A kormány kezdeményezi Szász menesztését?

2003.08.19. 08:26
A Népszabadság szerint már eldőlt: Szász Károlyt menesztik a pénzügyi felügyelet éléről. Medgyessy szerint elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket.
Megszületett a döntés arról, hogy a kormány kezdeményezi Szász Károly pénzügyi felügyeleti elnök menesztését az Országgyűlésnél. A Népszabadság információja szerint a kormány csak a parlament őszi ülésszakára vár, még az is elképzelhető, hogy a döntés mégsem a képviselőkön múlik majd. Hiszen még nem zárult le az a vizsgálat, amely azt hivatott megállapítani, megtett-e mindent a pénzügyi felügyelet, illetve annak vezetője azért, hogy a K&H-ban történt visszaéléseket megelőzze.

Elemzők szerint Szászra gondolt

Erre utalt az is, amit Medgyessy Péter kormányfő nyilatkozott hétfőn a Klubrádiónak. A miniszterelnök Bolgár György Megbeszéljük című műsorában azt mondta: elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket. A miniszterelnök konkrét intézményeket és személyeket nem nevezett meg ugyan, de leszögezte: egyfajta magatartási normát kíván megszabni. Elemzők szerint a miniszterelnök félreértelmezhetetlenül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökére, Szász Károlyra gondolt. A napilap úgy tudja, a kormányon belül eldöntötték, hogy már az első parlamenti napon kezdeményezik Szász Károly menesztését.

Meg kell válni egy-két személytől

Sokatmondó volt az is, amit Medgyessy a Klubrádióban úgy fogalmazott meg, hogy "megvannak az eszközök, (...) lehet, hogy meg kell válni egy-két személytől, (...) lehetséges, hogy szabályokat kell megváltoztatni". Vagyis a kormány valószínűleg azt is mérlegeli, van-e más lehetősége Szász Károly elmozdítására. Erre utalhat az, hogy a K&H brókercégének ügyével kapcsolatban Medgyessy kijelentette: abban tetten érhető a bank és az auditor cég felelőssége, és "óriási felelőssége van a bankfelügyeletnek" is.

- A magyar adófizető polgárok azért fizetik a bankfelügyelet munkatársait, hogy ilyen ügyeket feltárjanak és megakadályozzanak - jelentette ki a kormányfő, aki úgy fogalmazott: nehezen tudja megmagyarázni, hogy a brókerügy egyik fő gyanúsítottja ellenzéki politikai személyiségektől kér védelmet. Kulcsár Attila ugyanis Áder Jánoshoz fordult védelemért.