Emőke
-4 °C
9 °C

Ha az MDF-es egy haja is szála meggörbül

2006.03.13. 17:11
Ha a megfenyegetett 27 képviselőjelölt bármelyikének a "haja szála meggörbül", és a fenyegetések közül valamit is valóra váltják, az MDF azonnal nyilvánosságra hozza, miként próbálta a Fidesz visszalépésre bírni a párt jelöltjeit. Addig viszont ügyvédi letétben maradnak a Bagó-botrány után elrendelt MDF-es belső vizsgálat eredményei.

Nem hozott nyilvánosságra újabb fideszes zsarolási ügyet az MDF, azt azonban bejelentették, hogy országszerte 27 képviselőjelöltet próbáltak meg "fenyegetéssel vagy ígérgetéssel" rábeszélni a visszalépésre.

Országszerte

Az MDF módszertani kategorizálása

Érzelmi ráhatás: egyszerű beszélgetés, amelyben ecsetelik, hogy a Fidesz jelöltje elsőkörös győzelmét veszélyezteti az MDF, ami a jobboldal győzelmére is veszélyes

Puszta érdeklődés: indul-e a jelölt, van-e elég cédulája.

Piszkálódás: négyszemközti, meg nem engedhető hangnemű gyalázkodás.

Fenyegetés: ha nem lép vissza, akkor két hozzá közelálló jobboldali intézményvezetőt nem szavaznak meg.

Szóbeli fenyegetés: névtelen levélben tudatva, hogy elveszti állását, főleg ha az önkormányzathoz tartozó intézményekben van.

Lejárató kampány: az MDF-es jelölt ellen adócsalás is vád, bírósággal fenyegetés.

Telefonos fenyegetés: "áprilistól el lesz takarítva az összes MDF-es jelölt".

Ígéret: ha visszalép megyei hivatali megbízást kap, vagy megyei közgyűlési tagságot, sőt alelnöki posztot, ha a térség összes jelöltje visszalép.

Támogatás: a sikeres indulás garantálása az önkormányzati választáson, polgármesterség támogatása.

Herényi Károly frakcióvezető elmondta, hogy a párt másfél hete elrendelt belső vizsgálata során kiderült: 12 megyében, Baranyában, Tolnában, Győr-Sopronban, Komárom-Esztergomban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Pestben, Bács-Kiskunban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben, Zalában, Vasban, Békésben és Veszprémben, valamint Budapesten kereste meg a Fidesz helyi politikusa az MDF-es jelöltet. A párt jelöltjeinek beszámolói alapján Herényi azt állította, hogy összesen 27 fórumos indulót igyekeztek különböző módszerrel rávenni a visszalépésre. A politikus azt állította, hogy már a kampány kezdeti szakaszán is történtek hasonló esetek, ezért volt olyan jelöltjük, aki még a hivatalos regisztráció előtt visszamondta a jelöltséget: ők nincsenek benne a 27-ben. Mint emlékezetes, az MDF március 3-án egy hangfelvétel részleteit mutatta be, amelyen Bagó Zoltán, a Fidesz kalocsai képviselője megzsarolta Romsics Imrét, a Fórum jelöltjét. A felvételek miatt a Fidesz azonnal viszaléptette Bagót, Orbán Viktor Fidesz-elnök pedig elnézést kért Dávid Ibolyától.

100 százalék

A lefolyt vizsgálatokról szóló dokumentumokat ügyvédi letétbe helyezték - mondta a frakcióvezető, de ha a fórumosoknak "egy haja is szála meggörbül", vagy a fenyegetések megvalósulnak, nyilvánosságra hozzák az iratok tartalmát. Az MDF bizonyítékai között nincs újabb, a kalocsaihoz hasonló hangfelvétel, de Herényi szerint a jelöltjeik beszámolói is "százszázalékos bizonyítékok, ezek nem hazudós emberek".

A frakcióvezető szerint már néhány eset az elmúlt napokban így is nyilvánosságot kapott, mint a soproni Nagy Tamásé, aki jelöltsége miatt nem esett el egy munkahelyi megbízástól, ennek ellenére az MDF nem szeretné, hogy a kampány fennmaradó három hete egy ilyen üggyel teljen". A frakcióvezető az Index kérdésére azt mondta, hogy a Fidesz semmilyen formában nem kereste meg pártját az elmúlt napokban. Szerinte a kétoldalú egyeztetésnek csak abban az esetben lenne értelme, ha a Fidesz megnevezné a felelősöket. A fórumos politikus szerint ugyanis beszámolókból kitűnik, a megkeresések központi utasítás alapján történtek.

"Az MDF gyerekes vádaskodásaival kapcsolatos véleményünket ügyvédi letétbe helyezzük. A Magyar Demokrata Fórumnak továbbra is sikeres választási szereplést kívánunk, a jövőbeni együttműködés reményében" - Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője két mondatos közleményben reagált az MDF bejelentésére.