Orbán befagyasztaná a nagy állami beruházásokat

2008.05.22. 10:54
Meglepő nyíltsággal beszélt aktuálpolitikai dolgokról és 2010 utáni terveiről Orbán Viktor Fidesz-elnök egy nem nyilvános szemináriumon pár hete. Elmondta, mit gondol Horn Gyuláról, Gyurcsány Ferencről, esetleges jobboldali ellenfeleiről és a 2010 utáni kormányzati teendőkről.

A következő Fidesz-kormány első két évének tervezett lépéseiről beszélt Orbán Viktor azon a zárt körű megbeszélésen, amelyet Kéri László politológus rendezett diákjainak a színművészeti egyetemen néhány hete. Kéri évek óta rendez ilyen találkozókat, amelyekre politikusokat, közéleti személyiségeket hív meg. A vendégek kötetlenül beszélhetnek, az előadások előtt biztosítják őket, hogy semmi sem szivárog ki az elmondottakból.

Orbán Viktor Fidesz-elnök pár hete vendégeskedett a szemináriumon. Résztvevők szerint a Fidesz elnöke meglepő nyíltsággal beszélt aktuálpolitikai dolgokról és 2010 utáni terveiről. Orbánból „áradt az önbizalom”, biztos benne, hogy a következő választásokon ő és a Fidesz fog nyerni.

A politikus kifejtette, hogy csak mosolyogni szokott az ellene készülő puccsokról szóló híreken, mert valójában nincs ellenfele a jobboldalon, ha formálisan visszavonulna, akkor is ő maradna a jobboldal vezére. Ezt részben annak tulajdonítja, hogy 1948 óta az övé volt az első jobboldali kormány, és olyan ikonok kötődnek hozzá, mint a Nemzeti Színház vagy a Széchenyi-terv.

Kifejezetten pozitívan beszélt Horn Gyula politikusi képességeiről, igazi politikusnak nevezte a szocialisták volt miniszterelnökét, Gyurcsány Ferencet viszont „idiótának”, „bolondnak” jellemezte. Szerinte a kormányfő összekeveri a hatalmi technikákat a kommunikációval. Orbán az őszödi beszédet hozta példának, ami „emberileg akár rokonszenves is lehetne” (neki nem az), de politikailag egy ilyet nem lehet felvállalni.

Orbán arról is beszélt, hogy mi történik majd, ha a Fidesz kerül kormányra. Tervezett gazdaságpolitikai intézkedésekről fideszes politikusok nem nagyon szoktak beszélni, az Erős Magyarország című programfüzetben sincs sok konkrét vállalás. Orbán ezúttal sem tért ki számos részletre, de sok olyan témát érintett, amelyet kínosan kerül a hivatalos fideszes kommunikáció. A pártelnök úgy tervezi, hogy 2010-től két évig "nem hagyományos kormányzás" lesz. „Sokaknak sok minden fog fájni” - mondta szó szerint, és elárulta azt is, hogy a költségvetést megbillentő nagy állami beruházásokat le fogja állíttatni. A 4-es metró és az autópálya-építések kifizetéseinek befagyasztását konkrétan is említette.

Az indoklás szerint erre azért lesz szükség, mert a nem túl rózsás gazdasági helyzetben lévő országnak szabad források kellenek, ezek a beruházások pedig túl sok pénzt visznek el. Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő erről utólag - hangsúlyozva, hogy az említett előadáson nem volt ott - az Indexnek azt mondta, a párt hivatalos álláspontja, hogy a nagy állami beruházások finanszírozásait felül kell vizsgálni. Szerinte ugyanis ki kell deríteni, hogy például a 4-es metró miért kerül sokszor többe az első kalkulációknál.

Orbán kitért a Magyar Gárdára is. Azt mondta, ha kormányra kerül, úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal: kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket.

A szemináriumon elhangzottakról meg akartuk kérdezni a rendezvény szervezőjét, Kéri Lászlót is, de nem akarta kommentálni értesüléseinket.

Szerdai cikkünkben is említettük, hogy a Fideszben vadul készülnek a választásokra (akár előrehozott is lehet) és a kormányzásra. Több műhely már el is készült saját tervezetével, ami főként a különböző adómódosítások terén eredményezett bőséges felhozatalt. A Fidesz átütő sikerében bízó, és ezért javaslatokat is gyártó gyárosok, bankárok és politikusok számára most az a fő kérdés, hogy a pártelnök milyen elgondolásokat tesz magáévá a sokszor egymásnak ellentmondó vagy csak nehezen összebékíthető javaslatokból.

Úgy tudjuk, a jobboldali ideológiai értékek képviselőjének szerepére a KDNP kap majd megbízást. A kereszténydemokratákkal kapcsolatban az sincs kizárva, hogy közös választási győzelem után sem kerülnének be a kormányba, hanem a Fidesz szociális ellenzékeként próbálnák meg kifogni a szelet a szocialisták vitorlájából.  • Hírek
  • Hírek