Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Nyolc vádlott az olaszliszkai lincselési ügyben

2007.11.12. 19:01 Módosítva: 2007.11.12. 19:02
10-15 éves, de akár életfogytiglani börtönbüntetés is kaphat az a 8 személy, akit Szögi Lajos agyonverésével vádolt meg az ügyészség. A tanárt 2006 októberében lincselték meg Olaszliszkán, mert a család azt hitte, kislányukat halálra gázolta a férfi.

Vádat emelt az Olaszliszkán tavaly október 15-én történt emberölés ügyében hétfõn a A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fõügyészség.

Nyolc fõt, köztük egy nõt és két fiatalkorú férfit, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bûntettével vádolnak. A bûncselekményre 10-15 évig terjedõ vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását teszi lehetõvé.

2006. október 15-én 16 óra körüli idõben a tiszavasvári tanár Szerencs irányából Olaszliszka felé haladt gépkocsijával. A faluba érve a Kossuth utcában az út mellett haladó kislányt a gépkocsi elsodorta, aki emiatt az út melletti vízelvezetõ árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A tanár azonnal megállt, de az autóból kiszállni már nem tudott, mert a gyermek felnõtt korú bátyja a kocsihoz rohant, annak motorháztetejére felugrott, ököllel a szélvédõre ütött, és az bepókhálósodott.

Öljétek meg!

A tanár megpróbált elindulni az autóval, de addigra odaért a kislány apja, fiatalkorú bátyja és még három rokon férfi, majd kirángatták az autóból, eközben az elsodort gyermek anyja távolabbról kiabálta, hogy "Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek."

A hét férfi ütlegelni kezdte a sértettet, amikor a földre került, valamennyien rugdosták a fején és a testén egyaránt. A legtöbb ütést és rúgást a kislány felnõtt korú bátyja adta le, a másik rokon férfi a földön fekvõ embert nekifutásból fejbe rúgta.

A kislány apja még a házba is befutott, ahonnan egy baltával tért vissza, hogy levágja a fejét. Idõközben a környéken lakók a helyszínen összegyûltek, de csak egy férfi volt, aki megpróbálta megakadályozni a bántalmazást.

A történtek után a kocsiból kiszállt a tiszavasvári tanár nagyobbik gyermeke és odament akkor még élõ apjához, majd kérte az ott összegyûlteket, hogy hívjanak mentõt, de segítséget senkitõl nem kapott. Ekkor húgával Vámosújfalu irányába kezdett futni, ahol egy gépkocsivezetõ felvette a gyerekeket, és õ hívott mentõt a helyszínre.

40 ütés érte a fejét

Szögi Lajos halála a fejet ért rendkívül nagyszámú - mintegy 40 - ütés és rúgás következtében kialakuló sérülések miatt következett be.

A vádlottak közül a balesetben érintett kislány felnõtt korú bátyja a cselekmény elkövetését beismerte, a többi hét vádlott tagadja azt.

A vádirat a bizonyítékok között tanúvallomást, ujjnyom szakértõi-, orvosszakértõi-, hangtechnikai véleményt, titkos adatszerzés folytán beszerzett adatokat jelöl meg. Valamennyi vádlott elõzetes letartóztatásban várja a bírósági tárgyalást.