Mire nem jó a magyar H5N1 vakcina?

2006.03.23. 15:40
Nem veszi fel a 2 milliárdos állami hitelt a madárinfluenza elleni vakcina iparszerű gyártási technológiáját kifejlesztő magyar cég. Az Omninvest évek óta jelentős állami támogatásokban részesül, miközben egy offshore cég közbeiktatása miatt a közpénzek felhasználása nem látható át egyértelműen. Kisari János, az MTA doktora azt állítja: a vakcinának nem sok értelme van, ugyanis olyan vírus ellen hat, amelyik az emberben nem fordul elő. Az Omninvest szóvivője szerint azonban járvány esetén ők tudnának gyorsan nagy mennyiségben oltóanyagot előállítani.

Az Omninvest Oltóanyagtermelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft. visszavonta hitelkérelmét a Magyar Fejlesztési Banktól. A cég szóvivője, Németh Zsolt az Index kérdésére azt mondta: tárgyalásokat folytattak a kétmilliárdos állami hitel felvételéről az MFB-vel, de a feltételeket nem találták megfelelőnek.

A cég a világon elsőként dolgozta ki azt a technológiát, amely alkalmas a H5N1-es vírus elleni oltóanyag iparszerű gyártására. Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábban azt mondta: a kormányzati támogatással öt-tízszeresére növelhető az oltóanyag-termelés, azaz hetente akár ötmillió adag vakcinát is képes lesz legyártani a cég. A kormány jelentős bevételt vár a vakcina exportjából.

Korábban arról volt szó, hogy az Omninvest összesen 4 milliárd forint támogatást kap az államtól: 2 milliárdot az MFB-től, 2 milliárd forintot pedig a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati alapjából. Ez utóbbit megkapta a cég. A kutatási pályázatból kapott támogatásnál feltétel volt, hogy a vakcina üzleti sikeréből egy részt visszafizessünk – mondta Németh Zsolt.

Vakcina, de mi ellen?

Offshore cég a háttérben

Az Omninvest Kft. 1995 óta jelentős állami támogatásokat kap, és az ÁNTSZ kizárólag a cégtől vásárolja a humán influenza elleni oltóanyagot. Lapinformációk szerint tavaly novemberben az ÁNTSZ tett javaslatot a kormánynak arra, hogy a madárinfluenza elleni oltóanyag előállításához 2 milliárd forintos bankhitellel támogassa a céget.

Mint a Figyelő korábban megírta, személyes kapcsolatok is vannak a háttérben. Jankovics István, az ÁNTSZ-hez tartozó Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelenlegi osztályvezető főorvosa korábban mintegy négy éven keresztül az Omninvest alkalmazásában állt. Jankovics István nagyjából a H5N1 vírus hazánkba érkezésének idején igazolt vissza az OEK-be – írta a Figyelő.

Az utóbbi hónapokban többször napvilágot látott az is, hogy bár a cég jelentős állami forrásokat használ, a közpénzek megfelelő felhasználása, a cég tulajdonosi háttere nem látható át. A cég 2 százaléka Laczkó Tamás ügyvezető kezében van, a fennmaradó 98 százalékot a Cipruson bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd. nevű off-shore cég tulajdonolja. Rácz Jenő egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott: a nemzetbiztonsági hvatal átvilágította a céget, és mindent rendben talált.

A Figyelő legújabb számában arról ír, hogy a Sumpter 99,9 százalékos tulajdonában áll egy másik magyar cég, az Econet Kft is (ez nem azonos az econet.hu pénzügyi tanácsadó céggel). A Figyelő információi szerint tavaly júniustól az Econet addig 3 milliós törzstőkéjét 130 millióval, majd szeptember 26-tól, amikor mások mellett Rácz Jenő egészségügyi minisztert a nyilvánosság előtt beoltották a kísérleti vakcinával, három részletben további 860 millióval emelték meg.

A lap által megszólaltatott szakértő szerint az Omninvest és az Econet közötti pénzmozgást a ciprusi offshore cég (Sumpter) közbeiktatása miatt gyakorlatilag lehetetlen követni. Ez a technika arra szolgálhat, hogy ha nem jövedelmez kellőképpen a madárinfluenza elleni vakcina, a forrásokat és kockázatokat más cégbe helyezik át.

