Belföld

Rapcsák nem készül retorziókra

Kommentárok a vásárhelyi polgármester visszatéréséről

2000. 12. 05., 17:09 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Országos ügy lett egy délvidéki kisváros polgármester- választásából. Hódmezővásárhelyt felkereste a fél kormány, és Orbán Viktortól kezdve Kövér Lászlón át Pokorni Zoltánig minden prominens fideszes kampányolt Rapcsák mellett. Az ellenfél, Mucsi Imre csupán két szóban minősítette vereségét: ez történt. A régi-új polgármester visszatérése bizonyára okoz pár álmatlan éjszakát ellenlábasainak. A pártok kommentálják a visszatérést.

Nem tudunk olyan embert támogatni, akit a bíróság- bár még nem jogerősen- 13 pontban elítélt- jegyezte meg Pancza István, a kisgazdapárt Csongrád megyei vezetője. A kialakult helyzetet szomorúnak minősítette a politikus, és kijelentette, hogy nem oldódnak meg Vásárhely problémái.

Rapcsák „uralkodásását” rendezetlen viszonyok és erkölcsileg megkérdőjelezhető cselekedetek fémjelzik, így nem örülünk újraválasztásának – mondta Győry Béla, a MIÉP szóvivője. Kijelentette, hogy a MIÉP- et nem érte váratlanul Rapcsák András győzelme.

Nem oldódnak meg Vásárhely problémái
Kovács szerint a miniszterelnök beavatkozott a város ügyeibe

Az európai demokráciákban példátlan, hogy egy kormányfő személyesen avatkozik be egy város önkormányzatának a megválasztásába- kommentálta Kovács László, az MSZP elnöke a vásárhelyi polgármester - választást. A pártelnök kifogásolta, hogy Orbán Viktor autóutat és egyéb protekciós fejlesztéseket ígért arra az esetre, ha a „megfelelő” jelölt nyeri el a polgármesteri posztot. Kovács szerint a miniszterelnök túllépte hatáskörét azzal, hogy beavatkozott Hódmezővásárhely belügyeibe.

Kis Zoltán (SZDSZ) nem tartja szerencsésnek, hogy a miniszterelnök személyek megválasztásához köti a támogatások odaítélését. A politikus úgy gondolja, hogy a népakaratot tiszteletben kell tartani, és reménykedik abban, hogy Orbán Viktor és Rapcsák András ígéretei meg is valósulnak

Maradiság versus haladás?

A polgári értékrend győzött a régi renddel, a maradisággal szemben Hódmezővásárhelyen- kommentálta saját győzelmét Rapcsák András a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Elmondta, hogy nem készül retorziókra ellenfeleivel szemben; célja az, hogy minden eszközt megszerezzen a város talpra állításához. Ellenfeléről, Mucsi Imréről megjegyezte, hogy évekig az MSZP megyei pártbizottságában tevékenykedett, így tehát a régi rend ütközött a haladással.

A FIDESZ részéről Mátrai Márta napirend előtti felszólalásában foglalkozott Rapcsák András újraválasztásával. A legnagyobb kormánypárt úgy gondolja, hogy a szavazók „hitet tettek a polgári értékrend” mellett.

N;
hirdetés