Belföld

Vasárnap polgármestert választ Hódmezővásárhely

Példátlan összefogás Rapcsák András ellen

2000. 11. 30., 20:23 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Vasárnap este tíz órakor várható a hódmezővásárhelyi időközi választások eredményhirdetése. Egy biztos: minden polgármesterjelölt dobogós helyezésre számíthat, ugyanis Rapcsák András üldözött mellett, csupán Mucsi Imre jelenleg helyettes államtikár, valamint titkos esélytelenként Halász Imre verseng a szavazatokért. A döntő kérdés azonban az, hogy a közgyűlésben melyik félnek sikerül abszolút többséget szereznie. Rapcsák mellett ott az egész Fidesz-vezérkar, Mucsi Imre mögött a város majd összes szervezete, de a szappanopera csütörtökre rendelt igazi hőse maga a miniszterelnök, aki jött, látott, és hazament.

A választások tétje egyértelmű: sikerül-e a tavaly március óta folyton-folyvást vágóhídra küldött expolgármestert végleg kiűzni a hatalomból. Másfél éve erre esküdött fel a vásárhelyi közgyűlés 18 tagja, akik amellett, hogy pereltek, bíróságra jártak, és szemben álltak a fennálló kormányzati erőkkel, a „puccsisták” bélyeget is megkapták.

„Bezárt a ház”

Rapcsák András
Rapcsák azonban nem akar menni. Ez már abból is látszik, hogy egy hónapja nem aludhat egy jót az expolgármester, mert mindennap lakossági fórumokon való igehirdetés, valamint az illusztris kampányvendégek fogadása volt a rendszeresen beiktatott esti program. A kampány agresszív, kíméletlen stílusa, és a beleölt energia alapján látatlanban is neki lehet adni a városháza által meghirdetett bozótharc fődíját.

- Bezárt a ház, nem hiszem, hogy Vásárhelyen van olyan ember, aki még nem döntötte el, hogy kire fog szavazni. – mondta az Indexnek Lázár János, Rapcsák kampányfőnöke.

Lázár négy nappal a szavazás előtt úgy vélekedett, hogy mindent megtettek, amit meg kellett tenni, és innentől kezdve már csak a polgárokon múlik, hogy melyik jelöltet választják.

- A kampányt tudatosan építettük fel, így november 10-ig a lakossági fórumokra helyeztük a hangsúlyt, utána jöttek a kormányvendégek, és a nagyobb rendezvények és legvégül Orbán Viktor miniszterelnök úr szereplése. A kampány bekerülési költségéről a főnök nem árult el adatokat, de szakértők szerint a 35-40 millió forintot is elérheti. A cirkusz mellé azonban kenyeret is ad Rapcsák szeretett városának.

Kenyér a cirkuszhoz

Programjának három főbb pontja szerint kivezeti a várost a csődből, új szociális ellátó rendszert fog kialakítani, és eddig nem látott infrastukturális fejlesztések elindítását tervezi. A három alapillérre felépített nemzetújjító gondolat első ránézésre „nesze semmi fogd meg jól” asszociációs gondolatokat is elindíthat, de ne becsüljük le azt a tényt, hogy mindezt Rapcsák komoly kormányzati háttérrel ígérgeti Vásárhely népének. Nem véletlenül töltött el kellemes alföldi estéket Pokorni, Harrach, Pintér és Deutsch miniszter Rapcsák társaságában, hiszen az urak feltétlen támogatásukról biztosították a felső körökben igen népszerű expolgármestert.

A csőd víziójának némileg ellentmond Dubecz György jegyző Indexnek adott nyilatkozata, miszerint „vannak köztartozásai a városnak, de csak olyan mértékben, amelyek mindig is voltak”. Dubecz szerint a város ugyanolyan gondokkal küzd, mint a többi megyei jogú város, csak – és ezt már mi tesszük hozzá – tripla annyi poltikai intrikával. A jegyző szekrényének belső oldalán ezt igazolandó a következő idézet áll: „Uram! Tégy alkalmazkodóvá engem, hogy együtt élhessek harmóniában azokkal, akikkel torkig vagyok.”

Feltehetőleg Rapcsákék esetleges győzelme után eltűnik a papír, mert Lázár az Indexnek a várható lefejezésekről azt mondta, hogy „az egyszerű köztiszviselők becsületesen dolgoztak, de felsőbb szinteken elkerülhetetlen a változás.” A jegyzőnek tehát kifelé áll a rúdja, hacsak nem a másik táborban bontanak majd pezsgőt vasárnapnak éjjelén.

Lassan jár, de hova ér?

