Leváltották a kalocsai múzeum MDF-es igazgatóját

2009.01.24. 14:15
Megdöbbenésének adott hangot az MDF Romsics Imre, a kalocsai múzeum igazgatójának leváltása miatt, akit a 2006-os megzsarolásával kapcsolatos bírósági eljárás okán mozdították el posztjáról. A Fidesz a jogerős ítéletre hívta fel a figyelmet, mely szerint Bagó Zoltán, aki 2006-ban eredetileg a párt képviselőjelöltje volt, senkit nem fenyegetett meg.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat múzeumi szervezetének igazgatója szerdán szóban közölte Romsics Imrével, a kalocsai múzeum igazgatójával, a kalocsai választókerület MDF-es országgyűlési képviselőjelöltjével, hogy február 1-től visszavonják vezetői megbízását. Erről Romsics maga tájékoztatta az Magyar Távirati Irodát, hozzátéve, hogy csütörtökön a Kalocsa TV-ven a megyei múzeumi szervezet igazgatója, Laczkó János nyilatkozott, aki kijelentette, hogy "se szakmai, se gazdasági oka nincs a menesztésnek". Romsics szerint leváltása mögött az ellene indított perben született ítélet áll.

Bagó Zoltán, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés fideszes alelnöke jogerősen pert nyert az MDF-es politikus ellen, aki még a 2006-os országgyűlési választások előtt fenyegetéssel vádolta meg. Romsics 2006 márciusában egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Bagó Zoltán fenyegetéssel próbálta rávenni, lépjen vissza a jelöltségtől. A beszélgetésről Romsics titkos hangfelvételt készített, amelynek részleteit nyilvánosságra hozta.

A Fidesz az ügy miatt visszaléptette Bagó Zoltánt a képviselő-jelöltségtől és a pártból való kizárását is kezdeményezte, Orbán Viktor pártelnök pedig az eset miatt levélben kért elnézést Dávid Ibolyától, az MDF elnökétől.

Bagó Zoltánt végül nem zártak ki a Fideszből, és a 2006-os önkormányzati választáson képviselőjelöltként indították. Bagó az ügy miatt polgári peres eljárást indított, és büntetőfeljelentést is tett rágalmazás és magántitoksértés miatt. A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Bács-Kiskun megyei bíróság júniusi, első fokú ítéletét, amely Bagó Zoltánnak adott igazat és jó hírnév megsértése miatt marasztalta el Romsics Imrét.

A Fidesz tájékoztatása szerint a bíróság meghallgatta a teljes, vágatlan hangfelvételt, amelyből éppen az ellentéte derült ki Romsics Imre állításainak, vagyis Bagó Zoltán nem fenyegetőzött és nem zsarolt. Az MDF-es politikus a júniusi első fokú ítéletet követően az MTI-nek azt mondta: továbbra is fenntartja korábbi állításait, miszerint Bagó Zoltán megfenyegette a 2006-os országgyűlési választások előtt.

Az MDF országos elnöksége szombati közleményében megdöbbenésének adott hangot. "Mi, konzervatívok megdöbbentőnek és felháborítónak tartjuk, hogy Magyarországon ez megtörténhet: amíg a megzsaroltat kirúgják munkahelyéről, addig a zsarolót komoly döntéshozó, politikai pozícióba juttatják. Az MDF szerint egy normális országban nem fordulhatna elő, hogy a parlament legnagyobb ellenzéki pártja szavát megszegve egyenesen pajzsra emeli a köreiből kikerült zsarolót, amíg az áldozat kiváló szakmai múltja ellenére mondvacsinált okokból kénytelen távozni állásából."

A Fidesz szombati reagálásában közölte: Bagó Zoltán senkit nem fenyegetett meg, és ezt a tényt jogerős bírósági ítélet mondta ki. Ellenben Romsics Imre, Herényi Károly az MDF frakcióvezetője, Dávid Ibolya pártelnök és Karsai Péter országgyűlési képviselő "hazug állításaikkal" megsértették Bagó Zoltán jó hírnevét, olvasható Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivőjének közleményében.