Judit, Xénia
19 °C
34 °C

A Fidesz ragaszkodik Szászhoz

2003.08.24. 16:55
A Fidesz és az MDF arra kérte a miniszterelnököt, addig ne menesszék Szász Károly PSZÁF-elnököt, amíg a felügyelet nem végez Medgyessy egykori bankjának, az Inter Európának a vizsgálatával, ahol pénzmosás gyanúja merült fel. Ráadásul a PSZÁF feljelentésében nevesítette Medgyessy vadásztársát., Mudura Sándort, illetve vezetőtársát Giuseppe Pinit, a bank ügyvezetőjét. Gál J. Zoltán kormányszóvivő visszautasította az állításokat.
A Fidesz és az MDF parlamenti frakciója felkéri Medgyessy Pétert, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének leváltásával ne hátráltassa az általa korábban vezetett bankkal szemben folyó törvényességi vizsgálatot - jelentette be Pokorni Zoltán vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Célvizsgálat az Inter Európánál

A Fidesz alelnöke beszámolt arról, hogy a PSZÁF 2003. július 28-án célvizsgálatot kezdett pénzmosás gyanúja miatt az Inter-Európa Banknál, amelynek elnöki székét 1999. tavaszán foglalta el Medgyessy Péter. A pénzügyi felügyelet a vizsgálat nyomán augusztus 18-án pénzmosás bűntette miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, amelyben név szerint említi Giuseppe Pinit, a bank ügyvezető igazgatóját, Medgyessy Péter bankvezető társát, Alexander Mudura cégének felügyelő bizottsági tagját.

Vélelmezett összefüggések

"Még aznap délután a miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, hogy "elfogyott a türelmünk, le kell váltani a PSZÁF elnökét" - tette hozzá Pokorni Zoltán, aki összefüggést lát a miniszterelnök kijelentése és a banknál kezdett nyomozás között. A részletekről szólva Font Sándor,az MDF frakcióvezető-helyettese elmondta: információik szerint 2000. május 9-től Zhang Man Xin és három társa gyanús körülmények között, több részletben, több mint 900 millió forintot utalt át az Inter-Európa Banktól. 2000. július 8-tól Abdo Mah Moud és El Abed Hasan nevű személyek gyanús körülmények között több részletben 6,2 milliárd forintot vettek fel készpénzben az Inter-Európa Bank pénztárából.

Ismeretlen eredetű pénzek

"A kifizetett pénzek eredete ismeretlen, feltehetőleg pénzmosásból származnak olyan, azóta már megszüntetett fantomcégektől - Montrade, Balmoral - amelyek később megjelennek a K and H ügyben ismertté vált VIP-listán" - mondta Font Sándor. 2003. júniusától a Pannonplast-ügy kirobbanásától kezdve a gyanús banki átutalások és pénzfelvételek ritkultak a banknál, a PSZÁF pedig július 28-án pénzmosás gyanúja miatt helyszíni célvizsgálatot kezdett az Inter-Európa Banknál.

"Szászt a vizsgálat végéig ne menesszék"

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: minden magyar állampolgár érdeke, hogy az Inter-Európa ügyben "megtudjuk a színtiszta igazságot". "Nem pártpolitikai kérdés", hanem az állampolgárok jogos óhaja, hogy Medgyessy Péter "ne korábbi, meglévő üzleti érdekei alapján, hanem az igazság kiderítésének mindenekfeletti célja által vezéreltetve járjon el". "Minden állampolgár joggal várja el a miniszterelnöktől, hogy az Inter-Európa ügy lezártáig ne mozdítson el a vizsgálatban meghatározó szerepet betöltő embereket" fogalmazott Pokorni Zoltán.

Gál J.: Szánalmas próbálkozások

Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottak csupán kétségbeesett és szánalmas próbálkozások arra, hogy gyanúba keverjék a kormányt a K and H Equitiesnél kirobbant brókerbotránnyal kapcsolatban. "Pokorni Zoltánnak és Font Sándornak, az MDF frakcióvezető-helyettesének is érdemes tudnia, hogy az ezerszer elismételt hazugságból sem lesz igazság soha" - szögezte le az MTI-nek nyilatkozva Gál J. Zoltán. A kormány semmilyen módon nem érintett, az adófizetők pénzét nem érte kár, köztörvényes bűncselekmény gyanújáról van szó, ezek kivizsgálása pedig a hatóság dolga. A kormány egyedül az igazság kiderítésében érdekelt - hangsúlyozta.

