Nem létező megállapodásra hivatkozik a román miniszter

2004.12.01. 11:04
A román külügyminiszter levélben figyelmeztette magyar kollégáját, Somogyi Ferencet, hogy a magyar állampolgárságot igénylő erdélyiek elvesztik román állampolgárságukat. Somogyi szerint Geoana egy hatályon kívül helyezett megállapodásra hivatkozik. A rendszerváltás óta több tízezer erdélyi lett kettős állampolgár.
Az erdélyi magyarok csak akkor igényelhetik a magyar állampolgárságot, ha lemondanak román állampolgárságukról, ez viszont a romániai magyar kisebbség létszámának lényeges csökkenéséhez vezethet. A Népszabadság "diplomáciai forrásokból származó" információi szerint ezt az álláspontját fejti ki Mircea Geoana román külügyminiszter abban a levélben, amelyet magyar kollégájának, Somogyi Ferencnek küldött még a romániai választások előtt.

Magyarországon december 5-én tartanak népszavazást a kettős állampolgárságról. Az ellenzők szerint túlságosan költséges lenne, ha határon túliak megkaphatnák a kettős állampolgárságot, és a döntés után áttelepülési hullám indulna. A támogatók nem számolnak pluszköltséggel, szerintük a lelki okok mellett a magyar útlevél lenne a legfőbb haszna a kettős állampolgárság megadásának.

A kötelezettségekkel ellentétes

A román külügyi szóvivő semmit sem kívánt reagálni az állítólagos levélről szóló cikkre, Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter viszont elismerte, hogy tényleg írt neki román kollégája, de Mircea Geoana egy hatályon kívül helyezett kétoldalú megállapodásra hivatkozott.

"Megítélése szerint a tervezett magyar lépés a kettős állampolgárságról bizonyos kétoldalú és nemzetközi dokumentumokban megfogalmazott kötelezettségekkel ellentétes" - idézte fel a román külügyminiszter álláspontját Somogyi Ferenc.

Hatályon kívül helyezték

A magyar diplomácia vezetője elmondta: válaszlevelében arról tájékoztatta román partnerét, hogy a kettős állampolgárság kérdését szabályozó magyar-román megállapodást, amelyre hivatkozott, Magyarország hatályon kívül helyezte, azt törvényben kihirdette és erről 1990-ben hivatalosan is tájékoztatta a román felet.

Somogyi Ferenc megjegyezte: a kettős állampolgárság tárgyában tervezett magyarországi lépések tartalma még nem ismert, hiszen egy sikeres népszavazás esetén is a kormánynak, illetve a parlamentnek kell majd meghatározni egy születendő törvény konkrétumait.

Romániában létezik kettős állampolgárság

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter elmondta, hogy Mircea Geoana neki írt levelében nem tett említést a kettős állampolgárság romániai szabályozásáról. Románia 1991 óta törvényben biztosítja a román állampolgárság megszerzését a határon túli románoknak és a tavaly ősszel elfogadott alkotmánymódosítás azt is lehetővé teszi, hogy kettős állampolgárok is betölthessenek felelős állami posztokat Romániában.

A rendszerváltás óta több tízezren szereztek a román mellé magyar állampolgárságot, és egyik fél sem kérte a lemondást a másik állampolgárságról.

A Fidesz szerint a szocialistáknak kampányol a román külügy
A Fidesz szerint Mircea Geoana román külügyminiszter napvilágra került levele nem más, mint a román szocialisták kampánytámogatása a magyar elvtársaknak - jelentette ki szerdán Németh Zsolt. Elhangzott: a román külügyminiszter levelében arról értekezik, hogy Románia, egy egyezményre hivatkozva, nem járul hozzá az erdélyi magyarok kettős állampolgárságának megadásához. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a román jog széles körben teszi lehetővé a kettős állampolgárság intézményét. Leszögezte, a hivatkozott egyezmény nem jelent jogalapot, azt Magyarország 1990-ben felbontotta. Németh Zsolt a román külügyminiszter levelét Magyarország belügyeibe történt nyílt beavatkozásnak tekinti, amit a magyar kormánynak szerinte vissza kell utasítania.