Orbán: A kormánynak mennie kell

2008.05.27. 17:13
A Fidesz programjának első pontja, hogy a kormánynak mennie kell - mondta Orbán Viktor kedden, miután a gazdasági élet szereplőivel tárgyalt Budapesten. A pártelnök szerint ha a hatalomban és a gazdasági elitben közös az akarat, elérhető, hogy tíz év alatt 1 millió legális munkahelyet hozzanak létre. Mint mondta, ő ezt az egyezséget ajánlotta a gazdasági szakembereknek a megbeszélésen.

Orbán szerint a mai nehéz helyzetből csak közösen, együtt gondolkodva lehet kijutni. Szerinte a választásokat követően komoly megállapodások jöhetnek létre a parlament, a politika és az üzleti szereplők között. A gazdaság növekedésének beindításához az kell, hogy a kormány távozzon - válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy a megegyezés érdekében hajlandó-e Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel találkozni. - A mi programunk első pontja úgy hangzik, menjetek el - utalt Orbán Viktor a szocialistákra.

Ítélete alapján ugyanis a sikeres kormányzáshoz szükséges közbizalom megszűnt, a közbizalom helyreállításához mihamarabbi választásokra van szükség - tette hozzá.

A nyugdíjak befagyasztását firtató, kiszivárgott fideszes elképzelésre felelve Orbán hangsúlyozta: az a fontos, hogy a nyugdíjak reálértékét meg lehessen őrizni. Azt mondta, hogy a versenyképességet ösztönző politika nem mehet a nyugdíjasok kárára.

Azzal összefüggésben, hogy hírek szerint hatalomra kerülése után a Fidesz nagyberuházásokat állítana le, Orbán Viktor annyit válaszolt: a korrupcióellenes küzdelem jegyében a beruházási szerződések felülvizsgálatára van szükség.