Ödön
2 °C
11 °C

A romák tiltakoznak az olaszliszkai P. Mobil koncert ellen

2007.05.30. 19:38
A helyi cigányok szerint az ex-MIÉP-es Schuszter Lóránt zenekarának koncertje feszültséget kelthet a faluban, ezért aláírásokat gyűjtenek ellene. A cigányönkormányzat elnöke szerint a rendezvényszerző Kovács János képviselő csak a profitra hajt, a meglincselt tanár özvegye ugyanis már nem kér az adakozásokból. A képviselő szerint a koncertet Olaszliszka jó hírének visszaállítása miatt szervezik.

A nemzeti rockzenét játszó P. Mobil együttest hívta meg segélykoncertre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkára a település egyik önkormányzati képviselője, Kovács János.


A nemzeti rockerek

A koncert bevételét a tervek szerint a tavaly a településen agyonvert tanár családjának megsegítésére fordítanák, a cigány kisebbségi önkormányzat viszont feszültségkeltésnek ítéli a rendezvényt, közölte Fercsák László az MTI-vel.

Balhé, jó hírnév vagy profit

A település cigány önkormányzatának elnöke elmondta, az együttes szerzeményei megítélése szerint "nem elsősorban az együttérzésről" szólnak, ezért a koncert megrendezését a cigány kisebbségi önkormányzat nem helyesli.

Mint mondta, tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek, az íveket eddig több mint háromszáz roma és nem roma írta alá, kinyilvánítva, ne tartsák meg ezt a koncert, mert az a feszültséget gerjesztené.

Az önkormányzat ennek ellenére úgy döntött, helyszínt biztosít a koncert megrendezésére.

Fercsák tudomása szerint a tanár özvegye azt közölte, további anyagi támogatásra nem tart igényt, és úgy véli a szervező Kovács Jánost kizárólag a profit érdekli, amikor koncertet szervez. Utóbbiról Fercsák a Roma Sajtóközpontnak nyilatkozta.

A képviselő viszont azzal indokolta a koncertet, hogy szeretné visszaállítani Olaszliszka jó hírnevét.

Nemzeti radikális rocklegenda

A P. Mobil zenekar - a Beatrice és a Hobo Blues Band mellett - egyike a nyolcvanas években "fekete bárányokként" elhíresült rockzenekaroknak. Hőskorszakában a magyar rockzene legendás alakjai játszottak benne.

A P. Mobil együttes frontembere, Schuszter Lóránt korábban a MIÉP fővárosi képviselője volt, majd Csurka Istvánnal való szakítása után a Magyar Nemzeti Front elnökeként politizál.

Olaszliszka Kossuth utcájában - 2006. október 15-én - gyermekei szeme láttára verték agyon Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, mert autójával elsodort egy kislányt, aki az ütközés következtében könnyebben megsérült.

A lincselést után több fenyegetés érte a helyi romákat, akik közül az első napokban sokan - tartva a bosszútól - elmenekültek. A nyomozás még nem zárult le, az ügynek jelenleg 8 gyanúsítottja van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?