Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Családjának is rendőri védelmet kér Szász

2003.08.11. 15:51
Közleményben tudatja a PSZÁF, hogy levélben fenyegették meg Szász Károlyt, aki csalájára is kiterjeszttetné a rendőrségi védelmet. Eközben a K&H brókerbotrányát kirobbantó Pannonplast-ügy résztvevői a Magyar Tőkepiacban bejelentették: a Britton Capital and Consulting Kft. két tulajdonosa, Mészáros János és Kerék Csaba a PSZÁF határozatának értelmében 8,2-8,2 százalékos mértékű közvetett befolyással rendelkeznek a Pannonplast Rt-ben.
A Britton két tulajdonosa a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete július 28-i levelére reagálva tette meg a bejelentést. A Britton Kft. és a PEVDI a Pannonplast Rt-ben összesen, vagyis egyetlen, egységes befolyás keretében 23,28 százalékos befolyással rendelkezett.

Július elején a Britton Kft. csaknem 12 ezer darab Pannonplast részvényt értékesített a tőzsdén július 1-3. között. A Britton július 1-jén 3873 darab részvényt adott el 1400 forintos átlagáron, a következő két napon 3000, illetve 5000 Pannonplast részvénytől vált meg, 1362 illetve 1396 forintos átlagáron.

Csere-bere

Ezt megelőzően a Britton 12,12 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a Pannonplastban. Időközben a Kartonpack eladta Pannonplast részvényeit egyik fő tulajdonosának, a Britton Kft-nek.

A PSZÁF június 17-én nyilvánosságra hozott határozatában megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K&H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető vásárolt jelentős mennyiségű - összesen 950 061 darab, a társaság alaptőkéjéből 22,56 százalékos részesedést megtestesítő - Pannonplast részvényt a tőzsdén, összesen 1,2 milliárd forint árfolyamértéken.

Együtt vizsgálja a hatóság a K&H brókerbotrányával

Ezek a személyek a konstrukció keretében 2003. március 10-én a Britton Kft-nek 295 ezer darab, a Kartonpack Rt-nek 215 ezer darab, március 19-én pedig a PEVDI Kft-nek 300 061 darab részvényt összehangoltan adtak át a megszerzett Pannonplast részesedéseikből.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke az ellene történt brutális támadás okaként a tulajdonszerzést nevezte meg, amely során kiderült, hogy állami pénzek, az Állami Autópálya-kezelő Rt. pénzei is közrejátsztottak a tranzakcióban. Később ebből kerekedett a milliárdos sikkasztás gyanújával elhíresült K&H brókerbotrány, amely ügyekben a rendőrség péntek óta együtt nyomoz.

Ismét fenyegetik a PSZÁF vezetőjét

Hétfőn ismeretlen személy aláírás nélküli levélben életveszélyesen megfenyegette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét és annak családját - tájékoztatott a PSZÁF közleményben. A Felügyelet elnöke - a feljelentés megtételével egyidejűleg - tájékoztatta az esetről Medgyessy Péter miniszterelnököt, és az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjét is, kérve, hogy az eddig részére biztosított rendőri védelmet megfenyegetett családjára is terjesszék ki. A PSZÁF-elnök egyúttal feljelentést tett a rendőrségen.

A rendőrség mindent megtett, amit kell

A rendőrség Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének kérésére megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket - közölte Bodnár Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozó főosztályának vezetője hétfőn. Bodnár Zsolt elmondta, a BRFK-hoz, mint az ügyben illetékes szervhez hivatalosan is megérkezett a feljelentés. A főosztályvezető az ügy részleteiről a nyomozás érdekében nem kívánt nyilatkozni, azt azonban elmondta, hogy a kézzel írott levelet még vizsgálják, a grafológus szakemberek mindenekelőtt a fenyegető személyiségrajzát igyekeznek megrajzolni.

Az ezredes közölte, egyelőre a tisztázandó kérdések közé tartozik az is, hogy a levél postai úton érkezett-e Szász Károly munkahelyére. Elmondása szerint ugyanis a fenyegető sorokat egy a PSZÁF tevékenységét bemutató nyomtatvány hátoldalára írták, és bélyeg nélküli borítékban került a hivatalba érkezett levelek közé. Bodnár Zsolt arra is felhívta a figyelmet: egyelőre nincs adat arra, hogy a fenyegetés összefüggésben lenne a PSZÁF elnöke körüli korábbi eseményekkel.