Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bécsből nézve Orbán változik

2008.05.26. 11:19
Változásra képes vezetőnek akarja mutatni magát Orbán Viktor a bécsi Der Standard szerint. A liberális lap ugyanakkor kételkedik a változás őszinteségében, szerintük Orbán, más populistákhoz hasonlóan, lenézi a demokrácia intézményeit.

Orbán stratégiát vált, mégis a régi marad címmel közölt elemzést hétfői számában a Der Standard osztrák liberális lap. A Standard szerint egyre valószínűbb, hogy az év végén vagy a jövő év elején előrehozott választásokat tartanak, mert a kisebbségbe került szocialisták viszonya lehült korábbi koalíciós partnerükkel.

Az elemzés szerint Orbán Viktor jó lehetőséget lát a jelenlegi helyzetben, ezért az utóbbi hetekben erőteljes aktivitást mutat.

De korábbi stílusához mérten visszafogott, az utca nyomása helyett most az elittel egyezkedik. A lap szerint nyilvánvaló, hogy a "megjelenésében változóképes vezető új arculat kialakításán munkálkodik". Ki akar törni abból a jobboldali sarokból, amelybe afölötti csalódottságában szorította be magát, hogy népe megtagadta tőle a szeretetet; a cél a politikai közép, ahol most minden bizonnyal a legtöbbet érheti el.

Tőle évek óta nem hallott, bátorító gesztusokat tesz a gazdaságnak: adóreformról, a bürokrácia csökkentéséről, a gazdaság élénkítéséről beszél, olyan elképzelést felvázolva, amellyel Gyurcsány a szocialista párt víziójának hiánya és a Fidesz baloldali-populista népszavazási obstrukciója miatt kudarcot vallott. Orbán kiszivárgott beszédére utalva megemlítette, hogy leállítaná a nagy állami beruházásokat.

De "képes-e Orbán belső lényét tekintve megváltozni" - teszi fel a kérdést a lap. Elemzésük szerint Orbán, más populistákhoz hasonlóan mélyen lenézi a demokratikus működési formákat és intézményeket. Ehhez jön még a megtorlás vágya, annak igénye, hogy többszörösen megfizettesse a politikai ellenféllel az elszenvedett megaláztatásokat.