Szilárda
0 °C
6 °C

Budapesten is könnyen terjedhet a madárinfluenza

2006.02.16. 17:25
Bár Bácskában három döglött hattyú miatt vesztegzárat kellett elrendelni, Esztergomban nincs vész: a Duna-kanyarban bélgyulladás pusztítja a madarakat. Vizei miatt Budapestre is bejöhetnek a fertőzött vadmadarak. Egyelőre nem tudni, hány döglött madárról érkezett bejelentés. Tudósítónk megjárta a karantént, Nagybaracskáról tojást is hozott.

Az esztergomi hattyúk tömeges bélgyulladás miatt pusztultak el, jelentette be Gyurcsány Ferenc csütörtök reggel az Országos Állategészségügyi Intézetben tett látogatásán. A miniszterelnök felhívta az emberek figyelmét arra, hogyha madártetemet találnak, akkor a 189-es kormányzati zöldszámot hívják.

Nem madárinfluenza végzett az esztergomi hattyúkkal>>

A madárinfluenza így még nem ért Budapest közelébe, pedig a város, vizei miatt ideális terep az akár fertőzött vadmadaraknak. Őrjáratunkon nem láttunk döglött, vagy betegnek látszó hattyút, és hiába érdeklődtünk a 189-es bejelentővonalra érkezett hívások, illetve az ezek alapján begyűjtött madártetemek számáról.

Budapest a kockázatos zónák között>>


Gyurcsány és a boncolt hattyúk

Kivártak a hírrel

A kormányfő szerda délután jelentette be hivatalosan, hogy a madárinfluenza elérte az országot. Gyurcsány kora délután blogjában számolt be elsőként a hírről, amit a magyar kormányt megelőzve elsőként az Európai Bizottság jelentett be hivatalosan. Mint Süth Miklós főállatorvos sajtótájékoztatóján kiderült, a hatóságok már kedden tudtak róla, hogy három, Bácskában talált hattyútetemben kimutatták a madárinfluenza H5-ös vírustörzsének kórokozóit.

Az illetékes hatóságok az Indexnek nem hivatalosan annyit mondtak, hogy a laborvizsgálatok eredménye kedden késő este érkezett meg, és ilyenkor ennyi a "normális átfutási ideje" a hírnek.

Már kedden tudtak a madárkórról>>


Magyarország jelenlegi magas kockázatú területei

Karantén Bácskában

A kormány válságstábja vesztegzárat rendelt el a két érintett bácskai település, Nagybaracska és Csátalja tíz kilométeres körzetében. A rendelkezés értelmében tilos a falvakba élő szárnyast ki- vagy bevinni..

Vesztegzár Bács-Kiskunban>>

A szigorú vesztegzár ellenére az Index tudósítójának sikerült Nagybaracskán vásárolt tojásokat kicsempésznie a karanténból. Riporterünk állatorvosokkal járta a csirkéket tartó házakat és, legyőzve rettegését a kóbor kuvaszoktól és viszolygását a bokáig érő sártól, a Nagybaracska határában álló kacsatenyésztő telepre is eljutott.

„A kacsákat stressz érte” >>


A hattyúk elhullásának helyei és a kijelölt védőzónák

A megyei védelmi hatóságok szerdán négy órakor foganasították a zárlatot, a lakosságot szórólapokon tájékoztatták a rendelkezésekről. Ennek ellenére az Index helyszíni tudósítója este még tájékozatlan falusiakkal találkozott, akik körében nem is okozott különösebb pánikot a járvány híre. Pedig Nagybaracskán hatszáz háznál tartanak udvaronként átlag 10-15 csirkét, és a falu határában két-háromezer csirkét nevelő baromfitelep is van..

Nem félnek a karanténban>>
„Karantén” feliratok a falunevek alatt>>

...nem kell félnetek jó lesz

A kormány és a hatóságok szerint a járvány felbukkanása ellenére nincs ok a pánikra. A betegség emberről emberre nem terjed, madárról emberre is csak közvetlen érintkezés esetén. A Baromfi Terméktanács szerdán közleményt adott ki, miszerint a vadmadarak pusztulása nem veszélyezteti a zárt rendszerben folyó csirketenyésztést, így a magyarországi csirkehús továbbra is kockázatok nélkül fogyasztható. Amúgy is, a madárinfluenza vírusa hetven fokos hőmérsékleten elpusztul, így az átsütött, átfőzött csirkehús nem veszélyes. A fertőzést amúgy is az állatok testváladéka és ürüléke terjeszti.

Tudjon meg mindent a rettegett kórról>>