Összekavart szerepek

"Pokorni Zoltán és Font Sándor ma egyszerre akarta ellátni a rendőrség, az ügyészség és a pénzügyi felügyelet szerepét, de hát ezzel éppen ők hátráltatják a politikai vádaskodástól mentes tényfeltárást oly módon is, hogy Kulcsár Attila után most Szász Károly elnök úrnak akarnak politikai védelmet adni, pedig Szász elnök úr korábban maga nyilatkozta, hogy erre nincsen szüksége" - fogalmazott Gál J. Zoltán.

< A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az egyetlen olyan állami szervezet, amelynek minden lehetősége és minden eszköze megvan arra, hogy megelőzzön és kivizsgáljon olyan ügyleteket, mint amilyenek a K and H bankcsoportnál történtek. Az adófizetőknek pedig joguk van tudni, hogy vajon jól végzi-e a dolgát ez a szervezet, megtett-e mindent a PSZÁF és annak vezetése, hogy megelőzze, illetve kivizsgálja ezeket a köztörvényes bűncselekményeket - magyarázta a kormányszóvivő.

Medgyessynek nem a MeH az első munkahelye

"A felügyelet felett a Pénzügyminisztérium gyakorolja a szakmai felügyeletet és éppen a politikai vádaskodásoktól mentes tényfeltárás érdekében indult egy szakmai vizsgálat annak kiderítésére, hogy terheli-e bármilyen felelősség a PSZÁF-ot a K and H ügyben, mulasztott-e a felügyelet vezetése." - mutatott rá Gál J. Zoltán. A miniszterelnökkel kapcsolatos állításokról a kormányszóvivő úgy reagált: "Medgyessy Péternek valóban nem a Miniszterelnöki Hivatal az első munkahelye. Ebben különbözik elődjétől."

A miniszterelnök annyit mondott: ha kiderül, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mulasztott, az nem maradhat következmények nélkül, közölte egy másik MTI-nek adott nyilatkozatában Gál J. Zoltán. "Korábban annyi hangzott el, és ezt meg tudom erősíteni, hogy ha és amennyiben kiderül, hogy a PSZÁF nem végezte rendesen a dolgát, mulasztott, elmulasztott valamilyen ellenőrzést a K and H-ügyben, akkor ez nem maradhat következmények nélkül. Ennyit mondott a miniszterelnök is" - szögezte le a kormányszóvivő. "Nem tudom, hogy a Fidesz most miért gondolja, hogy az ítéletet nekik kell nyilvánosságra hozniuk, nincs ilyen ítélet" - jegyezte meg. Gál J. Zoltán hozzáfűzte: "én ezt cáfoltam meg, ezért mondom, hogy a Fidesz vádaskodott és rágalmaz."

Pokorni Zoltán állítása ellenére a miniszterelnök nem mondta, hogy le kell váltani a PSZÁF elnökét. Pontosan annyi a valóságtartalma a Fidesz állításainak, mint ennek az idézetnek - szögezte le a kormányszóvivő. "Ha kiderül, hogy Pokorni Zoltán egyszer nem mond igazat, majd én felhívom a figyelmet arra, hogy tisztelje a tényeket, és ez arrogánsnak minősül, akkor már nem marad más, minthogy ezen csendben és szerényen mosolyogjak - fogalmazott Gál J. Zoltán.

Viszontválasz

A Fidesz az MDF-fel közösen tartott sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán állításaival ellentétben nem vádaskodott és nem a K and H brókerbotránnyal, hanem az Inter-Európa Bank ügyével foglalkozott - közölte a Fidesz-frakció szóvivője az MTI-vel vasárnap. Halász János megfogalmazása szerint Font Sándor és Pokorni Zoltán csak annyit tett, hogy udvariasan megkérte Medgyessy Pétert, ne hátráltassa az Inter-Európa Bankkal szemben folyó vizsgálatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (FSZÁF)elnöke leváltásának szándékával.

Az Inter Európa Bank cáfol
- Sem az Inter-Európa Bank Rt., sem pedig a bank egyetlen alkalmazottja ellen nem született feljelentés és nem is folyik rendőrségi eljárás - tudatta a pénzintézet az MTI-vel vasárnap. A hét végén napvilágot látott, különböző sajtóinformációkra reagálva az Inter-Európa Bank Rt. közzétette álláspontját, mely szerint fenntartja magának a jogot, hogy a saját és alkalmazottai jó hírnevét érő támadások ellen jogi eszközökkel is fellépjen.