Marcell
19 °C
32 °C

Vádemelési javaslat az olaszliszkai lincselés ügyében

2007.10.05. 10:34
Egy évvel az olaszliszkai lincselés után vádemelési javaslattal lezárta a rendőrség a vizsgálatot. Nyolcan vannak előzetes letartóztatásban, a hatóság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt javasolja a vádemelést.

Lezárta a rendőrség az olaszliszkai ügyben végzett, fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozást, közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodája pénteken.

A nyomozás Olaszliszka Kossuth utcájában tavaly október 15-én történtek miatt indult. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a gyermekei szeme láttára verték agyon Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, mert autójával elsodort egy kislányt, aki az ütközés miatt könnyebben megsérült.

A kommunikációs iroda tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban a kiemelt ügyként kezelt eljárásban a nyomozók több mint száz embert hallgattak ki, sokukat többször is. A rendőrség aprólékos munkával járt el annak érdekében, hogy teljes biztonsággal zárja le az ügy egy-egy mozzanatát. A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a nyomozást lezárta, az ügy több ezer oldalnyi nyomozati iratát pedig vádemelési javaslattal a megyei főügyészségnek küldte meg.

A kommunikációs iroda közleményében arról is beszámol, hogy a hatóság nyolcféle - például műszaki, hemogenetikus és vegyész - szakértőt rendelt ki. A beszerzett adatok, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette ügyében, a terhükre rótt bűncselekmények megalapozott gyanúja alapján nyolc személyt helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, megérkeztek az iratok, a jövő héten kezdik ezek áttanulmányozását.