Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Törvénykezési verseny a kettős állampolgárságért

2004.11.16. 14:47
Az MDF már tavaly benyújtotta saját törvényjavaslatát, az MSZP mostanra dolgozott ki határozati javaslatot, a Fidesz pedig egy kettős állampolgársággal kapcsolatos törvényjavaslat koncepciójával állt elő kedden. A pártok szinte versenyeznek azért, hogy saját javaslatukat tárgyalja először és fogadja el a parlament.
Az MDF kezdeményezésére kedden tartott négypárti egyeztetésen csupán abban állapodtak meg a pártok, hogy egy hét múlva folytatják a konzultációkat. Abban is egyetértés van, hogy mindannyian a december 5-i népszavazáson való részvételre fogják buzdítani a választókat, ennek formáját azonban még nem dolgozták ki. A határon túliak támogatását, illetve a kettős állampolgárságot egyelőre mindegyik fél eltérően képzeli el.

A Fidesz Nemzeti összetartozás törvénye

Az egyeztetést követően Németh Zsolt fideszes képviselő elmondta, átnyújtott a három pártnak egy koncepcióra vonatkozó javaslatot, amelyet a Nemzeti Összetartozás törvényének neveznek. A javaslat három pillérből áll: a határon túli magyarok bevándorlás nélkül kaphatnának magyar állampolgárságot, a magyar útlevéllel azonos, kékszínű útlevélhez jutnának, és kizárólag a Magyarországon életvitelszerűen élő, illetve társadalombiztosítással rendelkezők kaphatnának költségvetési juttatásokat.

A kormány által benyújtott Szülőföld-programról szólva úgy fogalmazott: ígéretes ötleteknek minősíthető. "Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a határon túli magyarokat nem lehet kifizetni" - mondta az ellenzéki politikus. Rámutatott, hogy a kormány javaslatából már hiányzik a külhoni útlevél ötlete. Kérdésre válaszolva közölte, szerinte a fideszes javaslat nem eredményezne két, egymástól különböző állampolgárságot.

Az MSZP Szülőföld-programja

Saját országgyűlési határozati javaslattal állt elő kedden az MSZP. Az előterjesztésben - amelyet szerdán tárgyal a kormány -, a nemzetpolgárság intézményének megalkotására, a Szülőföld Alap létrehozására és a Magyarországra történő szabad és akadálytalan beutazás feltételeinek megteremtésére kérik fel a kabinetet.

Kocsi László MSZP-s képviselő szerint - a többi párttal ellentétben - a Fidesz nem akarja az "igenek súlyát" vállalni és nem a teljes állampolgárság megadásáról beszélnek. A kormánypárti képviselő úgy látja, a Fidesz javaslata szerint a határon túliak arra lennének jogosultak, amit a tb-befizetésekkel meg tudnának vásárolni. Lendvai Ildikó frakcióvezető közölte, ők azt szeretnék, ha valódi állampolgárságot kapnának a határon túli magyarok, ha az érvényes népszavazáson az igenek kerülnek többségbe. Lendvai is úgy vélte, a fideszes megoldás nem valódi megoldás, mert az a pénztől tenné függővé a teljes állampolgárság megadását. Megjegyezte, 17 olyan szociális juttatás van, ami a tb-befizetések nélkül is jár. "A Fidesz bizonytalanságának jó jele, hogy utat keresnek, de rossz irányba keresnek" - fogalmazott.

Az MDF-nek benyújtott javaslata van

Az MDF az egyetlen párt, amelynek a parlament előtt fekvő, a problémára pontos és szakszerű megoldást kínáló javaslata van, szállt be a jogalkotási versenybe a fórum. Az MDF szerint ez a törvényjavaslat az állampolgársági törvény módosításával kiküszöbölné azokat a hátrányokat, amelyek a schengeni követelmények teljesítésével nehezítenék a határon túli magyarok utazását. Nincs késő, még napirendre lehet venni. Ha ez előbb megtörtént volna, megelőzhették volna a népszavazást is.

Az SZDSZ leltárt készít

A szabad demokrata Eörsi Mátyás elmondta, vállalták, hogy a kormány segítségével készítenek egy pontos listát arról, hogy az állampolgárság milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár. Végeznek egy nemzetközi összehasonlítást is arról, hogy a többi országban milyen gyakorlat alapján működik a kettős állampolgárság intézménye. Ha a magyar nép többsége december 5-én igennel szavaz, akkor csak a legteljesebb állampolgárság adható meg minden határon túli magyarnak. A Fidesz politikai szándékait tartalmazó koncepció kapcsán elmondta, annak nincs igazi tartalma.

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
7990 Ft
6392 Ft