Valér
4 °C
8 °C

Újabb fertőzések Európában és Ázsiában

2006.02.18. 22:04
Európában és Ázsiában is több madárinfluenza-fertőzést regisztráltak szombaton, s Ausztriában országos tilalmat rendeltek el a háziszárnyasok szabadon tartására április végéig. Bár három újabb elhullott vadmadarat találtak Bács-Kiskun megyében, nincs szükség újabb intézkedésre, közölte a főállatorvos.
Szombaton három elhullott vadmadarat találtak a zár alá vont Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán. Nincs szükség újabb intézkedésre a valószínűsített madárinfluenzával kapcsolatban, közölte a távirati irodával Süth Miklós főállatorvos.

A jelentések szerint egy kormoránt, egy szárcsát és egy szürke gémet találtak Nagybaracska térségében, az elhullott szárnyasok tetemét az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállítják vizsgálatra, mondta Süth Miklós.

Közölte, az ország más területeiről egyetlen olyan esetet sem jelentettek, amikor madárinfluenzára utaló gyanúval, tehát több madár elhullásával találkoztak volna - mondta. Emlékeztetett: csütörtökön 22, pénteken 23 elhullott vadmadarat találtak az ország különböző területein.

A főállatorvos szerint egyetlen szárnyas leölésére sincs szükség. A korábbi két esetben azért tették ezt meg, mert az emberek akkor beteg állatokat vittek haza. Sehol másutt nincs erre szükség - szögezte le, utalva arra, hogy korábbi kérésüknek megfelelően a helyiek a szárnyasaikat elzárva tartják.

Érdeklődők, bejelentések

Négy nap alatt 2391 hívás érkezett a madárinfluenzával kapcsolatban a 189-es kormányzati információs számra. Ezek között 441 bejelentést regisztráltak elhullott szárnyasokról szombat délutánig, közölte a kormányszóvivő.

Batiz András hozzátette, hogy a konkrét bejelentéseken túl a legtöbben a madárinfluenza veszélyeiről érdeklődtek. A hívást fogadó kormányzati információs központ az illetékes megyei állategészségügyi szolgálattal kapcsolja össze a bejelentőket, ahol a szakemberek a többi közt eldöntik: milyen gyors utánajárásra, intézkedésre van szükség.

A kormányszóvivő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakemberek szerint a madárinfluenzától függetlenül egy átlagos téli napon több száz madár pusztul el országszerte. A bejelentések magas száma így nem a valószínűsített madárinfluenza terjedését jelzi.

Szlovákia mentes

Szlovákiában szombat estig sem találtak olyan elhullott madarat, amelynek első teszteredményei a madárinfluenza vírusának jelenlétét igazolták volna.

A szlovák mezőgazdasági tárca szombat esti hivatalos közleménye szerint az előző huszonnégy órában elvégzett vizsgálatok egyetlen madártetemben sem mutatták ki a vírust, jóllehet, a jelzett időben harminc elhullott madarat vizsgáltak meg. Ezek közül 12 hattyú, a többi más madár volt.

Fertőzött hattyú Bécsben

Ausztriában február 19-től április 30-ig az egész ország területén kötelező zárt térben tartani a baromfiállományt - jelentette be Maria Rauch-Kallat egészségügyi miniszter szombaton bécsi sajtótájékoztatóján. A miniszter hangsúlyozta, hogy pánikra semmi ok, emberek nincsenek veszélyben, a háziszárnyasok zárt térben való tartását megelőző óvintézkedésként rendelték el.

Mindeddig csak vadmadarakban mutatták ki a madárinfluenza emberre is veszélyes vírusát Ausztriában. Szombatig hét vadmadár tetemében találtak a H5N1 vírust: Stájerországban a mellachi erőmű környékén négy hattyú és Hartbergnél egy vadkacsa, Bécsben ugyancsak egy hattyú, míg az osztrák főváros mellett, a már Alsó-Ausztria tartományhoz tartozó Klosterneuburgnál egy vadkacsa tetemében.

Valamennyi elhullott vadmadárból mintát küldtek az EU nagy-britanniai ellenőrző laboratóriumába, ahonnan a jövő hét elején várják az első eredményeket.

A madárinfluenza vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusát mutatták ki negyvennél is több, Németországban elhullott vadmadár testében - közölte szombaton Mecklenburg-Elő-Pomeránia regionális minisztere, Till Backhaus Schwerinben tartott sajtóértekezletén.

Az új H5N1-es fertőzéses eseteket főleg az északi Rügen szigetén észlelték, az elhullott madarakat a part mentén, illetve a sekély, részben befagyott vízben találták meg.

Megjelent a madárinfluenza Franciaországban

Megjelent a madárinfluenza Franciaországban is egy szombat esti párizsi bejelentés szerint.

A francia mezőgazdasági minisztérium késő este hivatalosan közölte, hogy a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusát mutatták ki egy vadkacsánál az ország keleti részén fekvő Ain megyében.

A vadkacsa tetemét a hét elején találták meg, s a vizsgálatok most fejeződtek be. A francia egészségügyi hatóságok további, mintegy 15 elhullott madártetemet vizsgálnak, többségükben hattyúkról van szó.

India, Hongkong, Indonézia

Egy indiai laboratórium szombaton megerősítette a madárinfluenza vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusának jelenlétét a dél-ázsiai országban, Gudzsarát államban. Mint Máhárasztra állam állattenyésztési miniszter Bombay-ben bejelentette, a kórnak eddig mintegy 50 ezer szárnyas esett áldozatul. A vírust egy, a Gudzsarat állam határához közel fekvő Nandurbar egyik, 200 ezer szárnyast tenyésztő gazdaságában észlelték.

Madárinfluenzával fertőzött szarka hullott el Hongkong belvárosában - közölték a város egészségügyi hatóságai. A madár tetemét még csütörtökön találták meg Hongkong előkelő Sam Suj-po (Sham Shui Po) negyedében és a laboratóriumi tesztek szombaton megerősítették a H5N1 vírus jelenlétét. Pénteken egy másik elhullott, madárinfluenza-gyanús szarkát is találtak egy utcai virágpiac közelében, de ebben az esetben még folynak a vizsgálatok. Ugyancsak felgyorsítják egy népszerű hongkongi díszmadár-piac ellenőrzését is.

Hongkongban, ahol a madárinfluenza először 1997-ben ütötte fel a fejét, az év eleje óta tíz H5N1-es vírussal fertőzött madártetemet találtak, először a Kínával határos vidéken, majd városi körzetekben. Emberi megbetegedésekről azonban nem érkezett jelentés az elmúlt hetekben.

Tizenkilencre emelkedett a madárinfluenza halálos áldozatainak száma Indonéziában. Az indonéz egészségügyi minisztérium szombati bejelentése szerint egy, a múlt héten meghalt 23 éves fiatalemberen az atlantai amerikai járványközpont laboratóriumában elvégzett teszt megállapította, hogy a halál oka a H5N1 vírus volt.

Indonéziában eddig hivatalosan 18 emberi áldozatát ismerték el a madárinfluenzának, de az ország közegészségügyi adatainak pontatlansága miatt sokkal magasabb a valóságos szám.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft