Túlkapások: egymásnak falaznak a rendőrök?

2007.01.08. 08:53
A szeptemberi és októberi zavargások óta még egyetlen rendőrt sem gyanúsítottak meg jogellenes fellépéssel. A Népszava szerint előfordul, hogy az egységparancsnokok szabotálják az eljárásokat, a túlkapások elkövető rendőrök kilétének felderítése pedig nehéz, hiszen nem viseltek azonosító jelet.

Az őszi zavargások óta civilek ellen százhúsz eljárás indult, volt, aki több éves börtönbüntetést kapott. A rendőri túlkapások vizsgálata azonban akadozva halad: eddig egyetlen jogellenesen fellépő rendőrt sem sikerült azonosítani – írja a Népszava.

A Fővárosi Főügyészségen százhetven eljárás indult rendőrök ellen, főként civil bejelentések nyomán. Az ORFK nyolc, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka pedig három feljelentést tett rendőrök ellen, a beadványokban azonban minden esetben ismeretlen tettes szerepelt.


Klikk!

Ez alapján tehát maguk a rendőrök és még a parancsnokok sem tudják beazonosítani kollégáikat. A lap szerint előfordul, hogy maguk a parancsnokok szaboltálják az eljárásokat.

A Népszava szerint a parancsnokok azt mondják, hogy a szóban forgó rendőr nem az ő egységükben volt, hanem egy másikban. A másik egységnél ugyanezt mondják, s mivel a símaszkos rendőrök nem viseltek azonosító jelet, a túlkapásokat elkövető személyek kilétének felderítése különösen nehéz.

A parancsnokok minden lehetséges módon együttműködnek az ügyészekkel – mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Ha szándékosan hátráltatnák a nyomozást – tette hozzá, akkor maguk is bűncselekményt követnének el.