Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A kettős állampolgárság ára lesz a téma

2004.11.05. 13:04
A kormány és az MSZP külön-külön is kampányol majd a decemberi népszavazás előtt a kettős "nem" mellett. Az Index információi szerint a kettős állampolgárság ügyében a szocialisták és a kabinet is arra alapozza majd reklámjait, hogy a javaslat elfogadása jelentősen növelné a hazai adózók terheit, míg az ellenzék várhatóan a változatlan mértékű kiadásokról próbálja meggyőzni a szavazókat. Az SZDSZ azért indít kampányt, hogy elmagyarázza, miért jó ha magántőkét vonnak az egészségügybe.
Az utolsó hetekre koncentrálódnak majd a december 5-re kiírt népszavazás pártkampányai. A mérteteket és az összegeket még sehol sem véglegesítették.
Az SZDSZ is kampányba kezd
Négy héten keresztül, heti egy kérdésben kíván az SZDSZ a magántőke egészségügybe történő bevonása mellett érvelni, tudta meg az Index Horn Gábor ügyvivőtől. Elmondta, céljuk, hogy példákon keresztül megértessék az emberekkel, miért tenne jót az egészségügynek, ha a szférában megjelenne a magántőke. Horn Gábor azt is közölte, a kampányban meghirdetik a magyar egészségügy modernizálásának programját. A kampányt az interneten és néhány újságban folytatják majd.

Horn a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazásról szólva elmondta, komolytalannak tartják ezt a kérdést, így azzal nem foglalkoznak. Megjegyezte, szerintük arra kellene törekedni, hogy megkönnyítsék általánosságban a magyar állampolgárságot, illetve hogy az érintett országok minél előbb az EU tagjai legyenek.

Értelmi és érzelmi

A szocialista párt elnöksége a jövő keddi elnökségi ülésen véglegesíti a kampánytervet, tudta meg az Index, majd már másnap elindulnak a december 5-i népszavazásra felkészítő kampánykörútjukra. A párt elnöke és elnökhelyettese felosztották egymás között az országot, és terveik szerint az összes választókerületbe ellátogatnak, amire ugyanakkor nem csak ezt az egy hónapot, hanem hosszabb időt szánnak, írja a Népszabadság. A rendezvényeket arra használják fel, hogy "találkozzanak a helyi pártvezetőkkel, szimpatizánsokkal és lakossági fórumokat tartsanak" Úgy tudjuk, hogy az MSZP a kampányt a jövő hétvégén időközi választással terhelt két városban Szécsényben és Sopronban kezdi.

Oláh Lajos a szocialista kampány szervezője, pártigazgató az Indexnek azt mondta, hogy bizonyos, az MSZP nem szervezi rá a kormányfő országjárására kampányát, hiszen "Gyurcsány Ferenc maga is az MSZP tagja, őt mindenki a párttal azonosítja, ezért nem szükséges külön kampányolniuk az említett öt városban". Arról is csak a jövő héten döntenek, hogy mely médiumban buzdítanak "nem" szavazatra.

Két üzenet

Az MSZP két üzenetet akar eljuttatni a választókhoz, az egyik, hogy hogyan akarják javítani az egészségügy helyzetét a privatizációval, a másik pedig, hogy mi párt álláspontja a nemzet és állampolgárság ügyében. Vadai Ágnes elnökségi tag az Indexnek kifejtette, hogy pártja a népszavazásra készülő kampányban két célt állított maga elé: egyrészt azt akarják tudatosítani, hogy a kettős állampolgárság, milyen következményekkel járhat a költségvetésre és a határainkon kívül maradók elvándorlására. Az MSZP a Hiller István programjában hangsúlyozott érzelmi politizálással is élni kíván, a párt ezért a kampány során a kettős állampolgárságot "második Trianonként" állítja be.

Szerényebb kivitelben

Az Index információi szerint az MSZP mellett a kormány is külön kampányt folytat majd a kettős népszavazás előtt. A kisebb méretű kampányban a két kérdést érintő háttérinformációk tudatosítása lesz a cél. Úgy tudjuk, hogy a kormányzati reklámokban az esetlegesen elfogadott kettős állampolgárság miatt megemelkedő adónövekedés kockázatára és a Fidesz-kormányzás idején végrehajtott háziorvosi praxis privatizációjának sikerére kívánják majd felhívni a figyelmet.

Önmagában nem növel

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Index kérdésére azt mondta, hogy a párt elnöksége a jövő hét közepén véglegesíti az "igenek" melletti kampány terveket. A szóvivő szerint azonban biztosra vehető, hogy a kampány arra próbál majd rávilágítani, hogy a kettős állampolgárság önmagában nem, vagy csak minimális mértékben jelent kiadásnövekedést a költségvetés számára. A törvényi szabályozástól függ, hogy milyen jogok és juttatások járnak majd a külhoni állampolgároknak. A Fidesz álláspontja az, hogy nem szabad a kérdésben olyan szabályozást elfogadni, amely ösztönözné az áttelepülést.