívántak részleteket elmondani arról, hogy pontosan mi lett a sorsa a Betonút Rt.-től elvitt 2,5 milliárd forintnyi értékpapírnak. Arról sem kívántak részletekbe bocsátkozni, hogy miért nem tűnt fel a Betonút illetékeseinek a tőkeszámlájukon keletkezett 2,5 milliárd forintos hiány.

A Mondtrade és a Balmovar Ltd. volt a "győztes"

A későbbiekben - 2002 augusztusa és 2003. február 10. között - Kulcsár G. Gábor aláírás-bélyegzőjét felhasználva alkalmanként több százmillió forintos tételeket utalt át a Betonút számlájáról a K&H egyik technikai számlájára, amit az ügyfelek elvileg nem ismerhettek. E számláról később a pénzt a Britton Interinvest Ltd. számlájára utalták. Kulcsár aszszisztense minden átutalásra rávezette, hogy az egyes tételeket mely cégek számláján kell jóváírni.

Ebben az időszakban Kulcsár elsősorban két magánszemély, valamint a Tízezer Kft., a Magyar Játékkaszinó Kft. a First Capital Ltd., a Britton Capital & Consulting Kft. és az Earl's Restaurant Bazilika Kft. adatainak felhasználásával hajtotta végre tranzakcióit. A Betonút Rt. számlájáról hamis átutalási megbízással leemelt összesen mintegy 6,2 milliárd forint jelentős része mintegy félszáz cégen keresztülfutva a Mondtrade és a Balmovar Ltd. számláján landolt. A teljes összeget végül az Inter-Európa Bank egyik budapesti fiókjában két arab férfi, Mohamed Abdul és El Abed Hassan vette fel - értesült a Népszabadság.

A Betonutat az ÁAK váltotta fel

Ez év elejétől - 2003. február 10-étől - Kulcsár az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt.-nek szánta azt a szerepet, amelyet addig a Betonút Rt. töltött be. Június 17-ig Bitvai Miklós, az ÁAK Rt. azóta leváltott vezérigazgatójának a nevével visszaélve, az aláírását meghamisítva (esetleg a vezérigazgató megtévesztésével - ennek tisztázására a rendőrség még folytatja a vizsgálatot) hajtott végre különböző értékpapírügyleteket.

Miután Szász Károly PSZÁF-elnök június 16-i megveretése után a Pannonplast-ügyben jogsértéseket feltáró felügyeleti vizsgálatot nevezte meg az ellene végrehajtott támadás lehetséges indítékaként, Kulcsár lépéskényszerbe került. A Pannonplast-részvények megvásárlásához ugyanis az állam pénzét, az ÁAK Rt.-nek a K&H Equitiesnél elhelyezett százmillióit is felhasználták. A napilap által ismertetett vizsgálatok szerint június 17-én Kulcsár egy, a Betonút Rt. számláját 3,6 milliárd forinttal megterhelő, eddig nem tisztázott módon készült transzferbizonylaton alapuló állampapír-jóváírással pótolta az ÁAK Rt.-től "magáncélra" elsikkasztott pénzt.

A K&H külföldi tulajdonosai fizetik a számlát

A vizsgálatok jelenlegi állása szerint a Betonút Rt.-t legkevesebb 9,125 milliárd forint kár érte. Az összes károsult által elszenvedett teljes veszteség még nem ismeretes. A bank és a brókercég ügyfelei közti számlaegyeztetés csak augusztus végén zárul le. A károsult végül nem a Betonút Rt. lesz, miként a bróker ügyfelei sem lehetnek azok. Az eltűnt pénzt a K&H Equitiesnek, a tulajdonos K&H Banknak, illetve a pénzintézet külföldi tulajdonosainak kell kifizetniük.

A rendőrség időközben a pénzmosásgyanús ügyletek feltárásához engedélyezett valamennyi titkosszolgálati eszközt és módszert bevetve feltérképezte azoknak az off-shore és egyéb cégeknek a tényleges tulajdonosi körét, amelyek - tulajdonosaik és ügyvezetőik tudtával vagy anélkül - érintettek voltak Kulcsár ügyleteiben. A lap információi szerint valamennyi off-shore cég és a többi közreműködő vállalkozás is közvetlenül vagy közvetetten egy szűk hazai vállalkozói kör ellenőrzése és irányítása alatt áll. A rendőrség most azt vizsgálja, e cégek valóságos tulajdonosai közül kik és milyen mértékben voltak haszonélvezői a bróker machinációinak, és bizonyítható-e az érintettségük.

Nincs vita Rejtő kihallgatásáról

Úgy tűnik, a Betonúttól elsikkasztott milliárdokból tudott Kulcsár egyes VIP-ügyfeleinek extra hozamot fizetni, bár a vizsgálat részmegállapításait ismerő forrásaink szerint "sürgős esetben" az is megtörtént, hogy a bróker egyik ügyfele számlájáról emelte le a másiknak kifizetendő összeget. Az sem zárható ki, hogy egyes ügyfelek az adózás kikerülésére használták ki a pénzforgatási lehetőségeket.

A Népszabadság bűnügyi újságírója szerint bizonyítható, hogy Kulcsár nem "magányos elkövető" volt. Ha mást nem is, de a K&H Bank technikai számlájára utalt összeg továbbutalását engedélyeznie kellett a pénzintézet felelős vezetőinek is. Ezzel együtt az ORFK hivatalosan cáfolta azt az értesülést, amely szerint vita alakult volna ki arról, hogy a jelenleg bécsi kiadatási letartóztatásban lévő Kulcsár hazahozatala előtt vagy után hallgassák ki gyanúsítottként Rejtő E. Tibort, a bank nemrég távozott vezérigazgatóját.

Németh Lajos helyettes szóvivő rámutatott: a rendőrség a július elseje óta hatályos büntetőeljárásról szóló törvény előírásai szerint minden egyes nyomozati lépést előzetesen egyeztet az ügyészséggel, s naponta készít jelentést a fejleményekről a nyomozást irányító ügyésznek. Így belső szakmai vitákról beszélni értelmetlen: az ügyész hozza meg a végső és a nyomozók számára megfellebbezhetetlen döntést. A lap más forrásból szerzett információja szerint az ügyészség álláspontja pillanatnyilag az, hogy addig nem enged gyanúsítottként kezelni senkit, ameddig Kulcsár Attila haza nem kerül. Az illetékesek a nyomozás menetének ismeretében hetente tartanak egyeztetést, hogy ezt az álláspontot nem kell-e felülbírálniuk.