Fidesz: Arcátlan pénzosztás az oktatási tárcánál

2008.11.19. 16:29
A brutális megszorítások idején százezres jutalmakat osztanak az oktatási tárcánál, kifogásolta Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője. A kormányszóvivői iroda szerint az OKM nem jutalmakat oszt, hanem saját megtakarításaiból fizet a dolgozóknak, így ez nem mond ellent a takarékossági intézkedéseknek.

A Fidesz megdöbbentőnek tartja, hogy az év végén százezer forintos jutalmat osztanak ki az Oktatási és Kulturális Minisztériumban. A párt szerint ez abban a helyzetben különösen felháborító, hogy a kormány visszavonta a pályakezdő pedagógusoknak ígért nagyarányú béremelést, fel akarja függeszteni a 13. havi bérek kifizetését, felrúgja a jövő évre vonatkozó, négyszázalékos általános béremelésről szóló megállapodást, és negyvenmilliárd forintos elvonással sújtja a közoktatást.

Ágh Péter a Fidesz képviselője közleményében azt kérdezte Hiller István oktatási minisztertől, jut-e ebből a pénzből azoknak a tanároknak, akiknek folyamatosan csökken a fizetésük?

Mint beszámoltunk róla, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban ötszáz dolgozó kap fejenként 100 ezer forintos juttatást és 40 ezer forint értékű adómentes üdülési, kulturális vagy ajándékutalványt. A minisztérium azt hangsúlyozta, hogy nem jutalomról van szó. Akárcsak  a korábbi években, most is az igazgatási költségvetés évközi megtakarításait osztják el szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokra. A minisztérium közlése szerint a 80 millió forint a tárca éves személyi juttatásainak 2 százalékát teszi ki.

A kormányszóvivői iroda szerint az OKM gyakorlata nem mond ellent a közigazgatásban elrendelt takarékossági intézkedéseknek és a jutalmak tervezett csökkentésének. Az Indexnek írt válaszában a kormányszóvivői iroda így fogalmaz: "A teljesítményértékelés szabályainak változása - tehát az értékelési rendszeren keresztül kifizethető jutalmak drasztikus csökkentése - nem érinti azokat a juttatásokat, amelyeket az egyes intézmények saját megtakarításaik terhére osztanak ki az ott dolgozóknak. Ezekben az esetekben minden tárca saját hatáskörben dönt a kifizetésekről."