A vakcinát a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) és az Omninvest szakemberei közösen fejlesztették ki az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kapott antigénből. A kísérletek során embereket oltottak be H5N1-es vírussal, amely ellen az önkéntes alanyok – köztük Rácz Jenő egészségügyi miniszter, Bujdosó László országos tisztifőorvos és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott– szervezete ellenanyagot termelt.

Kisari János állatorvos virológus, az MTA doktora korábban többször is kifejtette a nyilvánosság előtt, hogy a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza elleni vakcinának nem sok értelmét látja.

„A H5N1 vírusra kizárólag a madarak fogékonyak, az az emberre nem jelent veszélyt. A magyar vakcina tehát olyan vírus ellen hat, amelyik az emberben nem fordul elő” – mondta a virológus az Indexnek.

Kisari János szerint a világon eddig mintegy 120 esetben volt kimutatható, hogy a H5N1 vírus átkerült az emberre és betegséget is okozott főként a délkelet-ázsiai országokban. Az alanyok ötven százaléka meghalt, de az csak feltételezhető, hogy ebben a vírus szerepet játszott – vélekedett a virológus.

Bármilyen kegyetlenül is hangzik azonban, ez elenyésző szám ahhoz képest, hogy a madárinfluenza-vírus hatalmas területen jelent meg Ázsiában és Európában. A megbetegedések ráadásul rendkívül speciális körülmények között történtek, leginkább akkor, amikor emberek együtt éltek az állatokkal. Ez nem jellemző az európai állattartási körülményekre.

Emberről emberre

Kisari János szerint a magyar vakcina alkalmatlan arra, hogy megvédjen egy emberről emberre terjedő mutáns vírustól, az ugyanis már nem H5N1-es lesz. „Mivel mutáns vírus nincs, ellenszert sem lehet kifejleszteni erre”.

Jelenlegi ismereteink szerint az emberről emberre terjedő mutáció csak nagyon speciális körülmények között jöhetne létre egy emberi és egy madárinfluenza-vírusból. A mutáció egy influenzás ember, egy madárinfluenzával fertőzött baromfi és egy sertés viszonylag kis valószínűségű találkozásából jöhetne létre.

A sertések ugyanis azok az állatok, amelyek egyaránt fogékonyak a madár- és az emberi influenza vírusára, így a mutáció az ő szervezetükben jöhetne létre. Ez Kisari János szerint megfelelő óvintézkedésekkel – például az influenzás állattartók baromfiktól és sertésektől való távoltartásával – megelőzhető.

A vakcina arra az esetre hatásosan alkalmazható, ha a H5N1-es vírus megjelenne a háziszárnyasokban is. Az állatokkal közvetlenül kapcsolatba kerülő mintegy húszezer állattartót szükség esetén be lehet oltani vele – hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.

Értékes technológia

Az Omninvest ugyanakkor - szemben más gyártókkal - olyan technológiát alkalmaz, amellyel nyolc héten belül nagy tömegben legyártható az esetleges mutáns vírus elleni vakcina – érvelt Németh Zsolt. Míg más cégek a vakcinagyártáshoz csak az adott vírus egy részletét használják fel, az Omninvest a teljes inaktivált H5N1-esből készítette az oltóanyagot. Ez a technológia nem csak madárinfluenza ellen alkalmazható – hangsúlyozta a cég szóvivője.

A magyar vakcina iránt számos ország érdeklődik - mondta az Index kérdésére Németh Zsolt. Nem titok, hogy Vlagyimir Putyin március eleji látogatásakor előrehaladott tárgyalásokat folytattak az orosz partnerekkel, akik érdeklődést mutattak a termék iránt.

Mi lesz a nagyreményű üzlettel, ha nem jelenik meg mutáns, emberről emberre terjedő vírus és nem lesz szükség a magyar gyártási technológiára? – kérdeztük az Omninvest szóvivőjét. Németh Zsolt úgy véli: a jelek sajnos azt mutatják, hogy a H5N1-es folyamatosan mutálódik, és ellenállóvá válik a különböző gyógyszereknek. Bár a cég is bízik benne, hogy nem lesz embereket fenyegető világjárvány, szerinte a kormányoknak meg kell tenniük a szükséges megelőző lépéseket, fogalmazott Németh Zsolt.