Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Bizonytalan a kettős állampolgárság támogatottsága

2004.11.10. 23:51
Alacsony, jóval ötven százalék alatti részvételt, leszavazott kórházprivatizációt, eredménytelen állampolgárságról szóló szavazást prognosztizál a decemberi népszavazásra a Capital Research.
Eredménytelenül zárulhat a kettős állampolgárságról, de győzhet az igen a kórházprivatizációról szóló népszavazáson, derül ki a Capital Research felméréséből.

A népszavazásról az emberek nagy többsége hallott, a megrendezés pontos dátumát csak fele a tudja, azt azonban már csak kétötödük, hogy két kérdésre is kell válaszolni.

Kis többségű igen a kettős állampolgárságra

A megkérdezettek szavazási hajlandósága 49 százalékos volt, de ennél valószínűleg kevesebben mennek el tényleg szavazni; 16 százalékuk biztosan nem menne el.

A kérdések megválaszolásáról a megkérdezettek háromnegyede vallotta azt, hogy igennel szavazna a kórházprivatozációra, de csak 55 százalékuk tenné meg ugyanezt a kettős állampolgárság esetében, áll a Capital Research elemzésében.

Így kalkulálva a nyolcmillió szavazásra jogosult állampolgár esetében negyven százalékos részvétel, vagyis 3,2 millió leadott szavazat mellett 63 százalékos támogatottság kell, hogy az igen döntsön a kérdésben. Az igen érvényességéhez ugyanis kétmillió támogató szavazatra van szükség. A bizonytalanok aránya 10-12 százalék.

Már megint a Fidesz

A kórházprivatizáció támogatása minden társadalmi rétegben népszerű, a kettős állampolgárság támogatásában felülreprezentáltaík a fiatalok és a diplomások. Érdekes azonban, hogy mindkét kérdést többnyire a Fidesz felvetésének tulajdonítják, de felük nem tudja, hogy a kórházprivatizációt a Munkáspárt, a kettős állampolgárságot a Magyarok Világszövetsége vetette fel.

A kettős állampolgárság költségvetésre nehezedő hatásairól a megkérdezettek kétharmadának az a véleménye, hogy komoly többletkiadást jelent, és akár igennel, akár nemmel szavaz úgy gondolja, hogy a javaslat elfogadása esetén nagyon sok határon túli magyar fog Magyarországra költözni.

A Capitál Research a felmérését telefonon, a népszavazásról szóló kormányzati kampány kezdetén, november 8-án és 9-én készítette 500 fős mintával.