Rendszámot kapnak a mopedek

2008.04.27. 22:30
Rendszámot kapnak jövő év elejétől itthon a segédmotoros kerékpárok. A gazdasági tárca szerint erre azért van szükség, hogy ellenőrizhetőbbek legyenek a tulajdonosok. A mopedek gazdái viszont úgy vélik: ez csak egy újabb sarc - hangzott el vasárnap az RTL Híradóban.

Az 50 köbcentiméter alatti motorokon a rendszám eddig csupán "esztétika tuning" volt. 2009 január elsejétől viszont csak rendszámmal lehet ezeket megvenni. A már forgalomban lévő motorokra 2011-től, a quadokra 2009 májusától lesz kötelező a rendszám. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint így ellenőrizhetőbbek lesznek a segédmotorkerékpár-tulajdonosok: például egy baleset vagy egy közlekedési szabálysértés után könnyebb lesz azonosítani őket azonosítani. A szaktárca szerint könnyebben megtalálhatják az ellopott robogókat, kevesebb gond lesz a biztosítási szerződésekkel és a kártérítésekkel is.

Az 50 köbcentiméter alatti motorok tulajdonosai nem örülnek a módosításnak, mivel valószínűleg elég sok költséggel jár majd. A legtöbb robogósnak pont azért van robogója, mert olcsó a fenntartása. Csak az éves kötelezőt kell fizetni, ez pedig 3-5 ezer forint körül van - mondta Dobra Péter, a Robogó Club alapító tagja. A klub internetes oldalán fórumozók is bírálják az új szabályozást. Úgy látják, hogy ez nem más, mint pénzbehajtás, ami csak a Közlekedési Felügyeletnek és a rendszámgyártó cégnek jó.

A becslések szerint 400 ezer 50 köbcentiméter alatti motor van Magyarországon. Ezekre egyenként 15-20 ezer forint lesz a rendszám.