Mucsi Imréből egy van annak ellenére, hogy a városban páros arcképpel jelenik meg a plakátokon. Mucsi jelen pillanatban szünetelteti helyettes államtitkári posztját a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumban, ahonnan Torgyán József miniszter teljes támogatottságával indult útjára a korosodó jelölt. Mucsit 1990 óta már többször felkérték, de eddig nemet mondott. Most azonban elérkezett az a pillanat, amikor „már nem lehet tovább tétlenül nézni azt, ami Vásárhelyen folyik” – meséli történetét Mucsi Imre. A nyugodt, megfontoltan beszélő, minden létező párt által támogatott Mucsi kampánya totális ellentéte Rapcsákék fejmosásának. Mintha maga Jockey Ewing és Cliff Barnes ütközne össze, ugyanis Mucsi kerüli az országos sajtóban való szereplést, kevés hatásvadász elemet vonultat fel, és még kevesebb olyan honatyát, akikkel az Uborkában hetente találkozik az átlag választópolgár.

Ami azonban kétségtelenül az ő malmára hajtja a vizet, hogy jó kapcsolatokat ápol a kisgazda minisztériumokkal, amelyek sokat tehetnek ennek a kiadós palacsintánál nem nagyobb városért.

– Én azért fogok törvényesen lobbizni, hogy minél több forrásból tudjunk a városnak pénzt szerezni – avatja be a riportert hosszabbtávú elképzeléseibe a magát párton kívülinek valló professzor. Szavazóbázisa elsősorban azokból állhat össze, akik azoknak hisznek, akik Rapcsákot egy közpénztemetőnek vélik, és végre olyan kezekbe akarják tudni a várost, amely lassan sújt le, és időben el lehet ugrani.

A titkos esélytelen

Halász Imre egy szál magában várja a szavazást, ami voltaképpen nem is lenne baj, ha a szavazótábora széles lenne és megingathatatlan. De nem az. A Független Ifjúság (FI) és a Magyar Autósok Pártja által indított jelölt október derekán robbant be a vásárhelyi köztudatba, amikor a két szervezet, mint a vállalkozó szelleműek netovábbját mutatta be a jelöltet. Halász visszafogottan beszél a sikereiről és magáról a választásról is.

- Meg fogom nyerni. – mondja ellenvetést nem tűrően, mert azoknak az embereknek, akik már megunták a nagypoltika folyamatos botrányait olyan emberre van szüksége, aki meghallgatja őket.

Ehhez azonban legalább hallaniuk kellene a 47 éves vállalkozót, amely még a választások előtt is néhány nappal teljesen reménytelen vállalkozásnak tűnik. Gellérfy László, a Makói Városi Televízió főszerkesztője, – akit kampányfőnökeként ajánlott az Index figyelmébe Halász – , az utolsó héten megköszönte a bizalmat.

- Eddig tudtam segíteni, innen már egyedül is boldogulni fog. – mondja Gellérfy, aki visszautasítja azokat az infrormációinkat, miszerint megfenyegették, ha tovább visszi Halász menedzselését.

Mindenki elhagyta

De nem menedzselik tovább a 47 éves vállakozót a jelölő szervezetek sem, akiket végül Halász tanácsolt el a munkától. A FI elnöke azonban az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy „Halász jelölése már csak azért is jó lett volna, mert egy demokráciában fontos fokmérő, hogy a civil szervezetek mennyire kapcsolódnak be a politikai életbe”. Vásárhelyen, úgy tűnik, nem fognak, és az általunk megkérdezett, Vásárhelyt jól ismerő szakemberek szerint is - civilekkel vagy éppen civilek nélkül - Halásznak semmi esélye sincs a választáson.

A városháza közgyűlésébe 14 egyéni képviselő juthat be, valamint 9 kompenzációs listán fenntartott hely van. Az egyéni jelöltek 142-en vannak, ami helyi rekordnak számít, pláne úgy, hogy két éve van a megválasztott grémiumnak arra, hogy valamit felmutatson, és valamit bizonyítson. A választás végkimenetele többek között választ fog adni arra kérdésre is, hogy egy esetleges Rapcsák-győzelem és egy kisebbségi közgyűlési arány elég lesz-e a normális kormányzáshoz, vagy kezdődik minden előlről.

Ellenkező esetben a Rapcsák-paranoiát egy időre el kell felejteni. Igaz ott lesz neki az országgyűlési képviselői fogadóóra plusz egy esetleges egyéni képviselői hely a választáson, amire a kampány során többször felhívta a figyelmet. A körzetben az a Novák Imre - jelenlegi alpolgármester - lesz az ellenfele, aki 10 év óta csont nélkül jutott be közgyűlésbe. -Jól tudom, hogy ön abban a körzetben indul, ahol Rapcsák? -Nem. Rapcsák indul abban a körzetben, ahol én indulok. – mondta önérzetesen Novák, majd elrohant egy telefonhíváshoz.

N;
hirdetés