Vesztegzár Bács-Kiskunban

2006.02.15. 16:13
Vesztegzárat rendelt el két bácskai település körzetében a kormány a madárinfluenza miatt. A vírus háziszrányasokat még nem fertőzött, így kényszervágásokat még nem kellett elrendelni.

A madárinfluenza H5 vírustörzse okozott madárpusztulást Bács-Kiskun megyében, jelentette be Gyurcsány Ferenc nem sokkal azután, hogy Brüsszelben nyilvánosságra hozták a magyar kormány beszámolóját. Az elhullott madarakat Nagybaracskán és Csátalján találták, de háziszárnyasokra még nem terjedt át a kór.

Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem kell kényszervágásokat elrendelni a csirketenyésztőknél. Szerda tizenhat órától azonban az érintett települések körül három kilométeres körzetben karantént rendeltek el. A szárnyastermékek mozgását megtiltották, 10 kilométeres körben pedig ellenőrzik a szárnyasok és a feldolgozásukból származó termékek mozgását.


Nagybaracska és Csátalja (Térkép: lazarus.elte.hu)

Süth Miklós főállatorvos szerint Bács-Kiskun megyében egy háromezres kacsatelep van, ahol elrendelték a zárt tartást és megkezdték a szükséges intézkedéseket. Az állategészségügyi szakemberek most kezdik felméri, hogy a magángazdaságokban mennyi baromfit tartanak.

A betegség eddig kizárólag Magyarországon átvonuló vadszárnyasokat érintett. Süth Miklós főállatorvos közlése szerint a magyar háziszárnyas-állomány egészséges, húsa továbbra is fogyasztható. (Amúgy is, a madárinfluenza kórokozója hetven fokon elpusztul - bővebben>>)

Felkészült a madárvonulásra, így a madárinfluenza várható tömeges megjelenésére a Hortobágyi Nemzeti Park is. Jelenleg a hideg miatt nincs madármozgás, de a hét végére jelzett olvadással egy időben megindulhat a vonulás, mondta el az MTI-nek Gyarmathy István, a park igazgatóhelyettese.

A madárvonulás időszakában tízezres madárcsoportok pihenhetnek meg a Hortobágyon. Főleg vadludak és vadrécék érkezhetnek. A vadkacsa különösen nagy veszélyforrás, mivel a H5N1 vírusát tünetmentesen képes hordozni.

A Hortobágyi Nemzeti Park térségében folyamatos az őrszolgálat, a madárfigyelés, s amennyiben madártetemet találnak azonnal vizsgálatra szállítják. Akárcsak tavaly, az idén is folyamatosan gyűjtik a madarak ürülékmintáit, s vizsgálják, tartalmaznak-e valamilyen kórokozókat.