Benedek
-5 °C
5 °C

Gyurcsány: kész a H5N1 elleni magyar vakcina

2006.02.20. 22:34
A miniszterelnök szerint gyakorlatilag elkészült a vakcina, az ideiglenes törzskönyvet a belföldi felhasználásra akár azonnal ki lehetne adni. Újabb két, Nagybaracska térségében talált bütykös hattyúnál állapították meg a madárinfluenza vírusának jelenlétét. Azt, hogy konkrétan a H5N1-es vírus okozta-e elhullásukat, az angliai laboratórium vizsgálata erősítheti meg.

"Magyarországon rendelkezésre áll a vakcina, amivel - ha szükséges - beolthatják azt a mintegy 20 ezer embert, akik foglalkozásuk miatt érintkezhetnek beteg madarakkal" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy hétfő esti televíziós műsorban.

A kormányfő a Magyar Televízió Este című műsorában elmondta, hogy az ideiglenes törzskönyvet a vakcina belföldi felhasználására akár ma is megkapnák, de ezt jelenleg azért nem kell kérni, mert nincs oltási szükséglet. Oltóanyag van, így ha az ÁNTSZ elrendeli, akkor késlekedés nélkül be tudják oltani azt a mintegy húszezer embert - állatorvosokat, állatgondozókat -, akik beteg madarakkal érintkezhetnek.

"Számukra elegendő oltóanyaggal rendelkezünk" - mondta a miniszterelnök, ugyanakkor jelezte, hogy az állatbetegség csak nagyon speciális körülmények fennállásakor válik emberre veszélyessé, ennek viszont "nem vagyunk a közelében", így nem kell ezzel kapcsolatos válságforgatókönyveket sem készíteni.

Újabb két hattyú

Két újabb, Nagybaracska közelében talált hattyútetemben mutatták ki a H5N1 vírus jelenlétét. Azt, hogy konkrétan a madárinfluenza-vírus okozta-e elhullásukat, az angliai laboratórium vizsgálata erősítheti meg, vagy vetheti el, közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Süth Miklós főállatorvos azután, hogy a Belügyminisztériumban részt vettek a megyei védelmi bizottsági elnökök országos munkaértekezletén.

Az új fertőzések napvilágra kerülése miatt nem kell új állategészségügyi zárlatot bevezetni, hiszen a két tetemet február 13-án ugyanabból a térségből küldték be, ahol a korábbi, madárinfluenzában elhullott hattyúkat találták. A betegség nem terjedt át háziszárnyasokra.

Bács-Kiskun megyében az elmúlt napokban több tucat elhullott vadmadarat találtak. A tetemeket a megyei vizsgálat után elküldték az Országos Állategészségügyi Intézetbe. Eddig három esetében merült fel az a gyanú, hogy madárinfluenza okozta az állatok elhullását. A tetemekből származó mintákat egy londoni laboratóriumban vizsgálják.

Nem kezdenek oltani

"Nincs szükség arra, hogy elkezdjék oltani a baromfik közelében dolgozókat azzal a vakcinával, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki" - mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter hétfőn, Budapesten újságíróknak. A miniszter szerint az eddigieken kívül nem kell további intézkedéseket tenni, a lezárt körzetekben eddig senkin sem jelentkeztek influenzaszerű tünetek.

Valamennyi ÁNTSZ-szakembernek és epidemiológusnak tartottak felkészítő tanfolyamokat a pandémiás tervnek megfelelően, közölte Rácz Jenő, aki az oltóanyagról elmondta, hogy március első hetének végére meglesz a H5N1 elleni oltóanyag. Ez azt jelenti, hogy akkorra húszezer ampulla áll majd rendelkezésre. Magyarország heti 500 ezer adag gyártására képes.