Rendőrök provokáltak romákat Olaszliszkán

2008.10.16. 21:18
Rendőrök keveredtek konfliktusba néhány, a 2006-ban megölt tanár emlékművénél lakó romával. Szombat estére jobboldali szervezetek felvonulást szerveznek a faluba - rendőri biztosítással.

Két évvel a lincselés után Olaszliszkán ismét kezd feszültté válni a közhangulat: szombat estére fáklyás felvonulást jelentett be a Jobbik, a Magyar Gárda, a Szittya Motorosok és a Nemzeti Őrsereg. A rendezvényt a sárospataki rendőrkapitányság biztosítja, és az eddigi legnagyobb olaszliszkai demonstrációnak ígérkezik.

Ennek fényében nem túl kedvező előjel, hogy szerda délután heves, kis híján tettlegességig fajuló konfliktus volt helyi romák és szolgálaton kívüli Hajdú-Bihar megyei rendőrök között.

Az eset közvetlen előzményeként a tragédia második évfordulóján négy civil ruhás férfi koszorút helyezett el az agyonvert tanár, Szögi Lajos olaszliszkai emlékművénél. Ezután egy iskolából hazafelé tartó 11 éves lányt - édesapja, Jónás Sándor elmondása szerint - lecigányfattyúztak, és rászóltak, hogy takarodjon be a házukba.

A lány szót fogadott, közben a férfiak Jónás három házzal odébb lakó húgába is belekötöttek. A kisgyerekével ő is átszaladt Jónásékhoz. Jónás éppen fürdött, a feleségének viszont, aki kiszaladt a lármára, a támadók kilátásba helyezték, hogy fejbe lövik és Szögi Lajos mellé temetik (a családnak az Index információi szerint nem volt köze a tanár halálához).

Neje kiabált, hogy "gyere Sanyi", mire a négy férfi is rákezdett a gyeresanyizásra. "Kijöttem a tus alól, erre hívtak, hogy verekedjünk. Mindezt a lányom, és a másfél éves unokahúgom is végignézte. Régen én is anyagoztam, ezt itt mindenki tudja róla, ezért tudom biztosan, hogy be voltak drogozva, mert azt ezer közül felismerem."

"Ekkor már a kapubejáróig jöttek, ezért megfogtam a vasvillát, a feleségem meg a baltát, és kiabáltam, hogy aki bejön, azt leszúrom. Kevés lesz a vasvilla - így nevettek ki."

Fercsák Lászlót, az olaszliszkai cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) vezetőjét Jónásék hívták fel, hogy segítsen kezelni a helyzetet. "Te is verekedni jöttél, büdös cigány?" - kérdezte a kiérkező Fercsáktól az egyik férfi. Abban a ckö elnöke is biztos, hogy a támadók nem voltak józanok.

Időközben megérkeztek az eseményről értesített sárospataki rendőrök is, akik igazoltatták a támadókat. Ekkor derült ki mindenki - köztük Jónásék - számára, hogy támadóik is rendőrök, csak a szomszéd megyéből, Hajdú-Biharból.

Jónásékat a rendőrök eleinte arra biztatták, hogy tegyenek feljelentést, ám időközben a helyszínre érkezett a pataki rendőrkapitány, Téglás István is. "Bejött, leszidott minket, hogy kifordítjuk az eseményeket, és hogy kinevettetjük magunkat - emlékszik vissza Jónás. - Mondtam neki, hogy szerintem nem nevetséges, ha egy gyereknek végig kell néznie, amint az apja vasvillát ránt, hogy védekezzen."

Jónás szeretett volna feljelentést tenni. Téglás alezredes azonban Jónás szerint közölte, hogy mivel pont Olaszliszkán, és pont a második évforduló napján vannak, ez nem lehetséges. De ha akarnak, elmehetnek a megyei kapitányságra, és becsületsértésért feljelentést tehetnek. Jónásék nem éltek a lehetőséggel.

Fercsák valószínűtlennek tartja, hogy a cigányok provokálták volna a rendőröket: erre szerinte Szögi Lajos meglincselése óta egyetlen alkalommal sem volt példa, pedig a faluban két éve egymást érik a megemlékezések.

Kérdésünkre, hogy a rendőrök valóban kollégákat igazoltattak-e szerdán Olaszliszkán, a sárospataki rendőrkapitány, Téglás István alezredes szerdán, nem sokkal az események után azt válaszolta: "egy ilyen ügyben nem fontos, hogy kinek mi a foglalkozása". Csütörtökön viszont elérhetetlennek bizonyult, így azt már nem sikerült megtudni, hogy ő miként emlékszik az eseményekre, illetve szerinte mi volt a feljelentés akadálya.