Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szász Károly Mádllal tárgyalt

2003.08.25. 11:49
A köztársasági elnök hétfőn reggel hivatalában fogadta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét. Szász Károly visszahívása már hónapokkal ezelőtt felvetődött a kormányoldalon, ám a bankfelügyeleti vezető ellenállt az egyértelmű jelzéseknek.
Szász Károly hétfő délelőtt a köztársasági elnök hivatalában tárgyalt Mádl Ferenccel. A Sándor Palotában lezajlott megbeszélést a PSZÁF elnöke kezdeményezte, ám a látogatás után Szász arról nem kívánt nyilatkozni, hogy milyen ügyben kívánt konzultálni a köztársasági elnökkel. A PSZÁF és Mádl hivatala is nyilatkozatot ad ki a későbbiekben a megbeszélésről. A hétvégén egyébként az ellenzék és kormány is foglalkozott Szász személyével. A Fidesz és az MDF közös sajtótájékoztatón szólította fel Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy álljon el a PSZÁF-elnök leváltásától. A kormányszóvivő, Gál J. Zoltán viszont azt vetette az ellenzék szemére, hogy a K&H-ügy gyanúsítottja, Kulcsár Attila után Szász Károlyt is politikai védelemben kívánja részesíteni.

Az érinettek

Szász a politikai támadásokról beszélt Mádlnak
A köztársasági elnök hivatala a megbeszélést követően kiadott közleményben tudatta: "A találkozót kezdeményező Szász Károly a PSZÁF megalakulása óta eltelt időszak munkájáról, eredményeiről és gondjairól tájékoztatta az államfőt. A megbeszélésen sajnálatosnak nevezte, hogy a PSZÁF munkáját olyan politikai támadások is érik, amelyek alkalmasak arra, hogy rombolják az állampolgároknak a független pénzfelügyeleti szervezet munkájába vetett bizalmat. Szász Károly hangsúlyozta, hogy a felügyelet a törvényi előírásoknak megfelelő szakmai munkát folytat. Bíznak abban, hogy az utóbbi időben kialakult helyzet a legrövidebb időn belül megnyugtatóan rendeződik, és a továbbiakban ismét csak a szakmai munkára koncentrálhatnak. A találkozón elhangzott: Európában is fontos követelmény és elvárás a pénzintézetek feletti, a politikai érdekektől és befolyástól mentes ellenőrzés. Mádl Ferenc hangsúlyozta: figyelemmel kíséri a PSZÁF működését és bízik abban, hogy a szervezet a jogállamiság feltételei között zavartalanul végezheti szakmai munkáját."
Közben több bank is közleményben reagált a hétvégén kiszivárgott, Szász által szignált feljelentésre. Az Index által elsőként közölt dokumentumban a PSZÁF elnöke ismeretlen tettesek ellen pénzmosás alapos gyanúja miatt tett büntetőjogi feljelentést. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának címzett iratban név szerint szerepel többek között az Inter-Európa Bank egyik ügyvezető igazgatója, Giuseppe Pini, akit Szász pénzmosásgyanús tranzakciók végrehajtásával vádol. A feljelentés a Volksbankot is érinti, amelynek pénzváltó-ügynök cégét, a Mondyel Kft.-t nagyösszegű valutakonverziós ügyletei miatt sorolja a gyanús társaságok közé. Szerepel a feljelentésben az OTP neve is, miután a két szintén pénzmosással vádolt szíriai korábban ott vezette számláját.

Hamis színben

Az Index információi szerint a feljelentésben is említett vizsgálatok eredményéről a bankok nem kaptak visszajelzést a PSZÁF-tól, sőt a feljelentés ellenére határozat nem született a szóban forgó ügyekben. A három pénzintézet vezetése a sajtóból értesült az őket ért vádakról. A Volksbank közleménye szerint "a nyilvánosságra került információk nem ellenőrzöttek, a valós tényeket sok esetben hamis színben tüntetik fel". Az Inter-Európa Bank pedig bejelentette: fenntartja magának a jogot, hogy a saját és alkalmazottai jó hírnevét érő támadások ellen jogi eszközökkel is fellépjen. Az IEB és az OTP is hétfőre ígérte a bővebb választ a PSZÁF-feljelentésben megfogalmazott vádakra.