Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Medgyessy már Szász utódján gondolkozik

2003.08.26. 09:29
Ugyan "nem előlegezné meg" Szász menesztését, utódjául makulátlan embert választana Medgyessy Péter. A kormányfő "nem számolta meg" mennyi pénzt vittek ki az Inter-Európa Bankból - az Index értesülései szerint 6,2 milliárdot. Az egykor vezetése alatt álló pénzintézet "jóhiszeműen járt el" - vélte.
Nem érdekli Medgyessy Pétert, politikailag hová kötődik Szász Károly, "ha ezt magánéletében teszi" - jelentette ki a kormányfő a Kossuth Rádió reggeli hírműsorában. Véleménye szerint ugyanakkor a PSZÁF nem látta el megfelelően a feladatát a K&H brókercégénél feltárt szabálytalanságok kapcsán.

Szász utódja makulátlan lesz

A kormányfő az eset szigorú kivizsgálását és a felmerülő tanulságok levonását várja. Szász esetleges utódlásával kapcsolatban elmondta: ha a felügyelet élére új embert neveznek ki, akkor az "minden gyanú felett álló", minden oldal számára elfogadható személy lesz.

A kormányfő ugyanakkor "nem előlegezi meg" Szász menesztését.

Nem számolt milliárdokat

Azzal kapcsolatban, hogy a korábban általa vezetett Inter-Európa Bankból 6,2 milliárd forintot "vittek ki" csak annyit mondott: "nem voltam ott, hogy megszámoljam az összeget".

Mint mondta, az esetet a bank kötelezettségeinek megfelelően jelentette a rendőrségnek. A hatóság vagy nem reagált, vagy rendben levőnek találta az ügyletet. "Az Inter-Európa Bank jóhiszeműen járt el" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy az esetek döntő többsége már az ő távozása után történt.

Gyurcsány önmagáért felel

Medgyessy kitért Gyurcsány Ferenc ingatlanügyére is. Mint mondta, azt kell kivizsgálni, hogy követett-e el törvénysértést a sportminiszter. Amennyiben Gyurcsány ügylete "morálisan és jogilag rendben van", szakmailag megfelel az elvárásoknak, akkor a miniszternek "elsősorban saját magával kell elszámolnia" - mondta.